Miody pitne przepustką do Unii

Spółdzielnia Pszczelarska ,, apis'' w Lublinie od 1932 r. tworzy tradycję spółdzielczości pszczelarskiej w Polsce.

alt

I od początku swojego istnienia Spółdzielnia syci miody. Dzisiaj w przepastnych piwnicach lubelskiej miodosytni ciągle dojrzewa milion litrów różnorakich miodów pitnych! A w rozlewni co roku napełnianych jest 400 tys. butelek tego szlachetnego słowiańskiego trunku. Prawda, że te liczby działają na wyobraźnię? I dlatego „apis” w tej konkurencji nie ma sobie równych w Polsce.

Miody „apisu” degustowane są i w Niemczech, i w Szwecji, i w Kanadzie, a Marszałek Sejmu RP Marek Borowski, zapytany przez „Politykę” (nr 1/2382, 4 stycznia 2003) jakie upominki ma przygotowane dla swoich gości, odpowiedział: „...ładnie oprawioną Konstytucję 3 maja. Ale jak wizyta nie ma charakteru bardzo oficjalnego, to chętnie wręczam miód pitny. Dwójniak albo półtorak. Świetne, w ładnym koszyczku, robi Spółdzielnia „apis” w Lublinie...”. Ot, taka polska symbolika i tradycja.

– „apis” – mówi prezes zarządu Mieczysław Janik – współpracuje wyłącznie z polskimi pszczelarzami. A jest ich blisko 400. – Dlaczego? – Bo w tej strefie klimatycznej miody mają szczególny smak i zapach. A my możemy dopowiedzieć. Wszak idea spółdzielczości mia- ła na ziemiach polskich wielkie dokonania. Spółdzielnia „apis” kultywuje te tradycje i tylko szkoda, że jako jedna z ostatnich.


[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Redakcja Pasieki


Brak w bazie


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Krzewy kwitnące wiosną i wczesnym latem

Krzewy kwitnące wiosną i wczesnym latem W niniejszym artykule przedstawiono kontynuację cyklu o krzewach wartościowych z pszczelarskiego punktu widzenia. Mimo że termin kwitnienia opisanych roślin nie jest zbieżny z cyklem wydawniczym „Pasieki” warto już teraz zaplanować przyszłorocz [ ... ]

Pasieka 6/2015
Rodzina Dadant
Rodzina Dadant

Rodzina Dadant Wielu spośród nas posiada w swoich pasiekach popularne ule Dadanta. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak ciekawe są losy samego twórcy tego ula. W naszych pasiekach mamy zarówno ule nadstawkowe (stojaki), jak również i leżaki. Brat Adam, twórca pszczoły Buc [ ... ]

Pasieka 3/2016
Rozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne?
Ann HarmanRozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne?

Rozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne? Od tłumacza: Na całym świecie trwa poszukiwanie dróg rozwiązania podstawowego problemu: skutecznego leczenia pszczoły miodnej (Apis mellifera ssp.) z warrozy (Varroa destructor). Obserwacje rozwoju tego pasożyta wykazały, że na larwach psz [ ... ]

Pasieka 1/2016