fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Monitorowanie mikroklimatu rodziny pszczelej

system WMA, cz. 5.

W czwartej części artykułu dokonano charakterystyki mikroklimatu rodziny pszczelej podczas stosowania kwasu mrówkowego w celu ograniczenia populacji pasożyta Varroa destructor. Tym razem zostanie omówiony mikroklimat rodziny pszczelej, w okresie kiedy w pasiekach kończy się czas przygotowania rodzin do zimowli i trwa okres dalszego ograniczania populacji Varroa poprzez stosowanie kwasów organicznych.

Na początku września pszczelarze kończą zimowe karmienie rodzin pszczelich. Temperatura w gnieździe pszczelim w tym okresie jest jeszcze odpowiednia do rozwoju czerwiu pszczelego. W drugiej połowie września można zaobserwować nieznaczny spadek temperatury w centrum gniazda, której średnia wartość wyniosła 32,5°C.

Natomiast w październiku został zaobserwowany spadek przekraczający 10ºC w centrum gniazda, oznaczający brak rozwoju czerwiu w rodzinach pszczelich. Temperatura zewnętrzna także się obniżyła i była sygnałem do ograniczenia czerwienia matek pszczelich (wykres 1.).

Średnia wilgotność względna w gnieździe pszczelim w I połowie września wyniosła 30,1%, w II połowie września 33,3%, natomiast w październiku wynosiła odpowiednio 36,4 i 44,5%. Rosnąca wilgotność w rodzinie pszczelej była spowodowana zmianami warunków atmosferycznych i bardziej biernym zachowaniem się pszczół w kontrolowaniu środowiska (wykres 2.).

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

mgr inż. Maciej Howis
Instytut Hodowli Zwierząt
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

mgr inż. Michał Berezowski
absolwent kierunku informatyka na Wydziale Elektroniki Politechniki Wrocławskiej

prof. dr hab. Piotr Nowakowski
Instytut Hodowli Zwierząt,Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"