Numizmatyka

W niniejszym odcinku kącika pozostajemy w temacie numizmatyki. Przedstawiamy medale w rzadko spotykanej formie, w przeważającej części w kształcie czworokąta. Prezentowane medale pochodzą z XIX i XX wieku. Niektóre z nich były wykonane przez słynnych francuskich medalierów, takich jak: Luis Bottée (1852-1941), Pierre Charles Lenoir (1879-1953), J.P. Legastelois.

Wyjątkiem spośród prezentowanych eksponatów jest „sztabka” srebra o wadze 28 g z USA, zdobiona misiem i rojem pszczół.


Francja, 1932 rok, brąz

Francja, brąz
posrebrzany

Francja, Grenoble, 1933 rok, brąz

Francja, 1934 rok, brąz

Francja , 1904 rok, brąz, sygnowany P. Lenoir

Francja, około 1880 rok,
brąz posrebrzany

Francja, 1934 rok, srebro

Francja, 1905 rok, brąz

Francja, 1920 rok, brąz

Francja, 1983 rok, brąz

Francja,
druga strona medalu,
1983 rok, brąz

USA, 1974 rok, srebro

Francja, 1935 rok,
brąz,sygnowany
przez G. Bruneau

Francja, 1901 rok,
srebro

Francja, 1949 rok,
brąz

Francja 1899 rok, brąz,
sygnowany Luis Bottée

Francja, 1903 rok, brąz,
sygnowany J.P. Legastelois

Francja , 1921 rok, brąz

Francja, 1935 rok, srebro

1903 rok, brąz

druga strona medalu,
1903 rok, brąz

Argentyna, 1909 rok, srebro

Maria i Eugeniusz Sapiołko
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 85 685-83-88


Powiązane artykuły


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Kalendarz biodynamiczny 2018
Kalendarz biodynamiczny 2018

Kalendarz biodynamiczny 2018 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP Wlkp. Płn w Chodzieży prezentujemy Państwu pszczelarski kalendarz biodynamiczny, który zawiera wskazówki kied [ ... ]

Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Krzewy kwitnące wiosną i wczesnym latem

Krzewy kwitnące wiosną i wczesnym latem W niniejszym artykule przedstawiono kontynuację cyklu o krzewach wartościowych z pszczelarskiego punktu widzenia. Mimo że termin kwitnienia opisanych roślin nie jest zbieżny z cyklem wydawniczym „Pasieki” warto już teraz zaplanować przyszłorocz [ ... ]

Pasieka 6/2015
Rodzina Dadant
Rodzina Dadant

Rodzina Dadant Wielu spośród nas posiada w swoich pasiekach popularne ule Dadanta. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak ciekawe są losy samego twórcy tego ula. W naszych pasiekach mamy zarówno ule nadstawkowe (stojaki), jak również i leżaki. Brat Adam, twórca pszczoły Buc [ ... ]

Pasieka 3/2016
Rozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne?
Ann HarmanRozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne?

Rozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne? Od tłumacza: Na całym świecie trwa poszukiwanie dróg rozwiązania podstawowego problemu: skutecznego leczenia pszczoły miodnej (Apis mellifera ssp.) z warrozy (Varroa destructor). Obserwacje rozwoju tego pasożyta wykazały, że na larwach psz [ ... ]

Pasieka 1/2016