Ciasto miodowe z jabłkami i cynamonem

Składniki:

4 jaja
1 szklanka cukru
5 łyżek miodu
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
4 duże jabłka
Sposób przygotowania:

Całe jaja ubić z cukrem, dodać połowę mąki. Następnie wlać olej, wsypać resztę mąki, sodę i cynamon. Na końcu dodać miód i jabłka krojone w kostkę. Wymieszać i wylać na posmarowaną tłuszczem brytfankę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Przez 0,5 godziny nie otwierać pieca.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.





Nalewka kawowo-miodowa

Składniki:

0,5 l miodu lipowego
1 litr spirytusu
0,25 l rumu 40%
0,25 l wody
4 łyżeczki drobno zmielonej kawy naturalnej (+ szklanka wody)

Sposób przygotowania:

Przegotowaną letnią wodę połączyć z miodem. Kawę zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie a następnie przecedzić przez sitko.
Do wody z miodem wlać spirytus, rum i ostudzoną kawę. Wymieszać i rozlać do butelek. Pozostawić na minimum 3 tygodnie. Następnie przelać nalewkę filtrując ją przez filtry do ekspresu do kawy i znów odstawić na kolejne 3 tygodnie.


Powiązane artykuły


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »