Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności .

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Zamknij

Nasza wspólna pasja trwa już od 2003 roku. Pasieka24.pl - portal dla Pszczelarzy z pasją

pasieka24.pl
Czasopismo Pasieka » Pasieka 3/2011 » Podkarmianie rodzin pszczelich cukrem pudrem

Pasieka nr 1/2015 już jest

Pasieka 1/2015Kilka zasad racjonalnego zarządzania pasieką komercyjną
11/12/2014 | Michał Piątek
article thumbnail

Kilka zasad racjonalnego zarządzania pasieką komercyjną W pracy z pszczołami szczególnie ważne jest zamiłowanie do nich. Dla zdecydowanej większo [ ... ]


Pasieka 1/2015Mniej znane miododajne i pyłkodajne byliny, cz. 4.
11/12/2014 | Sulborska Aneta
article thumbnail

Mniej znane miododajne i pyłkodajne byliny, cz. 4. W poprzedniej części artykułu autorka opisała języczkę Przewalskiego i pomarańczową, bodz [ ... ]


Pasieka 1/2015Możliwości wykorzystania miodu w onkologii, cz. 2.
11/12/2014 | Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
article thumbnail

Możliwości wykorzystania miodu w onkologii, cz. 2. W pierwszej części artykułu wyjaśniono czym jest nowotwór oraz zwrócono uwagę na to, że dotyc [ ... ]


Reklama

Reklama

Pasieka 3/2011
Podkarmianie rodzin pszczelich cukrem pudrem Drukuj Email
Wpisany przez Muszyńska Janina

Podkarmianie rodzin pszczelich cukrem pudrem

W każdym sezonie produkcyjnym mogą występować groźne dla rodzin pszczelich przerwy pożytkowe. Groźne, bo wywołujące w nich szereg niekorzystnych skutków, takich jak drastyczne ograniczenie wychowu czerwiu, obniżenie odporności pszczół robotnic na różne szkodliwe czynniki (bakterie, wirusy, podtrucia), a w skrajnych przypadkach prowadzące do całkowitego osypania się rodzin z głodu.


f o t . © R o b e r t K u c z a r a

W poszczególnych latach i regionach kraju przerwy pożytkowe mogą wystąpić w różnych terminach i nasileniu. Gdy trwają przez dłuższy czas, zawsze konieczne jest podkarmianie rodzin pokarmem węglowodanowym. Najczęściej podaje się wtedy pszczołom rzadki syrop cukrowy. Stwarza to jednak poważne zagrożenie dla jakości pozyskiwanego później miodu towarowego, a także zwiększa nakłady pracy w pasiece.

Po kilku latach badań prowadzonych w pasiece doświadczalnej Oddziału Pszczelnictwa ISiK w Puławach, a także po sprawdzeniu uzyskanych wyników w pasiekach produkcyjnych, zaproponowałam pszczelarzom praktykom nową technikę podkarmiania rodzin pszczelich podczas przerw pożytkowych. Opisałam ją w ulotce wydanej w 1994 roku przez Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach – „Zastosowanie zbrylonego cukru pudru do podkarmiania rodzin pszczelich w okresie przerw pożytkowych”. Punktem wyjścia przy opracowaniu tej techniki było założenie, że podawany pokarm węglowodanowy powinien być wykorzystywany przez pszczoły wyłącznie na bieżące potrzeby rodziny. W żadnym natomiast przypadku nie powinien być składany w plastrach. Jak wykazały wcześniejsze liczne obserwacje praktyków oraz wyniki ścisłych badań naukowych, cukier w formie stałej (kryształ lub kostki cukru) pobierany przez pszczoły spełnia ten warunek. Obie wymienione formy sacharozy mają jednakże ograniczone zastosowanie. Są bowiem pobierane jedynie przez silne rodziny produkcyjne.

Nie korzystają z nich rodziny słabe oraz odkłady. Dochodzi przy tym do strat części cukru, gdyż pewną jego ilość pszczoły usuwają z podkarmiaczki na zewnątrz ula, tak jak usuwają z gniazda śmieci. W prezentowanej metodzie do podkarmiania rodzin pszczelich zastosowałam cukier puder, który uległ zbryleniu. Postępowano przy tym w następujący sposób: około 25 dag zbrylonego cukru pudru umieszczano w foliowym woreczku o wymiarach około 15 × 25 cm, który zamykano wężykiem o średnicy 1-2 cm. Taka średnica pozwala na swobodne przemieszczanie się pszczół. Równocześnie jest na tyle mała, że ogranicza wymianę powietrza miedzy gniazdem a podkarmiaczką z cukrem. Istotne jest, aby woreczek był szczelny i w znacznym stopniu wypełniony, tak by nie było w nim dużych pustych przestrzeni. Chodzi o to by para wodna wydychana przez pszczoły pobierające cukier puder nie uchodziła z podkarmiaczki, ale była wchłaniana przez puder. W wyniku tego procesu następuje powolne, ale stałe jego nawilżanie. Podkarmiaczkę układa się na powałce, a koniec rurki, po skróceniu beleczki przekładkowej wprowadza do gniazda. W przypadku stosowania ramek hoffmanowskich rurkę wprowadza się między matą a ostatnią ramką gniazda (lub korpusu).


Janina Muszyńska


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka 2011 nr 3.
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 
 
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?
20/02/2013 | Trzybiński Sławomir
article thumbnail

Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co kolorowa nalepka i pudełko, po co ulotka lub broszura?
Jak cię widzą, tak cię piszą i tak chętniej kupują. Ten sam miód, a [ ... ]


Jedziemy na miodzie
27/02/2013 | Administrator
article thumbnail

  1000 km dla pszczół, czyli zimowa wyprawa rowerowa po zachodniej oraz południowej Polsce promująca ochronę pszczół oraz konsumpcję miodu jako napoju izotonicz [ ... ]


Wspomóżmy Zespół Pieśni i Tańca "Apis" z Pszczelej Woli
12/03/2013 | Administrator
article thumbnail

Wspomóżmy Zespół Pieśni i Tańca "Apis" z Pszczelej Woli


Pszczela Wola jest malowniczą osadą położoną 14 km na południe od Lublina, na trasie Lublin – Bychawa. Znajduje się tu  [ ... ]


Zobacz więcej


Reklama

Firma Łysoń w prasie

• reklama PPHU Łysoń w prasie •

Reklama PPHU ŁYSOŃ w prasie - pobierz aktualny plik pdf
www.lyson.com.pl

Zapraszamy do sklepu Pasieki

Reklama
przejdź do sklep.pasieka24.pl

e-Pasieka

Reklama