fbpx

NEWS:

O tym piszemy:

„Nie ma lipy!”

„Nie ma lipy!”

„Nie ma lipy!” „Nie ma lipy!” to hasło akcji Górnołużyckiego Stowarzyszenia Pszczelarzy w Zgorzelcu, do której…

„Nie ma lipy!”
Pasieka 2/2019

„Nie ma lipy!”

wtorek, 12 luty 2019

„Nie ma lipy!” „Nie ma lipy!” to hasło akcji Górnołużyckiego Stowarzyszenia Pszczelarzy w Zgorzelcu, do której…

Kupuj Polski Miód
Pasieka 2/2019

Kupuj Polski Miód

wtorek, 12 luty 2019

Kupuj Polski Miód Wyobraź sobie, chociaż będzie to trudne, że kompletnie nie znasz się na pszczelarstwie…

Prośba o 1% podatku na działalność związaną z ochroną pszczół
Pasieka 2/2019

Prośba o 1% podatku na…

wtorek, 12 luty 2019

Prośba o 1% podatku na działalność związaną z ochroną pszczół Szanowni Państwo, w imieniu Zarządu GSP…

Rolniczy handel detaliczny w produkcji pszczelarskiej
Pasieka 2/2019

Rolniczy handel detaliczny w produkcji…

wtorek, 12 luty 2019

Rolniczy handel detaliczny w produkcji pszczelarskiej W ostatnim czasie wśród producentów rolnych tzw. rolniczy handel detaliczny…

Wychów matek pszczelich metodą Nicota
Pasieka 2/2019

Wychów matek pszczelich metodą Nicota

wtorek, 12 luty 2019

W MOJEJ PASIECE Wychów matek pszczelich metodą Nicota Pierwsze wiosenne promienie słońca to sygnał dla pszczelarzy, aby…

Queen Banking
Pasieka 2/2019

Queen Banking

wtorek, 12 luty 2019

W MOJEJ PASIECE Queen Banking Hodowla własnych matek pszczelich jest jednym z bardziej interesujących i satysfakcjonujących, acz…

Jak wychować dobrą matkę pszczelą?
Pasieka 2/2019

Jak wychować dobrą matkę pszczelą?

wtorek, 12 luty 2019

Jak wychować dobrą matkę pszczelą? Sposobów wychowu matek pszczelich jest wiele i może się wydawać, że…

Rośliny jagodowe dostarczające pyłku i nektaru pszczole miodnej
Pasieka 2/2019

Rośliny jagodowe dostarczające pyłku i…

wtorek, 12 luty 2019

Rośliny jagodowe dostarczające pyłku i nektaru pszczole miodnej W niniejszym artykule chciałabym przedstawić kilka gatunków roślin…

Ogrody miododajne, cz. 2. Rabaty cebulowe
Pasieka 2/2019

Ogrody miododajne, cz. 2. Rabaty…

wtorek, 12 luty 2019

Ogrody miododajne, cz. 2. Rabaty cebulowe Wczesną wiosną pszczoły potrzebują dużych ilości składników odżywczych. Przy ciepłej pogodzie…

Znaczenie diety pyłkowej w utrzymaniu kondycji pszczół
Pasieka 2/2019

Znaczenie diety pyłkowej w utrzymaniu…

wtorek, 12 luty 2019

Znaczenie diety pyłkowej w utrzymaniu kondycji pszczół Imago pszczoły miodnej w każdym wieku żywi się nektarem…

Pszczelarskie kompendium wiedzy o zgnilcu amerykańskim, cz. 2.
Pasieka 2/2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o zgnilcu…

wtorek, 12 luty 2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o zgnilcu amerykańskim, cz. 2. W pierwszej części artykułu omówiono rozwój, rozprzestrzenianie i…

Opinie obiegowe i naukowe dotyczące miodu i innych produktów pszczelich, cz. 4.
Pasieka 2/2019

Opinie obiegowe i naukowe dotyczące…

wtorek, 12 luty 2019

Opinie obiegowe i naukowe dotyczące miodu i innych produktów pszczelich, cz. 4. W trzeciej części artykułu obalono…

W "Pasiece" nr 2/2019 (94) polecamy:

okładka czasopisma Pasieka

Wychów matek pszczelich metodą Nicota

Pierwsze wiosenne promienie słońca to sygnał dla pszczelarzy, aby przygotowywać się do kolejnego sezonu. Należy przeanalizować notatki pasieczne i już teraz podjąć decyzję, które matki będą wymieniane w pierwszej kolejności. Pomyślmy czy nie warto zaryzykować wychowu we własnej pasiece. Bardzo przystępną metodą hodowli na własne potrzeby, zarówno dla początkujących pszczelarzy, jak i tych z długoletnim doświadczeniem, jest metoda Nicota.

Queen Banking

W kontekście hodowli matek pszczelich i ich bezpiecznego przechowywania warto poznać rozwiązanie, jakie daje Queen Banking. W języku polskim moglibyśmy je nazwać „bankiem matek pszczelich”. Przy spełnieniu odpowiednich warunków można go stworzyć w każdej pasiece i wykorzystać w tym celu uliki odkładowe, nucleusy lub pełnowymiarowe rodziny pszczele.

W numerze 94:

Wiadomości z kraju

Gdynia zezwoli na ule w mieście

Gdynia zezwoli na ule w mieście

Gdynia zezwoli na ule w mieście Autor: Damian Machola, Pixabay Jak podaje Radio Gdańsk w środę 27 marca zostanie podjęta uchwała zezwalająca na zakładanie małych, ośmioulowych pasiek w ogródkach przydomowych i na dachach budynków. Michał Guć, wiceprezydent Gdyni przypomina, że do tej pory pszczoły miodne można…

czytaj więcej

Katowice – by chronić pszczoły wstrzymali opryski na kleszcze

Katowice – by chronić pszczoły wstrzymali opryski na kleszcze

Katowice – by chronić pszczoły wstrzymali opryski na kleszcze Katowice dbają, by mieć porządną zieleń miejską i chronią zapylacze. Autor: Karola405 Ponad połowa powierzchni Katowic to tereny zielone. W tamtym roku w aglomeracji wykonano opryski przeciw kleszczom i komarom – wtedy martwili się naukowcy, podkreślając, że…

czytaj więcej

Ujęto złodzieja uli

Ujęto złodzieja uli

Ujęto złodzieja uli Liopik, Pixabay Zazwyczaj takie historie kończą się źle, ale tym razem złodzieja udało się złapać. Między 7 a 14 marca bieżącego roku skradziono w Charbinie 10 uli należących do pasieki DaryUla.pl. Razem z nimi skradziono robione na zamówienie, charakterystyczne stojaki. Właściciele oferowali za…

czytaj więcej

Konkurs na Pszczelarza Roku

Konkurs na Pszczelarza Roku

Konkurs na Pszczelarza Roku LaCamila, Pixabay Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich po raz piąty organizuje ogólnopolski konkurs na Pszczelarza Roku. W konkursie mogą brać udział pszczelarze, organizacje formalne i nieformalne, firmy i spółdzielnie związane z branżą, które dostarczą organizatorowi ankietę i prześlą próbki miodu.…

czytaj więcej

Wiadomości ze świata

Pszczoły bezżądłe zapylaczami w szklarniach

Pszczoły bezżądłe zapylaczami w szklarniach

Pszczoły bezżądłe zapylaczami w szklarniach Autor: Julio Pupim, Flickr Wczoraj pisaliśmy o kropkach kwantowych, które pomogą wyśledzić drogę pyłku w środowisku. Okazuje się, że naukowcy stosują również inne metody, by analizować pracę pszczół. W australijskich szklarniach wykorzystuje się proszki fluorescencyjne, by badać skuteczność zapylenia kwiatów przez…

czytaj więcej

Kropki kwantowe rozwiązują zagadki zapylania

Kropki kwantowe rozwiązują zagadki zapylania

Kropki kwantowe rozwiązują zagadki zapylania Autor: JDLT, Pixabay Doktor Cirneil Minnaar zajmujący się biologią zapylania na Uniwersytecie Stellenboscha, wykorzystuje kropki kwantowe, by dokładnie określić podróż pyłku w środowisku. Dzięki temu jest w stanie odtworzyć drogę każdego, indywidualnego ziarna pyłku, sprawdzając dlaczego zapylanie często jest nieefektywne (nawet…

czytaj więcej

Mały chrząszcz ulowy – krótka charakterystyka

Mały chrząszcz ulowy – krótka charakterystyka

Mały chrząszcz ulowy – krótka charakterystyka Autor: USGS Bee Inventory and Monitoring Lab Mały chrząszcz ulowy (Aethina tumida) jest już w Europie i podobnie jak w przypadku szerszenia azjatyckiego (Vespa velutina) pojawiają się o nim przeróżne doniesienia i nieprawdziwe plotki. Postanowiliśmy nakreślić krótką charakterystykę tego gatunku…

czytaj więcej

Determinacja kasty – nowe odkrycie

Determinacja kasty – nowe odkrycie

Determinacja kasty – nowe odkrycie l Dyer, Flickr Jedną z największych pszczelich zagadek jest wpływ diety na przynależność do kasty. Jak to się dzieje, że z jaja, z którego równie dobrze mogłaby powstać robotnica, ostatecznie tworzy się królowa? Wiemy, że musi mieć na to wpływ mleczko…

czytaj więcej

aplikacja mobilna Pasieka24 - pobierz

Ogłoszenia:

Pasieka - avatar Pasieka

Prenumerata czasopisma "Pasieka"

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” ...

Pasieka - avatar Pasieka

Prenumerata zbiorcza

W roju siła! Oferta na prenumeratę zbiorową. Wszy ...

Administrator - avatar Administrator

Darmowy egzemplarz Pasieki

Darmowy egzemplarz Pasieki Szanowni Państwo! Pragnąc p ...

Administrator - avatar Administrator

Darmowa prenumerata dla Koła

Darmowa prenumerata dla Koła Zapoznaj się z Regulaminem ...

Administrator - avatar Administrator

Darmowa prenumerata dla Koła - Regulamin usługi

POSTANOWIENIA OGÓLNE Niniejszy Regulamin określa zasa ...

Administrator - avatar Administrator

e-Prenumerata - pełny dostęp do artykułów "Pasieki"

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w ap ...

Administrator - avatar Administrator

e-Prenumerata - Regulamin

Regulamin korzystania z "e-Prenumeraty" dawniej "Pełne ...

Pasieka - avatar Pasieka

Konkurs: Prenumeratorze! Prześlij utwór literacki i wygraj bon na 5000…

Konkurs "Zaprenumeruj "Pasiekę", prześlij utwór liter ...

Administrator - avatar Administrator

Konkurs "Zaprenumeruj Pasiekę i wygraj 5000 zł" - Regulamin

REGULAMIN KONKURSU „Zaprenumeruj »Pasiekę«, prześlij ...

Zapisz się do naszego Newslettera!

Porady pszczelarskie

Pasieka - avatar Pasieka

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu ...

Administrator - avatar Administrator

Rośliny miododajne

Rośliny miododajne Aby uniknąć rozczarowań i uzyskać j ...

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir

Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze?

Po co komu etykiety, ulotki i opakowania zbiorcze? ...

Jak zostać pszczelarzem?

Jak zostać pszczelarzem?

Piątek Michał - avatar Piątek Michał

Jakie są koszty założenia pasieki i kiedy się zwrócą?

Jakie są koszty założenia pasieki i kiedy się zwrócą? To dwa pytania, które nierozerwalnie się ze sobą wiążą. Kwestia rentowności...

Czytaj więcej
Poprzedni Następny

Pszczelarstwo w mieście

Facebook

O tym pisaliśmy

APITERAPIA

Opinie obiegowe i naukowe dotyczące miodu i innych produktów pszczelich, cz. 2

W poprzedniej części artykułu przedstawiono w naukowym świetle szereg obiegowych opinii związanych z miodem, dotyczących zarówno jego właściwości fizykochemicznych i biologicznych, walorów odżywczych i leczniczych oraz prawidłowego stosowania i ewentualnych efektów ubocznych.

W tej części artykułu również w taki sposób scharakteryzowano kolejne fakty i mity dotyczące miodu.

Pasieka nr 92 (apiterapia_29709380930_8a8f4551d1_o)
fot. barefootcollege

Miód pszczeli

Miód manuka - opinia obiegowa

Panuje opinia, że miód manuka jest najlepszy na świecie. Wynika to z reklamy propagowanej przez jego producentów. Opiera się ona na stwierdzeniu, że omawiany produkt zawiera w swoim składzie metyloglioksal, substancję niewrażliwą na ogrzewanie, dzięki czemu uzyskuje on wyjątkową aktywność antybiotyczną i znacznie większe możliwości lecznicze w porównaniu do innych miodów.

Opinia naukowa

W dużym stopniu opinia obiegowa znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych. Nektar, z którego pszczoły wytwarzają miód manuka, pochodzi z nowozelandzkiej rośliny Leptospermum scoparium. W nektarze tym znajduje się dihydroksyaceton.

Podczas jego dojrzewania w plastrach, a następnie w czasie przechowywania przekształca się on w metyloglioksal (MGO). Jego zawartość w miodzie manuka mieści się w granicach 50–800 mg/kg. Wszystkie inne miody na świecie zawierają tylko niewielką ilość tego związku, zwykle mniej niż 10 mg/kg.

Pasieka nr 92 (apiterapia_35107878701_8e585aa2df_o)
Miód Manuka. fot. Ryan Merce

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Z przedstawionych danych wynika, że miód manuka odznacza się dość szerokim działaniem leczniczym i z tego względu jest wykorzystywany głównie do celów terapeutycznych. Jego walory jako miodu konsumpcyjnego traktuje się jako drugorzędne.

Świadczy o tym także wysoka cena przekraczająca wielokrotnie ceny innych miodów odmianowych.

Ziołomiody

Opinia obiegowa

Duża część pszczelarzy traktuje ziołomiody jako miody zafałszowane, ponieważ pozyskuje się je, skarmiając pszczoły syropem cukrowym wzbogaconym ekstraktami ziołowymi. Niemniej ziołomiody są wytwarzane na stosunkowo dużą skalę i cieszą się sporym uznaniem odbiorców.

Pasieka nr 92 (apiterapia_soil-honey-1534290)
fot. Pixabay, Papiboy

Opinia naukowa

Ziołomiody, zgodnie z definicją prawną, nie mogą być uważane za miody. Są jednak cennymi produktami pszczelimi, wspomagającymi terapię wielu chorób.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Z powyższego wynika, że ziołomiody stanowią wartościowe produkty pszczele, wspomagające leczenie wielu chorób wewnętrznych u ludzi.

Pasieka nr 92 (apiterapia_weight-2036970)
Przyjmowanie miodu w odpowiednich dawkach nie powoduje wzrostu masy ciała. fot. Tero Wesalainen

Lecznicze przyjmowanie i dawkowanie miodu

Opinia obiegowa

Powszechne jest przekonanie, że w przeziębieniu i grypie pomaga picie gorącej herbaty z cytryną i łyżką stołową miodu lipowego. Istnieją jednak dowody na to, że nie należy dodawać cytryny do płynu o temperaturze powyżej 60°C, gdyż w ten sposób niszczymy większość zawartej w niej witaminy C.

Nie wspomina się przy tym, że wysoka temperatura inaktywuje składniki biologicznie aktywne miodu, w tym enzymy.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Opinia naukowa

W świetle danych naukowych, zarówno witamina C (kwas askorbinowy), jak i miód (za wyjątkiem miodu manuka) są wrażliwe na ciepło i w gorącej herbacie (powyżej 60°C) ulegają rozkładowi. Kwas askorbinowy przechodzi w nieczynny pod względem aktywności biologicznej kwas dehydroaskorbinowy, a w miodzie następuje denaturacja enzymów, w tym oksydazy glukozy, odpowiedzialnej za aktywność antybiotyczną tego produktu.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Z piśmiennictwa naukowego wynika, że w celach leczniczych osoby dorosłe powinny przyjmować 40–100 g miodu dziennie (3–7 łyżek stołowych), względnie 1 g na 1 kg masy ciała. Dzieciom w wieku 3–18 lat zaleca się przyjmowanie 15–50 g miodu dziennie (2–7 łyżeczek do herbaty), dzieciom w wieku 1–3 lat należy podawać ok. 7,5 g miodu dziennie (1 łyżeczkę do herbaty), a noworodkom i dzieciom do 1 roku życia nie podaje się miodu ze względu na możliwość zakażenia jadem kiełbasianym wytwarzanym przez laseczki Clostridium botulinum.

Miód i trzustka

Opinia obiegowa

Pojawiły się głosy, że spożywanie przez zdrowych ludzi jednorazowo dużych ilości miodu prowadzi do wyrzutu przez trzustkę odpowiednio dużych ilości insuliny. W wyniku tego procesu poziom glukozy we krwi ulega szybkiemu obniżeniu, powodując hipoglikemię poposiłkową.

Uważa się, że w ten sposób dochodzi do nadmiernej eksploatacji trzustki, co może w przyszłości przerodzić się w cukrzycę.

Opinia naukowa

Przede wszystkim należy określić, co oznacza stwierdzenie „duża ilość miodu”. W celach leczniczych zaleca się przyjmowanie maksymalnie 2 łyżek stołowych miodu dziennie, tj. ok. 30 g .

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Miód w cukrzycy

Opinia obiegowa

Chorzy na cukrzycę nie powinni stosować miodu ze względu na obecność w nim dużej ilości dobrze przyswajalnych cukrów oraz szybki wzrost poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu.

Opinia naukowa

Z piśmiennictwa wynika, że w krajowych miodach odmianowych średnia zawartość glukozy wynosi 31%, a fruktozy 37,7%. Oznacza to, że miód o takim składzie powoduje we krwi po 120 min znacznie niższy poziom glukozy (50,9 mmol/l) w porównaniu do samej glukozy (66,7 mmol/l) i samej fruktozy (59,3 mmol/l).

Poza tym po spożyciu miodu stężenie glukozy we krwi wzrasta dość równomiernie.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Stąd wniosek, że miód (szczególnie o niskim indeksie glikemicznym) podawany w porównywalnych ilościach z chlebem i innymi produktami węglowodanowymi oraz białkiem i tłuszczem nie wywołuje efektu hiperglikemicznego, to znaczy nie zwiększa zasadniczo poziomu glukozy we krwi.

Można zatem przyjąć, że umiejętne stosowanie miodu w diecie osób chorych na cukrzycę pozwoli na jej urozmaicenie z korzyścią dla zdrowia.

Miód w chorobach nowotworowych

Opinia obiegowa

Od dawna istnieje przekonanie, że podawanie miodu w chorobach nowotworowych nie jest dla organizmu korzystne. Miód zawiera glukozę, która ma wzmagać podział komórek nowotworowych i przyspieszać rozwój choroby.

Opinia naukowa

Badania na hodowlach komórkowych, zwierzętach doświadczalnych oraz badania kliniczne z udziałem chorych na nowotwory dowodzą, że stosowanie miodu w chorobach nowotworowych jest korzystne. Dotyczy to zarówno nowotworów skóry i błon śluzowych, jak i nowotworów narządów wewnętrznych.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Miód i otyłość

Opinia obiegowa

Spożywanie dużych ilości miodu przez dłuższy okres czasu powoduje wzrost masy ciała, ponieważ zawiera on głównie dobrze przyswajalne przez organizm cukry.

Opinia naukowa

W pewnym stopniu opinia ta ma swoje uzasadnienie. Dotyczy to jednak tylko dzieci i młodzieży w okresie szybkiego rozwoju fizycznego. Poza tym miód powoduje wzmożony wzrost masy ciała u osób niedożywionych, szczególnie po przebyciu ciężkich chorób.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Na podstawie przytoczonych danych można przyjąć, że miód nie jest produktem tuczącym.

Miód i alkohol

Opinia obiegowa

Wiele osób uważa, że miód łagodzi działanie alkoholu.

Opinia naukowa

Jest to opinia potwierdzona naukowo. Stwierdzono, że miód przyspiesza metabolizowanie alkoholu etylowego w wątrobie, najpierw na drodze utleniania do aldehydu octowego, a następnie do kwasu octowego i rozkładu do dwutlenku węgla i wody.

Informacje na temat zmniejszania toksycznego działania alkoholu przez miód wzmiankowane były w polskim piśmiennictwie od dawna. Podawano, że 1–2 łyżki stołowe miodu obniżają poziom alkoholu we krwi od 15 do 40%.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Miód w chorobach neurologicznych

Opinia obiegowa

Mówi się o możliwości łagodzenia skutków udaru mózgu i stwardnienia rozsianego za pomocą doustnego stosowania miodu.

Opinia naukowa

Badania kliniczne potwierdzają powyższą opinię. Dotyczy to konkretnie napięcia mięśni kończyn dolnych i trudności w chodzeniu.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Uzyskane wyniki badań pozwalają na stwierdzenie, że doustne przyjmowanie miodu jest pomocne w leczeniu niedowładów spastycznych kończyn dolnych po udarach mózgu oraz w przebiegu postępującego stwardnienia rozsianego mózgu.

Alergia na miód

Opinia obiegowa

Spożywanie miodu może w wielu przypadkach wywołać uczulenie na ten produkt. Może także spowodować uczulenie na inne produkty pszczele.

Opinia naukowa

Z badań naukowych i obserwacji klinicznych wynika, że najczęściej za uczulenia na miód odpowiada występujący w nim pyłek kwiatowy. Jest to głównie pyłek niektórych roślin zielnych (słonecznika, bylicy, złocienia, mniszka, nawłoci, ambrozji), traw (tymotki siewnej) i drzew (brzoza brodawkowata, leszczyna).

Uczulenie na miód może także wywoływać białko pszczół występujące w wydzielinie gruczołów ślinowych i gardzielowych pszczół, pochodzące z ciała pszczół oraz jadu pszczelego.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu

Piśmiennictwo: Karakaya i Kalyoncu [1999], Hofer i Wüthrich [1985], Bauer i in. [1996], Helbing i in. [1992], Torre i in. [1997], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2010]. Mavric i in. [2008], Adams i in. [2009], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2015, 2016]. Czaplicki [2003], Tombacher [2005], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2014]. Danek [1990], Molan [1992], Isidorow [2013], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2010]. Ciborowska i Rudnicka [2007], Deibert i in. [2010], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2013]. Rybak-Chmielewska i Szczęsna [2000], Ionescu-Tirgoviste i in. [1983], Katsilambros i in. [1988], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2013].

Keast-Butler [1980], Hamzaoglu i in. [2001], Biswal i in. [2003], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2014]. Abramow i in. [1988], Herold [1975], Piana [1988], Dobrovoda [1986], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2018]. Stojko i Ostach [1985], Kałużny [1996], Onyesom [2005], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2010].

Piśmiennictwo: Ludjanskij [1984, 1986], Stangaciu i Hartenstein [2007], Kędzia i Hołderna-Kędzia [2010].


Powiązane artykuły

  1. Opinie obiegowe i naukowe dotyczące miodu i innych produktów pszczelich, cz. 1, Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia ("Pasieka" nr 5/2018, str. 40) 
  2. Opinie obiegowe i naukowe dotyczące miodu i innych produktów pszczelich, cz. 2, Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia ("Pasieka" nr 6/2018, str. 32) 
  3. Opinie obiegowe i naukowe dotyczące miodu i innych produktów pszczelich, cz. 3, Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia ("Pasieka" nr 1/2019, str. 54) 

Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Prenumerata

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

Gdynia zezwoli na ule w mieście Autor: Damian Machola, Pixabay ...

Wiadomości z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 25-03-2019

Pszczoły bezżądłe zapylaczami w szklarniach Autor: Julio Pupim, Flickr Wczoraj...

Wiadomości ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 22-03-2019

Kropki kwantowe rozwiązują zagadki zapylania Autor: JDLT, Pixabay Doktor Cirneil Minnaar...

Wiadomości ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 21-03-2019

Katowice – by chronić pszczoły wstrzymali opryski na kleszcze Katowice...

Wiadomości z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-03-2019

Mały chrząszcz ulowy – krótka charakterystyka Autor: USGS Bee...

Wiadomości ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 19-03-2019

Ujęto złodzieja uli Liopik, Pixabay Zazwyczaj takie historie kończą się...

Wiadomości z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 18-03-2019

Konkurs na Pszczelarza Roku LaCamila, Pixabay Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju...

Wiadomości z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-03-2019

Determinacja kasty – nowe odkrycie l Dyer, Flickr Jedną z największych...

Wiadomości ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-03-2019

„Cell uncapping” i ciasne komórki, czyli samodzielna walka pszczół...

Wiadomości ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-03-2019