fbpx

Ryż z sosem miodowo-musztardowym


fot. © Teresa Kobiałka

Składniki na sos:

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 duże cebule
  • 200 ml śmietany
  • 15 dag pieczarek
  • 3 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, bazylia, papryka czerwona mielona.

Mięso pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni. Pokrojoną cebulę udusić z pieczarkami i dodać do piersi z kurczaka.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub drobno pokroić i dusić razem z kurczakiem, cebulą i pieczarkami przez 20 min. Następnie dodać śmietanę, musztardę, miód i przyprawy i gotować jeszcze przez 5 min.

Podawać na gorąco z ryżem.

Omlet babuni

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki „zwykłej”
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • dżem lub powidła do posmarowania
  • olej do smażenia

Ubić białka, następnie dodać żółtka i miód i ubijać jeszcze przez chwilę. Na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.

Wylać ciasto na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Podawać na gorąco z dżemem lub powidłami.


 Abonament