Miody pitne niesycone – docenione

Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa jest organizatorem corocznych konkursów winiarskich. XIX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich odbył się 24-27 maja. Winiarzy i miodosytników jako gospodarz tegorocznej edycji konkursu do Torunia zaprosiła firma Vinpol Sp. z o.o. Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


fot. Janusz Luty

Zawody wpisane zostały na oficjalną listę konkursów winiarskich w Unii Europejskiej. Do rywalizacji o medale przystąpiło 14 firm, zgłaszając do oceny 88 asortymentów win owocowych, win gronowych i miodów pitnych.

Do jury zaproszeni zostali eksperci niezależni, sommelierzy, pracownicy naukowi, technolodzy z zakresu winiarstwa i miodosytnictwa oraz przedstawiciele mediów, w sumie 12 osób.

Tak szeroki i zróżnicowany skład komisji zapewnia rzetelność i obiektywizm oceny. Piszący te słowa miał również zaszczyt znaleźć się w tym szacownym gronie.

Wyroby winiarskie oceniane były w skali 5-punktowej, stosując poziom jakości co 0,25 pkt. Ocenie poddawane były klarowność, barwa, zapach i smak zakodowanych próbek zgłoszonych do konkursu wyrobów winiarskich. Poszczególne cechy mają następujące współczynniki ważkości: klarowność – 1, barwa – 1, zapach – 2, smak – 6. Przy obliczaniu oceny ogólnej odrzuca się najwyższą i najniższą ocenę za poszczególne cechy, a z pozostałych oblicza się średnią ocenę ogólną.

W każdej grupie asortymentowej przyznawany jest:

  • medal złoty – pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej co najmniej 4,4 punktu,
  • medal srebrny – pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej co najmniej 4,2 punktu,
  • medal brązowy – pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej co najmniej 4,0 punktu.

Produkt, który uzyskał najwyższą ocenę w konkursie uzyskuje nagrodę Grand Prix.

Miody pitne zgłoszone do konkursu oceniane były w czterech grupach asortymentowych:

1. Miód pitny czwórniak:
Medal złoty – miód pitny czwórniak „Perła w Koronie” firmy TIM S.A., uzyskując 4,62 pkt.
Medal srebrny – miód pitny „Czwórniak Korzenny” firmy Spółdzielnia Pszczelarska Apis, uzyskując 4,55 pkt.
Medal brązowy – miód pitny czwórniak „Honey Wine” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,43 pkt.

2. Miód pitny trójniak:
Medal złoty – miód pitny „Trójniak Tradycyjny Staropolski” firmy Spółdzielnia Pszczelarska Apis, uzyskując 4,64 pkt.
Medal srebrny – miód pitny „Trójniak Mazurski” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,61 pkt.
Medal brązowy – miód pitny trójniak „Piwnica Klasztorna” firmy TIM S.A., uzyskując 4,51 pkt.

3. Miód pitny dwójniak:
Medal złoty – miód pitny „Dwójniak Grunwaldzki” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,75 pkt.
Medal srebrny – miód pitny „Dwójniak Kasztelański” firmy TIM S.A., uzyskując 4,62 pkt.
Medal brązowy – miód pitny „Dwójniak Dominikański” firmy Spółdzielnia Pszczelarska Apis, uzyskując 4,52 pkt.

4. Miód pitny półtorak:
Medal złoty – miód pitny „Półtorak piasecki” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,82 pkt.
Medal srebrny – miód pitny półtorak „Rex Honestus” firmy TIM S.A., uzyskując 4,75 pkt.
Medal brązowy – miód pitny „Półtorak Rodowy” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,71 pkt.

W tegorocznym konkursie rywalizację wśród miodów pitnych zdominowały miody pitne naturalne (niesycone). Wszystkie zgłoszone przez Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki asortymenty należą do tej kategorii produktów. Również firma „Pasieka – Jaros Maciej” zgłosiła do konkursu miód pitny dwójniak niesycony. Miody pitne naturalne (niesycone) są rzadkością na polskim rynku.

Nie są one poddawane syceniu (gotowaniu w temp. ok. 100°C), dzięki czemu smakują i pachną wybornie i zachowują wartości odżywcze i zdrowotne miodu pszczelego. Różnią się wyraźnie aromatem i smakiem od miodów syconych i dopiero zdobywają sobie coraz liczniejsze grono wielbicieli. Docenili je jurorzy tegorocznego Konkursu Winiarskiego, o czym świadczą uzyskane przez nie oceny i zdobyte medale.

Nagrodę Grand Prix 2010 dla wyrobu, który uzyskał najwyższą ocenę wśród wszystkich zgłoszonych do konkursu asortymentów bez względu na kategorię otrzymał miód pitny niesycony „Półtorak Piasecki” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki.

Janusz Luty


Artykuł "Miody pitne niesycone - docenione " ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 5/2010, str. 4.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu

Ocena użytkowników: 2 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co kolorowa nalepka i pudełko, po co ulotka lub broszura? Jak cię widzą, tak cię piszą i tak chętniej kupują. Ten sam miód, a [ ... ]

Czytaj więcej »
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych
Nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »