Jeżeli damy głodnemu człowiekowi bochenek chleba, będzie on syty jeden dzień;

Jeżeli nauczymy go produkować chleb, będzie on syty przez całe życie.

przysłowie amerykańskie


Maciej Winiarski

Wybrane aspekty światowej produkcji miodu

W trakcie spotkań z pszczelarzami zimą 2005/2006 roku wielokrotnie zadawano mi pytania, czy widziałem w hipermarkecie importowany miód w cenie 5,50 zł za kg. Równocześnie pytający niepokoili się, że importerzy tak niskimi cenami zniszczą polskie pszczelarstwo. Zastanawiali się także, jak pszczelarzom w krajach zamorskich może się opłacić sprzedaż miodu do hurtowni w cenie poniżej $ 0,5 za kg.

Myślę, że warto na łamach „Pasieki” ogólnie przybliżyć problematykę światowej produkcji miodu, szczególnie w aspekcie narastającej konkurencyjności miodów importowanych w stosunku do rodzimych.

Światowa produkcja miodu na świecie

Francuski pszczelarz Gilles Ratia już kilkanaście lat prowadzi portal internetowy APISERVICE (Apiservice – International market honey – World honey production, imports & exports). Z niego właśnie pochodzą podane niżej dane statystyczne.

W latach 1991 – 2001 na wszystkich kontynentach, z wyjątkiem Australii wraz z Oceanią oraz Ameryki Północnej, obserwujemy stały wzrost produkcji miodu. Mocno rozwijają swoją produkcję Afryka (wzrost o 33 %), Azja (wzrost o 39,2 %) i Europa (wzrost o 60 %), co dało średni wzrost światowej produkcji miodu aż o 31,2 %. Tendencja ta nadal się utrzymuje, głównie za sprawą wzrostu produkcji miodu w krajach rozwijających się (tzw. krajach trzeciego świata) oraz postępu technologicznego i hodowlanego w Europie.

Na powyższym wykresie widzimy, że zdecydowanie najwyższą wydajność posiada Europa, a najniższą Australia wraz Oceanią (wynik niskiego zaludnienia kontynentu australijskiego) oraz Afryka (bardzo niska kultura rolna na co najmniej 3/4 powierzchni kontynentu). Stosunkowo niską wydajność w stosunku do Europy wykazują również pozostałe kontynenty, pomimo iż warunki do produkcji miodu są tam porównywalne z Europą. Szczególnie niskie wydajności obserwuje się na dużych obszarach Afryki, w południowo-wschodniej Azji i w niektórych krajach Ameryki Południowej. Wynika to z metod prymitywnej gospodarki rolnej, stosowanych w szczególności w pszczelarstwie.

Szerzenie wiedzy rolniczej jest więc szczególnym powołaniem dla społeczeństw krajów o dobrze rozwiniętej gospodarce, tym bardziej że służy równocześnie walce z głodem na świecie. Co roku tysiące wolontariuszy ze Stanów Zjednoczonych, Europy Zachodniej i z Japonii oraz Korei Południowej poświęca swój czas i prowadzi zajęcia praktyczne z rolnictwa w najbiedniejszych krajach świata. Wśród specjalistów-wolontariuszy znajdują się również dobrze wyedukowani pszczelarze, którzy próbują przekonać tamtejszych pasieczników do nowoczesnych metod gospodarowania.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


Maciej Winiarski

Efekt skali oznacza wielkość produkcji jakiegoś towaru powodującą znaczące obniżenie jednostkowych kosztów wytwarzania tego produktu. W przypadku dużego sektora rentowność jest dodatnio skorelowana z wielkością firmy i jej udziałem w rynku.


Artykuł "Wybrane aspekty światowej produkcji miodu" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 3/2007, str. 52.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »