Przygotowania pszczół do zimowli
Przygotowanie pszczół do zimowli ma istotny wpływ na wyniki produkcyjne pszczół w następnym sezonie. Rolą pszczelarza w tym okresie jest zapewnienie jak najlepszych warunków swoim podopiecznym.
Jego zabiegi zmierzają w tym kierunku, aby do zimowli przeznaczyć młode, dobrze odżywione pszczoły. To właśnie one będą decydowały o przyszłej kondycji i rozwoju rodziny.
Przygotowanie do zimowli możemy podzielić na dwa okresy:
- pierwszy związany z namnażaniem zimowego pokolenia pszczół przypadający na miesiąc sierpień,
- drugi związany z podawaniem pokarmu i ostatecznym ułożeniem gniazd przypadającym na wrzesień.
fot. © Mieczysław Janik
Oba są jednakowo ważne, a zaniedbania któregoś z nich odbijają się na przebiegu zimowli i kondycji pszczół wiosną.
Te dwa miesiące mają istotny wpływ na sukcesy produkcyjne w następnym sezonie. Optymalny wiek pszczół wchodzących w skład kłębu zimowego to pszczoły wygryzione z jaj złożonych pomiędzy 20 lipca a 30 sierpnia.
W tym czasie rodziny pszczele muszą mieć stworzone odpowiednie warunki do intensywnego czerwienia matek. Oprócz wieku pszczół, który wydaje się być bardzo istotny, innym ważnym czynnikiem decydującym o zimowli jest ich jakość. Pod tym pojęciem należy rozumieć warunki, w jakich wychowywane są pszczoły w czasie przygotowawczym.
W sierpniu przeważająca ilość pasiek zbiór produktów ma już za sobą. Normalną gospodarkę prowadzą ci, którzy wykorzystują pożytki spadziowe i wrzosowe, ale oni należą do mniejszości. Większość pszczelarzy myśli już o zimowaniu pszczół i o jak najlepszym przygotowaniu ich do zimowli.
Jesienny przegląd
Prawidłowe przygotowanie pszczół do zimy jest ważnym elementem całej gospodarki i wpływa na uzyskiwane wyniki produkcyjne w roku następnym. W tym czasie dokonujemy drugiego przeglądu głównego, tzw. jesiennego. Nie jest on już tak miły i przyjemny jak wiosenny.
Powinien być wykonany sprawnie i szybko ze względu na brak pożytku i skłonność pszczół do rabowania w tym czasie. Często przegląd ten łączony jest z układaniem gniazda do zimowli. Przewidujący pszczelarz myśli o jesieni już znacznie wcześniej – w pełni sezonu, kiedy praca jest znacznie przyjemniejsza.
Jego działania idą w kierunku takiego dobierania plastrów w gnieździe, aby nadawały się one do zimowli. Najlepsze to takie, które były kilkakrotnie przeczerwione o barwie jasnobrązowej. Wycofujemy wszystkie plastry zbyt ciemne, źle odbudowane oraz z zabudową trutową.
Są zwolennicy zimowania pszczół na plastrach jednorocznych, co niewątpliwie korzystnie wpływa na zdrowotność naszych podopiecznych. Dobrze jest, aby plastry w gnieździe były o podobnej barwie. W innym przypadku pszczoły mogą omijać np. plastry jasne, znajdujące się wśród ciemnych.
Rolą pszczelarza w okresie przygotowania do zimowli jest zapewnienie jak najlepszych warunków poprzez:
- zapewnienie dobrej, płodnej matki,
- odpowiednie zapasy pokarmu w ulu,
- umiarkowany przypływ nektaru lub podkarmianie pobudzające,
- zapewnienie zapasu pierzgi,
- dostateczną ilość komórek do składania jaj.
Wszystkie zabiegi pszczelarza zmierzają w kierunku, aby do zimowli przeznaczyć młode pszczoły, dobrze odżywione o dużej energii wewnętrznej. To one będą decydować nie tylko o jej przebiegu, ale i o rozwoju rodziny wiosną następnego roku.
[...] - Nu poţi citi decât fragmente ale articolelor - Abonament
Podczas karmienia wszelkie prace wykonujmy starannie, aby nie spowodować rabunku. Jeżeli to możliwe syrop podajmy pszczołom pod wieczór. Nie zwlekajmy ze składaniem gniazd i z karmieniem pszczół bez uzasadnionego powodu. Dobrze wykarmione i zadbane pszczoły odwdzięczą się nam w następnym sezonie.
Mieczysław Janik
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.