XIV Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie

Poczet sztandarowy Regionalnego Związku Pszczelarzy w Jeleniej Górze.
Poczet sztandarowy Regionalnego Związku
Pszczelarzy w Jeleniej Górze.

W XIV Międzynarodowych Warsztatach Pszczelarskich, które odbyły się 7-8 września 2013 roku w Jeleniej Górze Cieplicach na Placu Piastowskim uczestniczyło około 85 wystawców z całego kraju, a także z zagranicy. Byli to producenci sprzętu pszczelarskiego, wyrobów na bazie miodu oraz indywidualni pszczelarze oferujący swój miód i produkty pszczele. Na wielu stoiskach zaprezentowano również zdrową żywność ekologiczną. Odwiedzający warsztaty mogli się również zapoznać z ofertą Wydawnictwa „Pasieka”, które corocznie uczestniczy w targach, a w tym roku objęło również patronat medialny nad XIV Międzynarodowymi Warsztatami Pszczelarskimi organizowany przez Regionalny Związek Pszczelarzy w Jeleniej Górze. Patronat honorowy nad imprezą sprawowali również: Prezydenta Miasta Jeleniej Góry oraz Urząd Marszałkowskowski we Wrocławiu.

Orkiestra Filharmonii Dolnośląskiej
Orkiestra Filharmonii Dolnośląskiej

Według naszych szacunków podczas dwudniowej imprezy targi odwiedziło ok. 1800 osób, w tym goście z Niemiec, Czech i Ukrainy. Oprawa muzyczna została przygotowana przez 10 zespołów artystycznych.

Zorganizowano pięć konkursów dla dzieci i młodzieży o tematyce pszczelarskiej, między innymi konkurs „Poznaj smaki miodu” polegający na smakowaniu miodów i odgadnięciu jaki to gatunek miodu.

W trakcie naszych warsztatów pszczelarskich miło było patrzeć na integrację wszystkich uczestników przy wspólnych zabawach, śpiewach i tańcach. Do późnych godzin wieczornych gości bawił pszczelarski i zespół muzyczny „Familia” z Mirska.

Już teraz serdecznie zapraszamy na kolejne warsztaty pszczelarskie.

Marek Świerk
kierownik biura RZP


Artykuł "XIV Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie" ukazał się w "Pasiece" nr 6/2013, str. 5. Nie powiązano z nim innych publikacji.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?
Habryka CelinaCo możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem? Zgodnie z Dyrektywą Rady Europejskiej 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do produkcji miodu z aktualizacjami w 2014 roku, miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własn [ ... ]

Pasieka 6/2015
Rodzina Dadant
Rodzina Dadant

Rodzina Dadant Wielu spośród nas posiada w swoich pasiekach popularne ule Dadanta. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak ciekawe są losy samego twórcy tego ula. W naszych pasiekach mamy zarówno ule nadstawkowe (stojaki), jak również i leżaki. Brat Adam, twórca pszczoły Buc [ ... ]

Pasieka 3/2016
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej

Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej Michał Piątek Uwarunkowania prowadzenia pasieki, tak samo jak każdej innej działalności, zmieniają się na przestrzeni czasu. Nie zawsze przemiany zachodzą w sposób radykalny, często mają charakter ewolucyjny. Niemniej jednak przed podmiota [ ... ]

Pasieka 3/2016