Akacja

fot.© Roman Dudzik

Robinia akacjowa (Robinia pseudoacaccia), zwana u nas po prostu akacją, swoją nazwę zawdzięcza francuskiemu ogrodnikowi Robinë, który w XII wieku sprowadził to drzewo do Francji. Jej ojczyzną jest Ameryka Północna. Robinia w Europie zaaklimatyzowała się zupełnie dobrze. Pora kwitnienia przypada na przełom maja i czerwca i zależy od warunków atmosferycznych w danym roku.

Kora na pniu robinii jest spękana, a na gałązkach u nasady liści znajdują się dwa ostre i twarde ciernie, powstałe w wyniku przekształcenia przylistków. Chronią one pączek i młody liść przed zwierzętami roślinożernymi. Robinia ma liście parzysto-pierzaste złożone.

Kwiatostany umieszczone w pachwinach liści tworzą pachnące zwisające w dół grona pięknych kwiatów. Po zachodzie słońca wydzielają upajającą woń. Drewno jest bardzo twarde, do niedawna przydatne w gospodarstwach rolnych.

Robinia rośnie świetnie nawet na wydmach i żwirowatych piaskach. Lubi dużo przestrzeni i światła. Bardzo łatwo ją rozmnożyć z nasion, które zazwyczaj utrzymują się na drzewie w zeschłych strąkach przez całą zimę aż do wczesnej wiosny.

Nasiona zbiera się z drzew wiosną i wysiewa w kwietniu, ewentualnie na początku maja. Dzień przed wysiewem moczymy nasiona w wodzie, po czym wysiewamy w rzędy szerokości 1 m, w odstępach co 30 cm. Nasiona przykrywamy warstwą ziemi nie grubszą niż 2 cm.

Gdy mamy dużo nasion, można zasiać je gęściej. Pielęgnacja polega na odchwaszczeniu i podlaniu w razie suszy. Już po kilku dniach wschodzą małe roślinki, które do jesieni powinny urosnąć do 1 m. Dobrze pielęgnowane robinie zakwitną już w czwartym roku życia. W mojej okolicy robinie rosną na glebie piaszczystej i gdy panuje upał to inne rośliny przysychają, a dla akacji są to najlepsze warunki do nektarowania. Pszczoły „chodzą pieszo” z nektarem, a nadstawki z godziny na godzinę robią się coraz cięższe.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Stanisław Kaczmarek


Artykuł "Akacja" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 3/2012, str. 24.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »

Najczęściej czytane w ostatnich numerach:

Rajd po Europie w ramach akcji „Miód kupujesz – pszczoły ratujesz”
Dudzik AgnieszkaRajd po Europie w ramach akcji „Miód kupujesz – pszczoły ratujesz”

Rajd po Europie w ramach akcji „Miód kupujesz – pszczoły ratujesz” 11-25 października 2015 r. odbył się Rajd po Europie w ramach akcji „Miód kupujesz – pszczoły ratujesz” organizowany przez partnera akcji – firmę Łysoń. Trasa przebiegała przez Słowację, Rumunię, Grecj [ ... ]

Pasieka 1/2016
Praktyki na terenach wiejskich przeciwdziałające zmniejszaniu populacji owad...
Wiktoria RojekPraktyki na terenach wiejskich przeciwdziałające zmniejszaniu populacji owadów zapylających

Praktyki na terenach wiejskich przeciwdziałające zmniejszaniu populacji owadów zapylających W ciągu ostatnich kilku dekad krajobraz wiejski bardzo się zmienił. Tętniące życiem łąki, kwietne miedze i chwasty na obrzeżach pół zostały wyparte przez ogromne powierzchnie monokultur, na k [ ... ]

Pasieka 5/2016
Pożyteczne trzmiele
Plewa Jan Pożyteczne trzmiele

Pożyteczne trzmiele Prawie każdy zna przynajmniej z widzenia trzmiele, które stanowią nieodłączny i niezwykle sympatyczny element naszego przyrodniczego krajobrazu. Zdarza się, że trzmiele błędnie nazywane są „bąkami” będącymi głównie utrapieniem dla bydła, koni i ludzi. U [ ... ]

Pasieka 5/2016