Próby stosowania propolisu w leczeniu ran, oparzeń i odleżyn


Wśród wielu zalet produktów pszczelich wymienić należy ich działanie lecznicze. Szczególne znaczenie w tym względzie przypisywane jest propolisowi. Dlatego znajduje on coraz szersze zastosowanie w medycynie jako preparat wspomagający leczenie konwencjonalne. Jego skuteczność w leczeniu uszkodzeń skóry wywołanych przez czynniki zewnętrzne potwierdzają liczne badania.

Propolis z powodzeniem stosuje się do leczenia trudno gojących się ran pooperacyjnych i pourazowych, oparzeń termicznych, popromiennych, chemicznych i odmrożeń, a także odleżyn. Preparaty propolisowe działają przeciwzapalnie, oczyszczają ranę z martwych tkanek, zmniejszają ból, jak również przyczyniają się do szybszego bliznowacenia rany. Czas gojenia się ran w przypadku propolisu jest zwykle dwukrotnie krótszy w porównaniu do powszechnie stosowanych środków leczniczych. Poza tym preparaty propolisowe ze względu na działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze wpływają korzystnie na leczenie uszkodzeń skóry wywołanych drobnoustrojami opornymi na antybiotyki i chemioterapeutyki.

Rany pooperacyjne i pourazowe

Leczenie powikłanych ran pooperacyjnych do dzisiaj stwarza poważny problem medyczny ze względu na oporność na antybiotyki większości szczepów drobnoustrojów wywołujących zakażenia. Czernow i wsp. (1978) postanowili zastosować do tego celu propolis, wychodząc z założenia, że szczepy drobnoustrojów nie nabywają oporności na ten produkt, a także dlatego, że powoduje on wzrost odporności organizmu człowieka na zakażenia, co jest bardzo istotne w przypadku pacjentów osłabionych po operacjach chirurgicznych. Stosowali oni preparaty propolisowe zarówno doustnie, jak i miejscowo u pacjentów operowanych z powodu schorzeń sercowo-naczyniowych.

Grupa chorych leczonych propolisem obejmowała 169 osób w wieku od l do 56 lat, przy czym 109 chorych otrzymywało tylko preparaty propolisowe, a 60 propolis w połączeniu z antybiotykami i sulfonamidami. Kolejnych 100 chorych stanowiło grupę kontrolną otrzymującą antybiotyki. Propolis do wewnątrz podawano w postaci 20% etanolowego wyciągu z tego produktu. Dorosłym podawano 20-40 kropli 3 razy dziennie, dzieci otrzymywały tyle kropli, ile ważyły. Wyciąg dodawano do wody, herbaty lub mleka, na 5-10 minut przed posiłkami. Miejscowo propolis stosowano w postaci kompresów, które nasycano 20% etanolowym wyciągiem z propolisu lub w postaci aerozolu, do którego używano wyciąg rozcieńczony wodą destylowaną, w proporcji 1:10. Kompresy nakładano na klatkę piersiową lub wybrany fragment ciała raz lub 2 razy dziennie. Natomiast inhalacje wykonywano 2-3 razy dziennie przez 3-4 dni.


Kobieta lat 43. Przypadkowe
ukłucie rybią ością wywołało
zakażenie gronkowcem złocistym

Badania wykazały, że stan chorych otrzymujących propolis doustnie był znacznie lepszy od chorych z grupy kontrolnej. Wyrażało się to w szybkiej normalizacji snu i apetytu oraz ustępowaniu bólu w obrębie rany pooperacyjnej. U osób otrzymujących propolis temperatura ciała powracała do normy na 4 dzień, podczas gdy w grupie kontrolnej dopiero po 6 dniach. Rany po okładach propolisowych goiły się bardzo szybko i bez powikłań. Natomiast czas gojenia się ran w grupie kontrolnej był prawie dwukrotnie dłuższy i w 3 przypadkach nastąpiło ich zropienie. Co ważne, od chorych leczonych miejscowo propolisem rzadziej izolowano gronkowce złociste, a te które pozostawały w ranach były bardziej wrażliwe na antybiotyki o szerokim spektrum działania w porównaniu do gronkowców izolowanych od chorych z grupy kontrolnej. Poza tym pod wpływem kompresów propolisowych następowało szybsze oczyszczanie się zakażonych ran pooperacyjnych z ropnej wydzieliny, szybsze ich ziarninowanie i nabłonkowanie. .

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


Prof. dr hab. Bogdan Kędzia
mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia
Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu


Zdjęcia publikujemy za zgodą firmy BARTPOL
tel. (0) 61 82-35-21, (0) 61 82 88-739, (0) 61 82-88-740
os. Jana III Sobieskiego 40 F
60-688 Poznań


Powiązane artykuły


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?
Habryka CelinaCo możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem? Zgodnie z Dyrektywą Rady Europejskiej 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do produkcji miodu z aktualizacjami w 2014 roku, miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własn [ ... ]

Pasieka 6/2015
Rodzina Dadant
Rodzina Dadant

Rodzina Dadant Wielu spośród nas posiada w swoich pasiekach popularne ule Dadanta. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak ciekawe są losy samego twórcy tego ula. W naszych pasiekach mamy zarówno ule nadstawkowe (stojaki), jak również i leżaki. Brat Adam, twórca pszczoły Buc [ ... ]

Pasieka 3/2016
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej

Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej Michał Piątek Uwarunkowania prowadzenia pasieki, tak samo jak każdej innej działalności, zmieniają się na przestrzeni czasu. Nie zawsze przemiany zachodzą w sposób radykalny, często mają charakter ewolucyjny. Niemniej jednak przed podmiota [ ... ]

Pasieka 3/2016