Wszystko o płku i jego pozyskiwaniu (K85)

Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu.
Część 8. Wykorzystanie pyłku w żywieniu i medycynie

Dzięki wyjątkowo bogatemu składowi chemicznemu, pyłek kwiatowy posiada bardzo dużą wartość odżywczą i terapeutyczną.

Pyłek w codziennej diecie

Zawarte w nim białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, sole mineralne, enzymy, hormony i olejki eteryczne sprawiają, że może zastąpić wiele produktów żywnościowych, a nawet swoją wartością je przewyższyć.

Pyłek w formie obnóży lub pierzgi można stosować jako uzupełnienie dziennych dawek pokarmowych. Posiada właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne, odtruwające, przeciwalergiczne, obniżające poziom tłuszczów we krwi, adaptogenne i osłonowe.

Dzięki temu może być używany wspomagająco w zwalczaniu wielu chorób i zapobieganiu im.

Regularne spożywanie pyłku dostarcza witamin, których często brakuje w naszym codziennym pożywieniu, a które zazwyczaj uzupełniamy spożywając różne tabletki. Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku kwiatowego niejednokrotnie potwierdzono w doświadczeniach przeprowadzonych zarówno na zwierzętach jak i ludziach.

Podawanie z pożywieniem pyłku lub pierzgi poprawia kondycję fizyczną i zdrowotną, wpływa na wzrost hemoglobiny i czerwonych krwinek, a u badanych zwierząt zwiększa długość życia i przyrosty masy ciała.

Pyłek lekarstwem?

Pyłek posiada działanie hipolipemiczne, czyli obniżające poziom tłuszczów we krwi. Efektem tego jest zapobieganie miażdżycy i zabezpieczenie przed chorobą niedokrwienną serca i udarem mózgu. Obniża też stężenie cholesterolu całkowitego i podnosi stężenie HDL cholesterolu, inaczej mówiąc – zmniejsza cholesterol zły i poprawia dobry.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Uzyskano też pozytywne wyniki w stosowaniu pyłku przy cukrzycy, syndromach depresyjnych, ogólnym wyczerpaniu organizmu. Pyłek powinien być stosowany w leczeniu choroby alkoholowej, bowiem zawarte w nim składniki odżywcze uzupełniają niedobory bioelementów spowodowane działaniem alkoholu. Spożywanie pyłku poprawia też ostrość widzenia.

Najczęściej jednak pyłek kwiatowy jest stosowany nie jako lek, ale jako odżywka dla rekonwalescentów, ludzi starszych, dzieci, a także ludzi zdrowych. Powoduje wyrównanie niedoboru witamin, soli mineralnych, aminokwasów i hormonów. Poprawia sprawność psychiczną i fizyczną oraz zapobiega występowaniu chorób. Jest też szeroko stosowany jako surowiec kosmetyczny.

Jak spożywamy pyłek?

Zarówno odżywcze jak i lecznicze działanie pyłku kwiatowego w dużym stopniu zależy od tego, w jakiej formie jest on podawany. Najmniej korzystną postacią są suche obnóża.

Ziarna suchego pyłku są dobrze zabezpieczone przed działaniem czynników trawiennych, stąd niewielka jego przyswajalność. Dlatego o wiele bardziej korzystne jest spożywanie pierzgi.

Jest ona jednak mniej popularna niż suszone obnóża, zarówno ze względu na trudności w jej pozyskiwaniu, jak i przechowywaniu.

Ale przy stosowaniu pierzgi w terapii ten sam efekt leczniczy uzyska się w czasie trzykrotnie krótszym, niż przy podaniu takiej samej ilości pyłku.

Pyłek spożywany w formie suchych obnóży będzie wykorzystany przez nasz organizm tylko w 10-15%, podczas gdy po rozdrobnieniu lub wcześniejszym namoczeniu dostępność jego składników wzrośnie do 60-80%. Dlatego przed spożyciem pyłek (w formie suchych obnóży) powinien być zmielony lub namoczony na 2-3 godziny w wodzie, mleku lub soku owocowym albo warzywnym.

Po zmieleniu można go mieszać w proporcji 1:1 do 1:4 z miodem, masłem, twarogiem, jogurtem lub konfiturami. Taką mieszaninę należy spożywać w ilości 1 łyżki stołowej trzy razy dziennie. Odpowiada to zalecanej przez apifitoterapeutów dawce dziennej 20-40 g dla dorosłej osoby. Dla dzieci dawkę należy zmniejszyć o połowę, a nawet do 1/3.

Czas kuracji pyłkowej powinien trwać 1-3 miesiące. Kurację można powtórzyć po 2-3 miesiącach. Najlepiej prowadzić ją na przełomie lata i jesieni oraz zimy i wiosny, gdy organizm jest szczególnie podatny na infekcje.

Dobry na wszystko

Pyłek jest więc dobry na wszystko i bardzo łatwy w stosowaniu. Jedyne przeciwwskazania mogą dotyczyć osób uczulonych na pyłki. Reakcje alergiczne na pyłek przyjmowany w formie pokarmu zdarzają się jednak rzadko, dotyczyć mogą bowiem obnóży zawierających pyłki traw, bylicy, brzozy, a także zarodniki pleśni.

Dlatego należy zachować ostrożność przy podawaniu pyłku osobom chorym na pyłkowicę (uczulonym na pyłki) oraz astmę oskrzelową. Poza tym pyłek powinien spożywać każdy. Produkty pszczele na pozór są drogie, gdy jednak przeliczymy oszczędności wynikające z ograniczenia wydatków na leki, wizyty lekarskie, zwolnienia – bilans wyjdzie zawsze nieporównywalnie korzystniej na rzecz leków z ula


Sławomir Trzybiński: Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu (K85)


Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosły...
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”
Pasieka poleca film „Łowcy miodu”

Pasieka poleca film „Łowcy miodu” „Łowcy miodu”
Scenariusz i reż. Krystian Matysek
Muzyka: Rafał Rozmus
Montaż: Jarosław Barzan
Produkcja: Dorota Roszkowska (Arkana)
W kinach od  [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?
Habryka CelinaCo możemy zrobić ze sfermentowanym miodem?

Co możemy zrobić ze sfermentowanym miodem? Zgodnie z Dyrektywą Rady Europejskiej 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do produkcji miodu z aktualizacjami w 2014 roku, miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własn [ ... ]

Pasieka 6/2015
Rodzina Dadant
Rodzina Dadant

Rodzina Dadant Wielu spośród nas posiada w swoich pasiekach popularne ule Dadanta. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak ciekawe są losy samego twórcy tego ula. W naszych pasiekach mamy zarówno ule nadstawkowe (stojaki), jak również i leżaki. Brat Adam, twórca pszczoły Buc [ ... ]

Pasieka 3/2016
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej
Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej

Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej Michał Piątek Uwarunkowania prowadzenia pasieki, tak samo jak każdej innej działalności, zmieniają się na przestrzeni czasu. Nie zawsze przemiany zachodzą w sposób radykalny, często mają charakter ewolucyjny. Niemniej jednak przed podmiota [ ... ]

Pasieka 3/2016