Stupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1374
Anna Gajda, Ewa Mazur
Cum se transmit bolile albinelor. Partea 1. Agentii patogeni ai albinelor pot fi transmisi pe doua cai principale: verticala (de la matca la ou) si o...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1558
Surowiec Marian
Controlul cu ultrasunete al Varroadestructor folosind un emițător sonic Ideea de a folosi ultrasunetele pentru a controla varooza în coloniile de ...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1235
Piątek Michał
Turnarea mai rapidă și mai convenabilă a mierii, partea 2. În secțiunea anterioară a acestui articol, am descris o masă cu decantor gravitați...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1878
Amor Rafał
Cum să protejezi o stupină împotriva distrugerii și a furtului? Partea. 2. În numărul 3/2021 din „STUPINA24” am descris posibilități...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1545
Janicka Maria
Grădina de vară cu stupină, in pădure Pădure de stejar secular– numele reflectă în mod miraculos atmosfera acestui tip de pădure. Stejari v...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1445
Woyke Jerzy
Comparația dintre biologia albinei Apis mellifera și a albinei gigantice Apis dorsata, partea a 3-a. A doua parte a articolului prezintă diferen...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1293
Jaroński Jakub
“Plastic”, albine și viespi Plasticul, adică materialele plastice din polimeri naturali, sintetici sau modificați, cu proprietăți pe care le...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:5086
Sidor Ewelina
Proprietăți pro-sănătate ale puietului de trantor Omogenatul de puiet de trantor (cunoscut sub denumirea de apilarnil sau mai puțin frecvent api...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1144
Jaroński Jakub
Revista presei mondiale „American Bee Journal” 3/2021 Ce au în comun virusurile albinelor și albinele? În numărul din martie al America...
Read moreSławomir Trzybiński
Przyczyny chorób pszczół mogą mieć różne podłoże, zarówno zewnętrzne (niedobór pożywienia, niewłaściwe pożywienie, złe warunki bytowe, niewłaściwe metody gospodarki, niekorzystne warunki pogodowe, zła kondycja matki) jak i wewnętrzne, czyli genetyczne. Z kolei produkty pszczele są niszczone przez szkodniki wtedy, gdy są niewłaściwie przechowywane.
Niekorzystne warunki zewnętrzne, powodujące osłabienie rodzin pszczelich, co prowadzi do spadku naturalnej odporności pszczół na choroby są bardzo często skutkiem postępowania pszczelarza. Najczęściej rodzina słabnie wskutek stosowania niewłaściwych metod gospodarki pasiecznej.
Często przyczyną osłabienia pszczół są zatrucia środkami chemicznymi stosowanymi w ochronie roślin. Rodziny już chore łatwo ulegają zarażeniu innymi chorobami; często też pasożyty powodujące jedną chorobę przenoszą inne czynniki chorobotwórcze, na przykład roztocze Varroa są wektorem (roznosicielem) chorób wirusowych.
Odporność na różne choroby zakaźne została nabyta przez pszczoły w ciągu milionów lat ewolucji. Genetycznie utrwalone zostały takie procesy fizjologiczne i zachowania, które w optymalnych warunkach nie pozwalają na rozwój choroby lub prowadzą do zaprzestania procesu chorobowego. Te procesy odpornościowe dotyczą tylko chorób „od zawsze” nękających pszczoły.
W niewielkim stopniu pomagają zwalczyć nowe choroby pszczół, które zaatakowały ten gatunek na skutek działalności człowieka. Należą do nich groźne choroby inwazyjne: warroza, mały chrząszcz ulowy oraz choroba roztoczowa, z których rodziny pszczele nie są w stanie wyleczyć się same.
K92 - Choroby i szkodniki pszczół - sprawdź dostępność książki w sklepie Pasieki
EBOOKK92 - Choroby i szkodniki pszczół - sprawdź dostępność e-booka w sklepie Pasieki
EPK92 - Choroby i szkodniki pszczół- kup e-Prenumeratę na 30 dni z książką na zawsze w aplikacji mobilnej