Miody pitne przepustką do Unii

Spółdzielnia Pszczelarska ,, apis'' w Lublinie od 1932 r. tworzy tradycję spółdzielczości pszczelarskiej w Polsce.

alt

I od początku swojego istnienia Spółdzielnia syci miody. Dzisiaj w przepastnych piwnicach lubelskiej miodosytni ciągle dojrzewa milion litrów różnorakich miodów pitnych! A w rozlewni co roku napełnianych jest 400 tys. butelek tego szlachetnego słowiańskiego trunku. Prawda, że te liczby działają na wyobraźnię? I dlatego „apis” w tej konkurencji nie ma sobie równych w Polsce.

Miody „apisu” degustowane są i w Niemczech, i w Szwecji, i w Kanadzie, a Marszałek Sejmu RP Marek Borowski, zapytany przez „Politykę” (nr 1/2382, 4 stycznia 2003) jakie upominki ma przygotowane dla swoich gości, odpowiedział: „...ładnie oprawioną Konstytucję 3 maja. Ale jak wizyta nie ma charakteru bardzo oficjalnego, to chętnie wręczam miód pitny. Dwójniak albo półtorak. Świetne, w ładnym koszyczku, robi Spółdzielnia „apis” w Lublinie...”. Ot, taka polska symbolika i tradycja.

– „apis” – mówi prezes zarządu Mieczysław Janik – współpracuje wyłącznie z polskimi pszczelarzami. A jest ich blisko 400. – Dlaczego? – Bo w tej strefie klimatycznej miody mają szczególny smak i zapach. A my możemy dopowiedzieć. Wszak idea spółdzielczości mia- ła na ziemiach polskich wielkie dokonania. Spółdzielnia „apis” kultywuje te tradycje i tylko szkoda, że jako jedna z ostatnich.


[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Redakcja Pasieki


Brak w bazie


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?
Habryka CelinaCo możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem? Zgodnie z Dyrektywą Rady Europejskiej 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do produkcji miodu z aktualizacjami w 2014 roku, miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własn [ ... ]

Pasieka 6/2015
Rodzina Dadant
Rodzina Dadant

Rodzina Dadant Wielu spośród nas posiada w swoich pasiekach popularne ule Dadanta. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak ciekawe są losy samego twórcy tego ula. W naszych pasiekach mamy zarówno ule nadstawkowe (stojaki), jak również i leżaki. Brat Adam, twórca pszczoły Buc [ ... ]

Pasieka 3/2016
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej

Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej Michał Piątek Uwarunkowania prowadzenia pasieki, tak samo jak każdej innej działalności, zmieniają się na przestrzeni czasu. Nie zawsze przemiany zachodzą w sposób radykalny, często mają charakter ewolucyjny. Niemniej jednak przed podmiota [ ... ]

Pasieka 3/2016