Nawłoć

Nawłoć uprawiana jest dla potrzeb przemysłu zielarskiego oraz jako roślina dekoracyjna. Można ją też suszyć i tworzyć z niej kompozycje kwiatowe. Jest to roślina uniwersalna. Rośnie do dwóch metrów wysokości, kwitnie obficie, ma drobne żółte kwiaty. Kwitnie od sierpnia aż do pierwszych dni października.

Zaletą nawłoci jest to, że rośnie na każdej ziemi. Pszczoły odwiedzają ją chętnie. Można ją sadzić pod płotami, wzdłuż alei lub na nieużytkach blisko pasieki. Nawłoć jest ekspansywna, nie daje możliwości rośnięcia innym roślinom.

Pozyskiwanie sadzonek i wyznaczanie miejsca

Sadzonki nawłoci kanadyjskiej można pozyskać w dwojaki sposób: zakup sadzonek (w szkółkach ogrodniczych i od pszczelarzy) lub wykopywanie z rumowisk i nieużytków.

Roślinę sadzić możemy na własnych działkach i polach, pamiętając o tym, że nawłoć rośnie wysoko i tworzy łany, przez co w pobliżu nie będą rosły inne byliny ani drzewa. Dobrze jest wytyczyć około pół hektara ziemi lub posadzić na nieużytkach około dwudziestu tysięcy sadzonek w pobliżu pasieki.

Sadzi się po kilka sztuk obok siebie w rozstawie metr na metr. Określając miejsce sadzenia możemy policzyć ile będziemy potrzebowali sadzonek. Zakup sadzonek wiąże się z kosztami. Ceny sadzonek kształtują się od 2 złotych wzwyż. Skutecznym i opłacalnym sposobem jest samodzielne pozyskiwanie sadzonek.

Karpy  nawłoci wykopujemy jesienią i rozdzielamy każdą na kilka mniejszych. Karpę mającą około pięćdziesięciu centymetrów średnicy dzielimy na 3-4 części. Mniejszy podział się nie opłaci z uwagi na czas, jaki roślina potrzebuje do wzrostu i wydania większej ilości kwiatów.

Większe karpy szybciej się rozrastają i wydają więcej kwiatów. Jak już wspomniałem, nawłoć sadzimy w metrowych odstępach, co umożliwi roślinom swobodne rozrastanie się. Młode sadzonki zbyt gęsto posadzone konkurują ze sobą o wodę i składniki pokarmowe.

Podczas suchych lat wydają mało pędów, które są krótkie i mają mało pączków kwiatowych. Sadzenie co metr daje roślinom w początkowej fazie wzrostu lepsze możliwości rozwijania się. Rośliny starsze, dobrze zakorzenione tworzą zwarty łan.

Mają duże systemy korzeniowe, dzięki czemu chwasty nie stanowią dla nich żadnego zagrożenia. Rośliny do założenia plantacji powinny mieć długie łodygi boczne z kwiatami. Im więcej kwiatów na roślinach, tym więcej pyłku i nektaru.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Krzysztof Lewandowski
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

PS: Nawłoć tradycyjnie przez starsze osoby zwana jest mimozą.


Artykuł "Nawłoć" ukazał się w "Pasiece" nr 4/2008, str. 16. Nie powiązano z nim innych publikacji.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Konkurs foto
Konkurs foto

Konkurs foto Z obiektywem w pasiece 2016 Pasieka zaprasza fotografików amatorów i profesjonalistów do udziału w konkursie fotograficznym Kategorie tematyczne Pasieki towarowe ( [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Piernik - sposób na spożytkowanie nadwyżek miodu
Kania ArturPiernik - sposób na spożytkowanie nadwyżek miodu

Piernik - sposób na spożytkowanie nadwyżek miodu Słowo „Piernik” pochodzi od staropolskiego słowa „pierny” tzn. pieprzny, przyprawiony pieprzem, ostry, palący, mocno przyprawiony. Zanim do chleba zaczęto dodawać miód, chleb początkowo przyprawiano dla wzbogacenia aromatu przyprawa [ ... ]

Pasieka 6/2016
Ochrona lokalnej przyrody - ogrody przyjazne pszczołowatym
Maria Janicka, Małgorzata PoszwaOchrona lokalnej przyrody - ogrody przyjazne pszczołowatym

Ochrona lokalnej przyrody - ogrody przyjazne pszczołowatym Zanik wielu siedlisk typowych dla tradycyjnego krajobrazu rolniczego jest jednym z głównych problemów europejskiej ochrony przyrody, ponieważ prowadzi do spadku bioróżnorodności. W Polsce występuje około 470 gatunków owadów ps [ ... ]

Pasieka 3/2016
Pestycydy a pszczoły miodne
Klaus-Werner WenzelPestycydy a pszczoły miodne

Pestycydy a pszczoły miodne Znaczenie insektycydów neonikotynoidowych na śmiertelność pszczelich rodzin: Streszczenie aktualnej literatury ze szczególnym nawiązaniem do sytuacji w Niemczech, cz. 2. W pierwszej części artykułu zamieszczonej w nr 4/2016 „Pasieki” autor wskazał, że  [ ... ]

Pasieka 6/2016