
W "Pasiece" 2/2005 polecamy:
Jesienne rabunki
Przystępując do omówienia tematu jesiennych rabunków w pasiekach, na wstępie musimy jednoznacznie stwierdzić, że są one zjawiskiem naturalnym w każdym okresie bezpożytkowym. Zadaniem pszczelarza jest znać mechanizm ich powstawania oraz zapobiegania, aby nie powodowały one nadmiernych strat w pasiekach.
Dokarmianie na zimę
Koszty dokarmiania rodzin pszczelich mają znaczący udział w strukturze
kosztów utrzymania pasieki. Między innymi z tego powodu od wielu
lat czynione są próby zastąpienia stosunkowo drogiego cukru kryształu
innymi, tańszymi substytutami w postaci gotowych do zastosowania
syropów. Stosowanie gotowego pokarmu znacznie ogranicza także nakłady
pracy pszczelarza, zwłaszcza w okresie spiętrzania się wielu terminowych
prac w pasiece.
Co w trawie piszczy...

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]
Czytaj więcej »
Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?
Po co kolorowa nalepka i pudełko, po co ulotka lub broszura?
Jak cię widzą, tak cię piszą i tak chętniej kupują. Ten sam miód, a [ ... ]

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku ogłasza nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla Dorosłych dające uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i pszczelarskiego 1. RL [ ... ]
Czytaj więcej »