Odkład odkładowi nierówny

Czytając ogłoszenia w prasie pszczelarskiej oferujące sprzedaż pakietów pszczół dziwiłem się, że dostawcy proponują je zawsze po tej samej cenie niezależnie od terminu dostawy. Pan Maciej Howis w swym doświadczeniu przeprowadzonym w roku 2008, opublikowanym w „Pasiece” nr 3/2009 pod tytułem „Koszty utrzymania odkładów” wykazał, że nabyte w połowie maja kosztowały go do końca roku o 35% mniej niż w przypadku odkładów nabytych na przełomie czerwca i lipca po tej samej cenie – 150 złotych.


fot.©Roman Dudzik
Powyższa informacja jest jedną stroną tego medalu. Drugą jest wartość nabytych odkładów. Autor nie podaje, w jakim stanie były poszczególne odkłady przed zimą i na przedwiośniu. Przypuszczam, że majowe odkłady były znacznie silniejsze i lepiej przygotowane do zimy niż te pozostałe, gdyż miały do tego znacznie więcej czasu i lepsze warunki, podobnie jak wczesne roje w porównaniu z następnymi wychodzącymi później z tej samej rodziny. To jest dodatkowy powód do zróżnicowania ceny pakietów. Mój śp. ojciec mawiał, że lipcowe roje są nic nie warte i nawet ich nie zbierał z drzew.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Alojzy Toma
Tel. (0) 728-328-422
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Artykuł "Odkład odkładowi nierówny" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 4/2009, str. 18.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Targi sadownicze z panelem pszczelarskim w Kielcach
Targi sadownicze z panelem pszczelarskim w Kielcach

Targi sadownicze z panelem pszczelarskim w Kielcach Michał Piątek Jeszcze do niedawna na łamach prasy pszczelarskiej, a także w opiniach pszczelarzy na spotkaniach i szkoleniach branżowych można było napotkać w większości niepokojące głosy dotyczące współpracy sadowniczo-pszczelarsk [ ... ]

Pasieka 1/2016
Prawne uwarunkowania prowadzenia gospodarki pasiecznej
Witkowski ZiemowitPrawne uwarunkowania prowadzenia gospodarki pasiecznej

Prawne uwarunkowania prowadzenia gospodarki pasiecznej Czy w Polsce potrzebna jest ustawa regulująca pszczelarstwo? Na szeroko rozumiane prowadzenie gospodarki pasiecznej składają się zagadnienia z kilku dziedzin. Gospodarka pasieczna obejmuje swoim zakresem zapylanie roślin, chów i hodowlę [ ... ]

Pasieka 6/2016
Łuseczki woskowe. Powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy ...
Kania ArturŁuseczki woskowe. Powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy plastrów, cz. 2.

Łuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy plastrów, cz. 2. W poprzedniej części artykułu omówiono powstawanie i budowę łuseczek woskowych oraz czynniki, od których zależy jakość i kolor wosku. Autor zwrócił uwagę, m.in. na to, że tylko pszczoły s [ ... ]

Pasieka 6/2015