fbpx

Z wizytą na Akademii Rolniczej w Krakowie

Zespół Pszczelnictwa na Wydziale Ogrodniczym Akademii Rolniczej w Krakowie utworzono w 1981 roku pod kierunkiem prof. dr hab. Haliny Gałuszki. Rok później Zespół przekształcono w Zakład Pszczelnictwa. Od 1993 roku, przez kolejne lata placówką kierował dr hab. Michał Woyciechowski, a od 2001 roku do czasu połączenia Zakładu z Katedrą Sadownictwa dr Krystyna Czekońska.

W skali całego kraju jest to jedyna pszczelarska komórka funkcjonująca przy Wydziale Ogrodniczym uczelni rolniczej.

Na pozostałych wyższych uczelniach pszczelnictwo wykładane jest na Wydziałach Hodowli i Biologii Zwierząt lub Bioinżynierii Zwierząt.


fot. © Teresa Kobiałka

W latach 1985–2001 na krakowskiej AR funkcjonowała jedyna w Polsce specjalizacja z pszczelnictwa. Dziś pszczelnictwo jest tylko przedmiotem kierunkowym na 3 specjalnościach Wydziału Ogrodniczego oraz przedmiotem do wyboru na Wydziale Rolniczo –Ekonomicznym i Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt.

Obecnie ze strony studentów nie ma dużego zainteresowania pszczelnictwem, być może ze względu na małą liczbę miejsc pracy w tej dziedzinie – mówi dr Krystyna Czekońska. Zwróciła również uwagę, że system kształcenia  ulega ciągłym zmianom i dzisiaj obowiązujący dwustopniowy system stwarza możliwość kształcenia niewielkiej liczy specjalistów.

– Zwłaszcza, że na Zachodzie wykształcenie rolnicze uzyskuje się w college’ach (...)a na uniwersytetach kształci się biologów – dodaje dr Adam Tofilski.

Na Wydziale Ogrodniczym obecnie kształci się 1250 studentów. Z roku na rok jest coraz więcej chętnych.  Jeszcze w tym roku Wydział Technologii Żywienia rozpocznie nabór na nowy kierunek: Towaroznawstwo, na którym jednym z przedmiotów będzie towaroznawstwo produktów pszczelich. Wydział Rolniczo–Ekonomiczny otwiera specjalność: agroturystyka, na której studenci dowiedzą się jak poprowadzić agroturystyczne gospodarstwo pasieczne.

Zajęcia dydaktyczne z pszczelarstwa odbywają się w odpowiednio wyposażonej pracowni oraz w pasiece, zlokalizowanej w 40– hektarowym sadzie w Garlicy Murowanej, należącym do Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa.

Pracownicy Zespołu Pszczelnictwa AR prowadzą szereg projektów badawczych. Główne kierunki ich badań to: biologia pszczoły miodnej, patogeneza nozemozy oraz ekologia zapylania roślin.

Dr hab. Krystyna Czekońska oraz dr Adam Tofilski wykładają przedmioty związane z pszczelarstwem na AR w Krakowie. Oboje związali się z tą specjalizacją z powołania. W przypadku Pani Krystyny jest to rodzinna przygoda, dziadka, brata i w końcu Jej. Studiując zootechnikę na AR w Krakowie spotkała prof. Janowskiego, który namówił Panią Krystynę, aby zajęła się pszczelarstwem „naprawdę”.

Dr Adam Tofilski również miał kontakt z pszczołami już jako dziecko. Dziś pszczelarstwo jest jego życiową pasją, a chęć zrozumienia zachowania pszczół – wielkim wyzwaniem.

Tekst został opracowany na podstawie rozmowy z dr hab. Krystyną Czekońską i drem Adamem Tofilskim z AR w Krakowie.

Teresa Kobiałka

dr hab. Krystyna Czekońska
Wykłada na AR w Krakowie następujące przedmioty: pszczelnictwo, ekologia zapylania roślin, pożytki pszczele,  gospodarka pasieczna.
W pszczelarstwie nie da się być naukowcem, jeżeli nie ma się praktyki.

dr Adam Tofilski
Wykłada na AR w Krakowie następujące przedmioty: ekologia owadów społecznych i pszczelnictwo, informatyka.
Bardziej jestem teoretykiem jak praktykiem, chociaż zawsze miałem kontakt z pszczołami.


 Abonament