Jak karmić?

Pszczelarze stosują cukier w różnym stosunku do wody, ale najczęściej 3:2 czy też 1:1. Jednak coraz bardziej popularne stają się pokarmy gotowe. Są wygodniejsze stosowaniu, gdyż nie wymagają dodatkowego mieszania i wcześniejszego przygotowania. Ceny inwertu nie są aż tak wysokie i są porównywalne z cenami cukru. Nieraz zastanawiałem się co lepsze: cukier czy inwert? Oczywiście wszystko ma swoje zalety i wady.

Podkarmiania Apifortuna, fot. Roman Dudzik

Cukier spożywczy, czyli sacharoza stosowana jest powszechnie w każdym domu, ale także wykorzystywana przez pszczelarzy do uzupełniania zapasów węglowodanowych rodzin pszczelich.

Cukier jest rozpuszczany w celu stworzenia gęstego syropu, czasami dodawane są do niego zioła.

Syrop wymaga od pszczół nie lada wyzwania, aby rozłożyć sacharozę na cukry proste: glukozę i fruktozę. Każde 10 kg cukru, które pszczoły muszą przerobić doprowadza do wymarcia 3 tysięcy robotnic.

Dlatego karmi się rodziny, gdy w ulu znajdują się jeszcze pszczoły letnie. Pszczoły te nie wejdą w skład kłębu zimowego; nie mają szans na przetrwanie, gdyż są spracowane. Zimowe pszczoły żyją dłużej – ich głównym pokarmem jest pyłek, nie mają też zbyt wielu zajęć.

Należy jednak pamiętać, że pszczoły, które przerabiały cukier nie będą długo żyły, gdyż przetwarzanie męczy i skraca żywotność takich pszczół.

Inwert jest to gotowy pokarm, który składa się z cukrów prostych, nie wymaga przerabiania przez pszczoły oraz rozpuszczania przez pszczelarza. Można nim karmić rodziny składające się z pszczół pokolenia zimowego. Poniżej podaję przykład, w jakich warunkach, moim zdaniem, inwert sprawdzi się lepiej niż cukier. Jesień 2011 r. była długa i bardzo ciepła oraz wyjątkowa sucha, natomiast zima nadeszła pod koniec stycznia, wyjątkowo sroga i sucha.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Nie można też liczyć na to, że pszczoły same uzupełnią zapasy późnym pożytkiem, gdyż bywają one zawodne. Należy też pamiętać, aby zapewnić dobrą wentylację podczas zimowli oraz zabezpieczyć ule przed gryzoniami, które mogą niepokoić pszczoły podczas zimowli i niszczyć plastry.

Marcin Mierzwa


Artykuł "Jak karmić?" ukazał się w "Pasiece" nr 4/2012, str. 16. Nie powiązano z nim innych publikacji.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Konkurs foto
Konkurs foto

Konkurs foto Z obiektywem w pasiece 2016 Pasieka zaprasza fotografików amatorów i profesjonalistów do udziału w konkursie fotograficznym Kategorie tematyczne Pasieki towarowe ( [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »