Słów kilka o chorobach pszczół

Na temat chorób pszczół napisano już wiele na łamach czasopism oraz wydano wiele publikacji i książek, których autorami są znani naukowcy oraz lekarze weterynarii. Wszystkie te publikacje zawierają niewątpliwie bardzo cenne uwagi co do patogenów chorobotwórczych samych chorób, jak również porady, w jaki sposób leczyć nasze podopieczne. Ja jednak chciałbym zająć się tym problemem z nieco innego punktu widzenia, a mianowicie pszczelarza-praktyka.


fot.©Maria i Eugeniusz Sapiołko

W mojej paroletniej praktyce pszczelarskiej spotkałem się z wieloma chorobami pszczół, nie tylko w mojej pasiece, ale też w pasiekach zaprzyjaźnionych kolegów po fachu. Podział chorób pszczół może być różny – ja pozwolę sobie zaproponować taki:

Choroby czerwiu:

  • choroby niezakaźne (jaja czcze, zaziębienie czerwiu, czerw garbaty, uszkodzenie czerwiu przez motylicę);
  • choroby zakaźne (zgnilec amerykański (zwany także złośliwym), zgnilec europejski (tzw. kiślica), grzybica otorbielakowa (potocznie nazywana wapienną), grzybica kropidlakowa (kamienna));

Choroby pszczół dorosłych:

  • choroby niezakaźne pszczół dorosłych (śmierć z głodu, biegunka, zatrucia pszczół środkami ochrony roślin, choroba majowa);
  • choroby zakaźne pszczół dorosłych (np. czerniaczka jajników);
  • choroby pasożytnicze (nosemoza, warroza, i choroba pełzakowa (ameboza)).

Tych chorób znalazłoby się jeszcze parę, zwłaszcza, jeśli chodzi o choroby wirusowe, ale nie jest moją intencją wyliczanie wszystkich, a tych tylko, które moim zdaniem, występują najczęściej. W tym miejscu pokuszę się o małą dygresję: otóż uważam, że zdrowotność naszych pszczół zależy w 90% od nas pszczelarzy, a te 10% to środowisko naturalne.

Co należy więc zrobić, by pszczoły w naszych pasiekach nie chorowały? Jednoznacznej odpowiedzi niestety nie ma, ale jest szereg możliwości i rozwiązań praktycznych, aby uniknąć lub zminimalizować podatność pszczół na choroby, szczególnie choroby wiosenne, zgodnie z zasadą: „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Wiosną, kiedy pszczoły zaczynają „budzić się” do kolejnego sezonu letniego jest już za późno, aby myśleć o chorobach. O to powinno się zadbać znacznie wcześniej – poprzedniego lata. Na pierwszym miejscu, przy zwalczaniu chorób, postawiłbym: wymianę matek, właściwe zwalczenie warrozy, higienę w pasiece, przygotowanie i podanie odpowiednich zapasów na zimę, dobrze urządzony toczek. Na dalszym miejscu można wymienić: wiadomości pszczelarza, rasy pszczół hodowanych w danej pasiece, typ uli czy wreszcie sposób prowadzenia pasieki (stacjonarna, wędrowna).

Wymiana matek

Wymiana matek to trudna sztuka i bardzo pracochłonna, wymaga od pszczelarza wiedzy fachowej o strukturze danej rodziny pszczelej, w której zamierzamy poddać nową matkę. O poddawaniu matek napiszę przy następnej okazji (wymieniam corocznie około pięćdziesiąt procent pogłowia matek z prawie 100% skutkiem).
Młoda matka zapewni nam szybki i intensywny rozwój rodziny pszczelej wczesną wiosną, a co za tym idzie stworzy „barierę” patogenom chorobotwórczym, zgodnie z zasadą „w młodym ciele zdrowy duch”.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Dariusz Karwan
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Powiązane artykuły


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Leczenie zapalenia gruczołu krokowego za pomocą produktów pszczelich, cz. 2....
Kędzia Bogdan Leczenie zapalenia gruczołu krokowego za pomocą produktów pszczelich, cz. 2.

Leczenie zapalenia gruczołu krokowego za pomocą produktów pszczelich, cz. 2. W pierwszej części artykułu opisano kategorie zapalenia gruczołu krokowego oraz możliwości leczenia tej choroby za pomocą pyłku kwiatowego. Uznano, że przytoczony przegląd piśmiennictwa daje podstawy do stwie [ ... ]

Pasieka 6/2015
Targi sadownicze z panelem pszczelarskim w Kielcach
Targi sadownicze z panelem pszczelarskim w Kielcach

Targi sadownicze z panelem pszczelarskim w Kielcach Michał Piątek Jeszcze do niedawna na łamach prasy pszczelarskiej, a także w opiniach pszczelarzy na spotkaniach i szkoleniach branżowych można było napotkać w większości niepokojące głosy dotyczące współpracy sadowniczo-pszczelarsk [ ... ]

Pasieka 1/2016
Legendarne periodyki pszczelarskie
Kośny LeszekLegendarne periodyki pszczelarskie

Legendarne periodyki pszczelarskie Leszek Kośny Pośród samoistnych polskich czasopism pszczelarskich ukazujących się na przestrzeni ponad 150 ostatnich lat, wyjątkową pozycję zajmują dwa z nich. Pierwszy periodyk to „Gazeta Pszczelnicza”, która legendą stała się paradoksalnie za s [ ... ]

Pasieka 3/2016