Akacja

fot.© Roman Dudzik

Robinia akacjowa (Robinia pseudoacaccia), zwana u nas po prostu akacją, swoją nazwę zawdzięcza francuskiemu ogrodnikowi Robinë, który w XII wieku sprowadził to drzewo do Francji. Jej ojczyzną jest Ameryka Północna. Robinia w Europie zaaklimatyzowała się zupełnie dobrze. Pora kwitnienia przypada na przełom maja i czerwca i zależy od warunków atmosferycznych w danym roku.

Kora na pniu robinii jest spękana, a na gałązkach u nasady liści znajdują się dwa ostre i twarde ciernie, powstałe w wyniku przekształcenia przylistków. Chronią one pączek i młody liść przed zwierzętami roślinożernymi. Robinia ma liście parzysto-pierzaste złożone.

Kwiatostany umieszczone w pachwinach liści tworzą pachnące zwisające w dół grona pięknych kwiatów. Po zachodzie słońca wydzielają upajającą woń. Drewno jest bardzo twarde, do niedawna przydatne w gospodarstwach rolnych.

Robinia rośnie świetnie nawet na wydmach i żwirowatych piaskach. Lubi dużo przestrzeni i światła. Bardzo łatwo ją rozmnożyć z nasion, które zazwyczaj utrzymują się na drzewie w zeschłych strąkach przez całą zimę aż do wczesnej wiosny.

Nasiona zbiera się z drzew wiosną i wysiewa w kwietniu, ewentualnie na początku maja. Dzień przed wysiewem moczymy nasiona w wodzie, po czym wysiewamy w rzędy szerokości 1 m, w odstępach co 30 cm. Nasiona przykrywamy warstwą ziemi nie grubszą niż 2 cm.

Gdy mamy dużo nasion, można zasiać je gęściej. Pielęgnacja polega na odchwaszczeniu i podlaniu w razie suszy. Już po kilku dniach wschodzą małe roślinki, które do jesieni powinny urosnąć do 1 m. Dobrze pielęgnowane robinie zakwitną już w czwartym roku życia. W mojej okolicy robinie rosną na glebie piaszczystej i gdy panuje upał to inne rośliny przysychają, a dla akacji są to najlepsze warunki do nektarowania. Pszczoły „chodzą pieszo” z nektarem, a nadstawki z godziny na godzinę robią się coraz cięższe.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Stanisław Kaczmarek


Artykuł "Akacja" ukazał się w "Pasiece" nr 3/2012, str. 24. Nie powiązano z nim innych publikacji.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?
Habryka CelinaCo możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem? Zgodnie z Dyrektywą Rady Europejskiej 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do produkcji miodu z aktualizacjami w 2014 roku, miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własn [ ... ]

Pasieka 6/2015
Rodzina Dadant
Rodzina Dadant

Rodzina Dadant Wielu spośród nas posiada w swoich pasiekach popularne ule Dadanta. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak ciekawe są losy samego twórcy tego ula. W naszych pasiekach mamy zarówno ule nadstawkowe (stojaki), jak również i leżaki. Brat Adam, twórca pszczoły Buc [ ... ]

Pasieka 3/2016
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej

Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej Michał Piątek Uwarunkowania prowadzenia pasieki, tak samo jak każdej innej działalności, zmieniają się na przestrzeni czasu. Nie zawsze przemiany zachodzą w sposób radykalny, często mają charakter ewolucyjny. Niemniej jednak przed podmiota [ ... ]

Pasieka 3/2016