Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności .

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Zamknij

Nasza wspólna pasja trwa już od 2003 roku. Pasieka24.pl - portal dla Pszczelarzy z pasją

pasieka24.pl

Newsletter

Aby otrzymywać wiadomości o nadchodzącym numerze "Pasieki" oraz nowościach w sklepie, podaj adres e-mail.


Forum Pasieki Ambrozja

Reklama
Zapraszamy Państwa do sekcji Wydawnictwa Pasieka na Forum Pasieki Ambrozja
Reklama
Czasopismo Pasieka » Pasieka 1/2013 » Pszczoły w zimie

Pasieka nr 3/2014 już jest

Pasieka 3/2014Technologia produkcji miodów pitnych, cz. 5.
16/04/2014 | Luty Janusz
article thumbnail

Technologia produkcji miodów pitnych, cz. 5.
Klarowanie i stabilizacja
Klarowność jest podstawową cechą jakości miodu pitnego. Nawet niewielką opaliza [ ... ]


Pasieka 3/2014Kanadyjskie pasieki towarowe, cz. 4.
16/04/2014 | Szyszko Piotr
article thumbnail

Kanadyjskie pasieki towarowe, cz. 4.
W poprzedniej części artykułu przedstawiłem Państwu zabiegi związane z przygotowaniem pszczół do zimowli, lecze [ ... ]


Pasieka 3/2014Rok w pasiece inaczej, cz. 3.
16/04/2014 | Grobelny Przemysław
article thumbnail

Rok w pasiece inaczej, cz. 3.
Zgodnie z zapowiedzią w wydaniu 2/2014 w tym artykule poruszę kwestie wymiany matek pszczelich, pozyskiwania  [ ... ]



Reklama
Reklama
Pasieka 1/2013
Pszczoły w zimie Drukuj Email
Wpisany przez Plewa Jan

Pszczoły w zimie

Pszczoły w zimie nie popadają w letarg jak owady żyjące pojedynczo, lecz zachowują aktywność życiową, choć w znacznie ograniczonym stopniu. Nie gromadzą one w swym ciele tyle tłuszczu i innych substancji, by mogły przetrwać długą zimę w stanie letargu. Stopniowe drętwienie pszczół następuje już przy temperaturze niższej od 8°C. Właściwie już od wiosny pszczoły przygotowują się do zimy gromadząc nektar, który następnie przerabiają na miód – produkt łatwy do przechowania i spożycia w czasie zimy.

ule w śniegu
fot.© Milan Motyka

Aby miód nie był zaatakowany przez drożdżaki, jego koncentracja musi dojść do 80-82% cukrów. Natomiast by nie wchłaniał wilgoci lub nie wysychał, pszczoły poszywają go zasklepem woskowym. Żeby był łatwo przyswajalny w temperaturze zimującego kłębu, cukry złożone zawarte w nektarze muszą być rozkładane przez pszczoły na cukry proste: glukozę i fruktozę.

Drugim ważnym pokarmem magazynowanym przez pszczoły, zwykle na skrajnych plastrach, zalewanym miodem i zasklepionym woskiem jest pierzga (przerobiony pyłek kwiatowy). Jest ona niezbędna zwłaszcza na przedwiośniu, kiedy rozpocznie się czerwienie a pszczoły jeszcze nie wylatują z ula.

[...] - treść ukryta, dostępna tylko dla e-Prenumeratorów

Przyczyną przedwczesnego wypełnienia się kałem jelita prostego u zimujących pszczół może być również nadmierne spożycie nawet i dobrego miodu nektarowego. Pszczoły zjadają go zbyt dużo, gdy zimują niespokojnie.

Może to być spowodowane stratą matki bądź wtargnięciem do ula myszy. Niepokój w rodzinie pszczelej mogą powodować hałasy, potrącanie uli czy siadanie ptactwa na ich daszkach. Pszczoły zimują też niespokojnie, gdy do uli zacieka woda.

Osypywanie się całych rodzin przed nastaniem wiosny bywa najczęściej spowodowane głodem lub też niewłaściwym rozmieszczeniem zapasów. Pszczoły mogą przechodzić zimą z jednego plastra na drugi tylko wtedy, gdy nastąpi znaczne ocieplenie, toteż jeśli w plastrach, na których usadowi się kłąb zimowy zabraknie miodu w czasie silnego mrozu, pszczoły nie przejdą na boczne plastry z zapasem. Mogą więc głodować i ginąć, choć zapasy są dostateczne, ale niewłaściwie rozłożone.

Zimowe straty całych rodzin mogą być też spowodowane warrozą, ale to wymaga osobnego omówienia.

Jan Plewa


czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka 2013 nr 1.
Zamów gazetę do domu



Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
 
Wspomóżmy Zespół Pieśni i Tańca "Apis" z Pszczelej Woli
12/03/2013 | Administrator
article thumbnail

Wspomóżmy Zespół Pieśni i Tańca "Apis" z Pszczelej Woli


Pszczela Wola jest malowniczą osadą położoną 14 km na południe od Lublina, na trasie Lublin – Bychawa. Znajduje się tu  [ ... ]


Jedziemy na miodzie
27/02/2013 | Administrator
article thumbnail

  1000 km dla pszczół, czyli zimowa wyprawa rowerowa po zachodniej oraz południowej Polsce promująca ochronę pszczół oraz konsumpcję miodu jako napoju izotonicz [ ... ]


Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?
20/02/2013 | Trzybiński Sławomir
article thumbnail

Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co kolorowa nalepka i pudełko, po co ulotka lub broszura?
Jak cię widzą, tak cię piszą i tak chętniej kupują. Ten sam miód, a [ ... ]


Zobacz więcej


Reklama