Z pasieki do kuchni

Pierniczki z żytniej mąki

Składniki:

  • 40 dag żytniej mąki
  • 2 szklanki miodu
  • 2 łyżki czystej wódki
  • mąka ziemniaczana (do posypania stolnicy)
  • masło (do formy)

Sposób przygotowania;

Przesianą mąkę wymieszać z przyprawą piernikową. Miód zagotować i stopniowo wlewać do mąki, stale ucierając. Ciasto ucierać ok. 30-40 minut, po czym wlać wódkę i ponownie dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć je i wstawić na kilka godzin do lodówki. Stolnicę lekko posypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć schłodzone ciasto, rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka, układać w wysmarowanej masłem formie, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na jasnozłoty kolor. Udekorować według uznania.


Makowiec

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej + odrobinę do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (roztopionej i schłodzonej)
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Ponadto:

  • lukier
  • pergamin/papier do pieczenia
  • olej

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 15 min. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na kształt prostokąta, nałożyć na nie masę makową i zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków). Uwaga! Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

Piec w temperaturze 180-190°C przez około 30-40 minut.

Ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 3 łyżki miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). Można również użyć gotowej masy makowej (wtedy również należy do niej dodać ubite białka).

Teresa Kobiałka


Powiązane artykuły


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Jesteśmy z Państwem już 10 lat!
Jesteśmy z Państwem już 10 lat!

Zamów prenumeratę „Pasieki” i wygraj bon o wartości 5 000 zł na zakup sprzętu pszczelarskiego! Szanowni Państwo! Zapraszamy Państwa do kolejnej IV już edycji konkursu "Pasieki" pt. [ ... ]

Czytaj więcej »
Wspomóżmy Zespół Pieśni i Tańca "Apis" z Pszczelej...
Wspomóżmy Zespół Pieśni i Tańca

Wspomóżmy Zespół Pieśni i Tańca "Apis" z Pszczelej Woli Pszczela Wola jest malowniczą osadą położoną 14 km na południe od Lublina, na trasie Lublin – Bychawa. Znajduje się tu  [ ... ]

Czytaj więcej »
Jedziemy na miodzie
Jedziemy na miodzie

  1000 km dla pszczół, czyli zimowa wyprawa rowerowa po zachodniej oraz południowej Polsce promująca ochronę pszczół oraz konsumpcję miodu jako napoju izotonicznego. Aby skontak [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »