Wszystko o płku i jego pozyskiwaniu (K85)

Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu.
Część 2. Produkujmy pyłek

Niejeden pszczelarz głowi się, jak zwiększyć dochodowość swojej pasieki. Sposobem na to może być poszerzenie asortymentu produktów pszczelich, które można pozyskiwać bez konieczności zmieniania warunków zewnętrznych. Produktem, który można pozyskiwać w prawie każdej pasiece jest pyłek kwiatowy w postaci obnóży. Warunkiem jest tylko obecność kilku dobrych pożytków pyłkowych.

fot.© Roman Dudzik

Pyłek można też sprzedawać przy okazji sprzedaży miodu, a jego odbiorcami mogą być nasi dotychczasowi klienci. Należy tylko ich poinformować o jego właściwościach zdrowotnych i żywieniowych, by w dobie mody na zdrowy styl życia wprowadzili do swojego stałego menu właśnie pyłek.

Pozyskiwanie pyłku nie wymaga przebudowy pasieki i wielkich inwestycji. Jedynym kosztem będzie zakup lub wykonanie poławiaczy oraz sprzętu do dosuszania pyłku. Sprzęt ten nie zużywa się tak szybko jak na przykład ule, jest to więc inwestycja na całe życie.

Możliwości produkcyjne rodziny pszczelej

Wydawać by się mogło, że pozbawienie rodziny pszczelej części pyłku wpłynie negatywnie na jej rozwój i spowoduje spadek produkcji miodu. Tak jednak nie jest. Otóż w silnych rodzinach, w których odławiamy pyłek, czerwienie matek jest na ogół bardziej intensywne niż w tych, gdzie obnóży się nie pozyskuje.

Jest to efektem zwiększenia aktywności lotnej pszczół. Zbieraczki z rodzin, którym założono poławiacze pracują intensywniej, by nadrobić straty pyłku odłowionego. Nie dochodzi wtedy do obniżenia produkcji miodu lub jest ono niewielkie.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Pszczoły lubią zbierać pyłek

Rodzina silna, zdrowa i mająca dużo młodego czerwia przynosi pokaźne ilości pyłku. Jednak intensywny pożytek nektarowy może zmniejszyć wziątek pyłkowy. Pszczoły bowiem zbierają pyłek wtedy, gdy zapas pierzgi w gnieździe jest niewystarczający.

Natomiast nektar przynoszony jest bez ograniczeń, a o wielkości jego zbioru decyduje intensywność pożytku, siła rodzin i miejsce na jego składowanie w ulu. Jedynym okresem, w którym silna rodzina ogranicza przynoszenie nektaru mimo dobrego pożytku, jest nastrój rojowy, czyli sytuacja, do której pszczelarz nie powinien dopuścić.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Pyłek na rynku

Najważniejszą jednak sprawą przed podjęciem decyzji o pozyskiwaniu pyłku jest upewnienie się o możliwości jego zbytu. Pyłek należy przechowywać w odpowiednich warunkach, gdyż po dłuższym okresie przechowywania traci on większość swoich właściwości biologicznych, a także dietetycznych. Nie ma więc sensu produkcja pyłku „w ciemno”.

Pamiętajmy, że tylko niespełna 10% naszego społeczeństwa spożywa miód, o innych produktach nie wspominając. Mimo postępującej mody na zdrowe odżywanie się, prawie wszystkim naszym rodakom pszczoły kojarzą się z żądleniem, zaś o pyłku słyszeli tylko nieliczni, najczęściej w kontekście alergii.

Nie znaczy to, że należy zaraz załamać ręce i nic nie robić. Do nas pszczelarzy należy misja edukowania społeczeństwa o cudownej roli produktów pszczelich w żywieniu i medycynie. Dobrze jest wydrukować ulotki informujące o właściwościach odżywczych i leczniczych pyłku oraz na jakie choroby pomoże kuracja pyłkowa.

Ulotki także rozdajemy sąsiadom, kolegom w pracy, klientom kupującym u nas miód itd. Jeżeli możliwości produkcji pyłku w naszej pasiece są duże, postarajmy się dotrzeć do sklepów ze zdrową żywnością.

Pamiętajmy jednak, że tak jak miód można zepsuć, mimo że jest doskonale zakonserwowany już na etapie wytwarzania go przez pszczoły, tak pyłek ...

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


Sławomir Trzybiński: Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu (K85)


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2016
Kalendarz biodynamiczny 2016

Kalendarz biodynamiczny 2016 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co kolorowa nalepka i pudełko, po co ulotka lub broszura?
Jak cię widzą, tak cię piszą i tak chętniej kupują. Ten sam miód, ale inaczej [ ... ]

Czytaj więcej »
Jedziemy na miodzie
Jedziemy na miodzie

Jedziemy na miodzie   1000 km dla pszczół, czyli zimowa wyprawa rowerowa po zachodniej oraz południowej Polsce promująca ochronę pszczół oraz konsumpcję miodu jako napoju izotoniczn [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Jak to było, czyli podsumowanie minionego sezonu
Trzybiński Sławomir Jak to było, czyli podsumowanie minionego sezonu

Jak to było, czyli podsumowanie minionego sezonu Takie przyszły czasy, że każdy sezon uczy nas czegoś nowego. Kolejny jest zupełnie inny niż te poprzednie. Kiedyś podobno było inaczej. Pszczelarz wykonywał regularnie te same prace, miodu było więcej lub mniej, pszczoły roiły się cz [ ... ]

Pasieka 1/2016
Rozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne?
Ann HarmanRozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne?

Rozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne? Od tłumacza: Na całym świecie trwa poszukiwanie dróg rozwiązania podstawowego problemu: skutecznego leczenia pszczoły miodnej (Apis mellifera ssp.) z warrozy (Varroa destructor). Obserwacje rozwoju tego pasożyta wykazały, że na larwach psz [ ... ]

Pasieka 1/2016
Krzewy kwitnące wiosną i wczesnym latem

Krzewy kwitnące wiosną i wczesnym latem W niniejszym artykule przedstawiono kontynuację cyklu o krzewach wartościowych z pszczelarskiego punktu widzenia. Mimo że termin kwitnienia opisanych roślin nie jest zbieżny z cyklem wydawniczym „Pasieki” warto już teraz zaplanować przyszłorocz [ ... ]

Pasieka 6/2015