Wszystko o płku i jego pozyskiwaniu (K85)

Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu.
Część 2. Produkujmy pyłek

Niejeden pszczelarz głowi się, jak zwiększyć dochodowość swojej pasieki. Sposobem na to może być poszerzenie asortymentu produktów pszczelich, które można pozyskiwać bez konieczności zmieniania warunków zewnętrznych. Produktem, który można pozyskiwać w prawie każdej pasiece jest pyłek kwiatowy w postaci obnóży. Warunkiem jest tylko obecność kilku dobrych pożytków pyłkowych.

fot.© Roman Dudzik

Pyłek można też sprzedawać przy okazji sprzedaży miodu, a jego odbiorcami mogą być nasi dotychczasowi klienci. Należy tylko ich poinformować o jego właściwościach zdrowotnych i żywieniowych, by w dobie mody na zdrowy styl życia wprowadzili do swojego stałego menu właśnie pyłek.

Pozyskiwanie pyłku nie wymaga przebudowy pasieki i wielkich inwestycji. Jedynym kosztem będzie zakup lub wykonanie poławiaczy oraz sprzętu do dosuszania pyłku. Sprzęt ten nie zużywa się tak szybko jak na przykład ule, jest to więc inwestycja na całe życie.

Możliwości produkcyjne rodziny pszczelej

Wydawać by się mogło, że pozbawienie rodziny pszczelej części pyłku wpłynie negatywnie na jej rozwój i spowoduje spadek produkcji miodu. Tak jednak nie jest. Otóż w silnych rodzinach, w których odławiamy pyłek, czerwienie matek jest na ogół bardziej intensywne niż w tych, gdzie obnóży się nie pozyskuje.

Jest to efektem zwiększenia aktywności lotnej pszczół. Zbieraczki z rodzin, którym założono poławiacze pracują intensywniej, by nadrobić straty pyłku odłowionego. Nie dochodzi wtedy do obniżenia produkcji miodu lub jest ono niewielkie.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Pszczoły lubią zbierać pyłek

Rodzina silna, zdrowa i mająca dużo młodego czerwia przynosi pokaźne ilości pyłku. Jednak intensywny pożytek nektarowy może zmniejszyć wziątek pyłkowy. Pszczoły bowiem zbierają pyłek wtedy, gdy zapas pierzgi w gnieździe jest niewystarczający.

Natomiast nektar przynoszony jest bez ograniczeń, a o wielkości jego zbioru decyduje intensywność pożytku, siła rodzin i miejsce na jego składowanie w ulu. Jedynym okresem, w którym silna rodzina ogranicza przynoszenie nektaru mimo dobrego pożytku, jest nastrój rojowy, czyli sytuacja, do której pszczelarz nie powinien dopuścić.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Pyłek na rynku

Najważniejszą jednak sprawą przed podjęciem decyzji o pozyskiwaniu pyłku jest upewnienie się o możliwości jego zbytu. Pyłek należy przechowywać w odpowiednich warunkach, gdyż po dłuższym okresie przechowywania traci on większość swoich właściwości biologicznych, a także dietetycznych. Nie ma więc sensu produkcja pyłku „w ciemno”.

Pamiętajmy, że tylko niespełna 10% naszego społeczeństwa spożywa miód, o innych produktach nie wspominając. Mimo postępującej mody na zdrowe odżywanie się, prawie wszystkim naszym rodakom pszczoły kojarzą się z żądleniem, zaś o pyłku słyszeli tylko nieliczni, najczęściej w kontekście alergii.

Nie znaczy to, że należy zaraz załamać ręce i nic nie robić. Do nas pszczelarzy należy misja edukowania społeczeństwa o cudownej roli produktów pszczelich w żywieniu i medycynie. Dobrze jest wydrukować ulotki informujące o właściwościach odżywczych i leczniczych pyłku oraz na jakie choroby pomoże kuracja pyłkowa.

Ulotki także rozdajemy sąsiadom, kolegom w pracy, klientom kupującym u nas miód itd. Jeżeli możliwości produkcji pyłku w naszej pasiece są duże, postarajmy się dotrzeć do sklepów ze zdrową żywnością.

Pamiętajmy jednak, że tak jak miód można zepsuć, mimo że jest doskonale zakonserwowany już na etapie wytwarzania go przez pszczoły, tak pyłek ...

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


Sławomir Trzybiński: Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu (K85)


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Konkurs foto
Konkurs foto

Konkurs foto Z obiektywem w pasiece 2016 Pasieka zaprasza fotografików amatorów i profesjonalistów do udziału w konkursie fotograficznym Kategorie tematyczne Pasieki towarowe ( [ ... ]

Czytaj więcej »
Kalendarz biodynamiczny 2017
Kalendarz biodynamiczny 2017

Kalendarz biodynamiczny 2017 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Jak to było, czyli podsumowanie minionego sezonu
Trzybiński Sławomir Jak to było, czyli podsumowanie minionego sezonu

Jak to było, czyli podsumowanie minionego sezonu Takie przyszły czasy, że każdy sezon uczy nas czegoś nowego. Kolejny jest zupełnie inny niż te poprzednie. Kiedyś podobno było inaczej. Pszczelarz wykonywał regularnie te same prace, miodu było więcej lub mniej, pszczoły roiły się cz [ ... ]

Pasieka 1/2016
Łuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy...
Kania ArturŁuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy plastrów, cz. 3.

Łuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy plastrów, cz. 3. W poprzedniej części artykułu omówiono skład wosku pszczelego oraz sposób jego wydzielania przez pszczoły woszczarki. Autor omówił również, jakie składniki pokarmu wpływają na powstawani [ ... ]

Pasieka 2/2016
Prawne uwarunkowania prowadzenia gospodarki pasiecznej
Witkowski ZiemowitPrawne uwarunkowania prowadzenia gospodarki pasiecznej

Prawne uwarunkowania prowadzenia gospodarki pasiecznej Czy w Polsce potrzebna jest ustawa regulująca pszczelarstwo? Na szeroko rozumiane prowadzenie gospodarki pasiecznej składają się zagadnienia z kilku dziedzin. Gospodarka pasieczna obejmuje swoim zakresem zapylanie roślin, chów i hodowlę [ ... ]

Pasieka 6/2016