Magnez plus miód równa się zdrowie


W poprzednim artykule („Pasieka” 6/2006) przedstawiłem wpływ środowiska na zawartość cynku w organizmach pszczół, miodzie i innych produktach pochodzenia pszczelego takich jak propolis, pierzga oraz wosk. W prowadzonych badaniach podjąłem także próbę określenia wpływu przemysłu i zurbanizowania regionów na obecność magnezu.

Chciałem również przekonać się czy zawartość tego pierwiastka jest zależna od terminu zbioru wymienionych produktów.

Podobnie jak poprzednio wybrałem dwa regiony. Warszawę i Mińsk Mazowiecki jako region zanieczyszczony i drugi, który nazwałem Suwalskim, gdzie pobierałem próby od pszczelarzy z takich miejscowości jak Olecko, Gorczyca, Płaska czy Bryzgiel. Miód, pszczoły, pierzgę i propolis pobierałem przez dwa lata, jeden raz w czerwcu, lipcu i sierpniu (pszczoły i miód) oraz jeden raz w sezonie (propolis i pierzga) z 14 pasiek. Początkowo miałem zamiar pobierać próby też w maju, ale jak się okazało w regionie Suwalskim byłoby to za wcześnie.

Właściwości lecznicze i odżywcze miodu pszczelego znane były już od dawna. Uważano, że jest pomocny w licznych schorzeniach przewodu pokarmowego, chorób płuc i skóry. Jest dobrym źródłem zaopatrzenia człowieka w niezbędne makro- i mikroelementy.

Obecność magnezu, określanego często jako pierwiastek życia, jest ważną cechą miodu, pierzgi i propolisu. Pierwiastek ten konieczny jest do metabolizmu wapnia, fosforu, potasu, sodu i witaminy C oraz do prawidłowej pracy mięśni i nerwów. Zbyt mała jego ilość może powodować wystąpienie wielu zaburzeń w układzie nerwowym oraz układzie krążenia. U chorych z niewydolnością nerek pod wpływem diety też może wystąpić niedobór magnezu. Pierwiastek ten ma istotne znaczenie także dla rozwoju kości i ich mineralizacji. Jego brak w diecie nastolatek i młodych kobiet może powodować powstanie u nich w późniejszym czasie osteoporozy.

Magnez może także wpływać na szybkość reakcji. Dla  zainteresowanych lotnictwem ciekawe mogą być badania prowadzone w jednostce wojskowej w Bydgoszczy, polegające na ocenie czasu reakcji lotników, którym dostarczano magnez dożylnie. Badania na szybkość reakcji wykonuje się u kandydatów na pilotów wojskowych, by ocenić ich przydatność do tego zawodu. Okazało się, że w pierwszych trzech miesiącach czas reakcji u lotników wyraźnie się skrócił, jednak później znowu się wydłużył.

Niestety wielu naukowców na podstawie badań przeprowadzonych w warunkach Polski stwierdza niedobór tego pierwiastka w diecie gospodarstw domowych. Przyczyną tego stanu rzeczy może być zbyt niskie spożycie mleka oraz jego przetworów takich jak jogurty, kefiry czy sery, miodu, a także warzyw, owoców i produktów zbożowych.

Nie należy jednak przekraczać zalecanego w diecie spożycia tego pierwiastka, gdyż jego nadmiar  także jest niekorzystny dla zdrowia.

Jak widać, magnez jest niezwykle ważny w naszym życiu.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


Badania prowadzone były dzięki środkom Komitetu Badań Naukowych w latach 2004 – 2006 jako projekt badawczy nr: 2P06Z 071 27.

mgr inż. Piotr Michalik
Katedra Biologii Środowiska Zwierząt
SGGW w Warszawie




Artykuł "Magnez plus miód równa się zdrowie" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 3/2007, str. 47.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »