Monitorowanie mikroklimatu rodziny pszczelej system WMA, cz. 4.

W trzeciej części artykułu dokonano charakterystyki mikrokilmatu rodziny pszczelej w okresie jej największego rozwoju. Tym razem zostanie omówiony okres, kiedy w wielu pasiekach w Polsce jest ostatnie miodobranie i rozpoczyna się przygotowanie rodzin do zimowli i następnego sezonu pszczelarskigo. Przedstawiony zostanie mikroklimat rodziny pszczelej podczas stosowania kwasu mrówkowego w celu ograniczenia populacji pasożyta Varroa Destructor.


fot.©Roman Dudzik

W lipcu w większości pasiek stacjonarnych dokonujemy ostatniego miodobrania i rozpoczynamy przygotowanie rodzin do nowego sezonu pszczelarskiego. Sierpień jest miesiącem do przeprowadzenia pierwszych zabiegów ograniczających populację warrozy. W tym czasie system kontroli mikroklimatu rodziny pszczelej WMA został wykorzystany do zbadania wpływu par kwasu mrówkowego na mikroklimat rodziny pszczelej.

W ulach typu Dadant zastosowano kwas mrówkowy 65% lub 83% w objętości 100 ml na jeden korpus w dozowniku z Nassenheide (inaczej Beckera). Wyniki parametrów mikroklimatu zostały przedstawione dla rodziny kontrolnej i rodziny z zastosowanym kwasem mrówkowym w formie wykresów przedstawiających wartości średnie dobowe dla temperatury i wilgotności względnej oraz stężenia CO2.

Według dokonanych obserwacji średnia dobowa temperatura brzegu i centrum gniazda pszczelego podczas stosowania kwasu mrówkowego 65 i 83% nie różniła się od temperatury w rodzinie kontrolnej (wykres 1. i 2.). Widoczne na wykresach zmiany temperatury, szczególnie brzegu gniazda, były spowodowane zmianami temperatury zewnętrznej, a nie wpływem stosowanego kwasu mrówkowego.

Poziom wilgotności względnej w rodzinach po zastosowaniu kwasu mrówkowego 65% był znacznie wyższy w stosunku do grupy kontrolnej i wynosił powyżej 45% w I tygodniu po zastosowaniu kwasu, natomiast w II tygodniu wynosił od 25 do 40% (wykres 3.). Natomiast wilgotność względna gniazda pszczelego w rodzinie kontrolnej i z kwasem 83% utrzymywała się w pierwszej dobie na poziomie 35%, a w następnych 9 dniach po zastosowaniu kwasu miała wartość od 20 do 30%, co może świadczyć o różnej wentylacji gniazda przez poszczególne rodziny po zastosowaniu kwasu mrówkowego (wykres 4.).

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

mgr inż. Maciej Howis
Instytut Hodowli Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

mgr inż. Michał Berezowski
absolwent kierunku informatyka na Wydziale Elektroniki Politechniki Wrocławskiej

prof. dr hab. Piotr Nowakowski
Instytut Hodowli Zwierząt,Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu


Powiązane artykuły


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »