Z pasieki do kuchni

Pierniczki z żytniej mąki

Składniki:

  • 40 dag żytniej mąki
  • 2 szklanki miodu
  • 2 łyżki czystej wódki
  • mąka ziemniaczana (do posypania stolnicy)
  • masło (do formy)

Sposób przygotowania;

Przesianą mąkę wymieszać z przyprawą piernikową. Miód zagotować i stopniowo wlewać do mąki, stale ucierając. Ciasto ucierać ok. 30-40 minut, po czym wlać wódkę i ponownie dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć je i wstawić na kilka godzin do lodówki. Stolnicę lekko posypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć schłodzone ciasto, rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka, układać w wysmarowanej masłem formie, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na jasnozłoty kolor. Udekorować według uznania.


Makowiec

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej + odrobinę do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (roztopionej i schłodzonej)
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Ponadto:

  • lukier
  • pergamin/papier do pieczenia
  • olej

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 15 min. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na kształt prostokąta, nałożyć na nie masę makową i zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków). Uwaga! Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

Piec w temperaturze 180-190°C przez około 30-40 minut.

Ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 3 łyżki miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). Można również użyć gotowej masy makowej (wtedy również należy do niej dodać ubite białka).

Teresa Kobiałka


Powiązane artykuły


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2016
Kalendarz biodynamiczny 2016

Kalendarz biodynamiczny 2016 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co kolorowa nalepka i pudełko, po co ulotka lub broszura?
Jak cię widzą, tak cię piszą i tak chętniej kupują. Ten sam miód, ale inaczej [ ... ]

Czytaj więcej »
Jedziemy na miodzie
Jedziemy na miodzie

Jedziemy na miodzie   1000 km dla pszczół, czyli zimowa wyprawa rowerowa po zachodniej oraz południowej Polsce promująca ochronę pszczół oraz konsumpcję miodu jako napoju izotoniczn [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Targi sadownicze z panelem pszczelarskim w Kielcach
Piątek MichałTargi sadownicze z panelem pszczelarskim w Kielcach

Targi sadownicze z panelem pszczelarskim w Kielcach Michał Piątek Jeszcze do niedawna na łamach prasy pszczelarskiej, a także w opiniach pszczelarzy na spotkaniach i szkoleniach branżowych można było napotkać w większości niepokojące głosy dotyczące współpracy sadowniczo-pszczelarsk [ ... ]

Pasieka 1/2016
Krzewy warte posadzenia dla pszczół
Sulborska AnetaKrzewy warte posadzenia dla pszczół

Krzewy warte posadzenia dla pszczół W nawiązaniu do wcześniejszych publikacji na temat krzewów zamieszczonych na łamach „Pasieki” (nr 3/2015 „Krzewy pożytkiem dla pszczół” oraz nr 6/2015 „Krzewy kwitnące wiosną i wczesnym latem”) w niniejszym wydaniu autorka kontynuując  [ ... ]

Pasieka 1/2016
Srebrny medal dla „Pasieki” na 44 Kongresie Apimondii
Krawczyk RafałSrebrny medal dla „Pasieki” na 44 Kongresie  Apimondii

Srebrny medal dla „Pasieki” na 44 Kongresie Apimondii Międzynarodowy Kongres Pszczelarski Apimondia organizowany jest od 1897 r. - ma więc wieloletnią tradycję. Odbywa się co 2 lata (z drobnymi odstępstwami, m.in. w okresie I i II wojny światowej), za każdym razem w innym kraju.  [ ... ]

Pasieka 6/2015