Stupina

Comparație între biologia albinei Apis mellifera și a albinei uriașe Apis dorsata

Comparație între biologia albinei Apis…

Jerzy Woyke Comparație între biologia albinei Apis mellifera și a albinei uriașe Apis dorsata Apicultorii cunosc doar…

Comparație între biologia albinei Apis mellifera și a albinei uriașe Apis dorsata
Stupina 2/2021 (5)

Comparație între biologia albinei Apis…

Marți, 27 Aprilie 2021

Jerzy Woyke Comparație între biologia albinei Apis mellifera și a albinei uriașe Apis dorsata Apicultorii cunosc doar…

Revista presei mondiale
Stupina 1/2022 (7)

Revista presei mondiale

Marți, 08 Martie 2022

Revista presei mondiale „American Bee Journal” 3/2021 Ce au în comun virusurile albinelor și albinele? În numărul din…

Compendiu de cunoștințe apicole despre virusurile albinelor, partea 2-a
Stupina 3/2021 (6)

Compendiu de cunoștințe apicole despre…

Marți, 05 Octombrie 2021

Compendiu de cunoștințe apicole despre virusurile albinelor, partea 2-a. În prima parte a publicației, autorii au descris…

Polenul cu miere provoacă alergii sau desensibilizare?
Stupina 2/2021 (5)

Polenul cu miere provoacă alergii…

Marți, 27 Aprilie 2021

Polenul cu miere provoacă alergii sau desensibilizare? Mierea de albine conține polen, colectat de albine, dar…

Proprietăți antioxidante ale mierii
Stupina 2/2021 (5)

Proprietăți antioxidante ale mierii

Marți, 27 Aprilie 2021

Agata Nicewicz, Łukasz Nicewicz Proprietăți antioxidante ale mierii Mierea este un amestec bogat de compuși chimici de…

Plante utile mai puțin cunoscute
Stupina 3/2021 (6)

Plante utile mai puțin cunoscute

Marți, 05 Octombrie 2021

Plante utile mai puțin cunoscute În ultimii ani, pe piața Romaneasca si nu numai, au fost…

Compendiu de cunoștințe apicole despre virusurile albinelor, partea 1.
Stupina 2/2021 (5)

Compendiu de cunoștințe apicole despre…

Marți, 27 Aprilie 2021

Anna Gajda, Ewa Mazur, Andrzej Bober Compendiu de cunoștințe apicole despre virusurile albinelor, partea 1. Toate formele…

Turnarea mai rapidă și mai convenabilă a mierii, partea 2.
Stupina 1/2022 (7)

Turnarea mai rapidă și mai…

Marți, 08 Martie 2022

Turnarea mai rapidă și mai convenabilă a mierii, partea 2. În secțiunea anterioară a acestui articol…

Comparație între biologia albinei Apis mellifera și a albinei uriașe Apis dorsata, partea 2.
Stupina 3/2021 (6)

Comparație între biologia albinei Apis…

Marți, 05 Octombrie 2021

Comparație între biologia albinei Apis mellifera și a albinei uriașe Apis dorsata, partea 2. Prima parte…

Miere cu turnare mai rapidă și mai convenabilă, partea 1.
Stupina 3/2021 (6)

Miere cu turnare mai rapidă…

Marți, 05 Octombrie 2021

Miere cu turnare mai rapidă și mai convenabilă, partea 1. Una dintre activitățile de care personal…

Trandafirii cataratori, din grădinile vizitate de albine
Stupina 2/2021 (5)

Trandafirii cataratori, din grădinile vizitate…

Marți, 27 Aprilie 2021

Trandafirii cataratori, din grădinile vizitate de albine Trandafiri urcând pe arcade, creând tuneluri elegante în grădini…

Mini plus - mai mult mini sau un plus?
Stupina 2/2021 (5)

Mini plus - mai mult…

Marți, 27 Aprilie 2021

Przemysław Szeliga Mini plus - mai mult mini sau un plus? Dacă răspundeți da la cel puțin…

Pierwsze nowalijki wiosenne wśród roślin pyłkodajnych

Śnieżyczka przebiśnieg

Najwcześniejsza z roślin zakwitających wiosną, gdyż jej kwitnienie często w cieplejszych rejonach Polski można zaobserwować już w lutym. Najczęściej jednak kwitnie i daje spore ilości cennego pyłku dla pszczół na przełomie końca lutego – połowy marca i gdy pogoda sprzyja pszczoły są już po oblocie zimowym, po którym przystępują do oblatywania owej rośliny.



zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Kwitnie około dziesięciu dni, gdy przedwiośnie jest cieplejsze, w chłodniejszych podrygach wiosny kwitnienie przebiśniegów, a tym samym ich pyłkodajność może wydłużyć się nawet do 16 dni. Pszczoły oblatując śnieżyczkę formują obnóża z pyłku koloru intensywnie pomarańczowego.

Zdecydowanie jedna z cenniejszych roślin pyłkodajnych sprzyjających rozwojowi wiosennemu rodzin pszczelich. W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Krokus wiosenny

Jest rośliną wczesnowiosenną jak sugeruje sama nazwa, wieloletnią, mrozoodporną i bardzo łatwą do rozmnażania z powstających bulw przybyszowych, a tym samym do zwiększania naszym podopiecznym bazy pokarmowej bardzo wczesną wiosną.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów



zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Cenną informacją jest to, iż odpowiednio nawożone nawozami na bazie amonu silnie się rozrastają tworząc dużą ilość bulw przybyszowych i w trzecim roku uprawy zachodzi konieczność dzielenia kęp bulwiastych, jakie często wystają już widocznie z ziemi. \



zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Jest o tyle cenny, iż jego kwitnienie pokrywa się z intensywnym rozwojem wiosennym rodzin pszczelich, gdzie zapotrzebowanie na pierzgę jest bardzo duże a nierzadko zapasy z jesieni poprzedniego roku nie są wystarczające.

Nawet ogromna plantacja krokusów nie jest w stanie dostarczyć na tyle nektaru, by pozyskać z niego miód, za to rodziny pszczele mogą dzięki tej roślinie dojść do znaczącej siły na pierwsze pożytki towarowe, jakimi są w wielu rejonach Polski łany wierzb lub późniejsze rzepaki.

Podbiał pospolity

Bardzo pospolita w Polsce roślina zarastająca ruderowiska, wysypiska śmieci, pasy przydrożne, często również obrzeża zbiorników wodnych. Jest jednym ze zwiastunów wiosny, ponieważ zakwita już początkiem lutego przed rozwojem liści a masowe jego kwitnienie nasila się w końcówce lutego i marca.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Najkorzystniejszym stanowiskiem dla podbiału jest jasne do lekko cienistego o glebie gliniastej, zwięzłej, wilgotnej i, co ważne, o zasadowym odczynie, co daje mu przewagę nad innymi roślinami do rozrostu i znacznego zasiedlania przeróżnych nieużytków, a pszczelarzom ułatwia tym zagospodarowanie ziem, na których trudno rosną inne rośliny z wczesnowiosennie kwitnących.

Podbiał pospolity dostarcza pszczołom również znaczne ilości pyłku, dzięki czemu powinien być w znacznych ilościach nasadzany na wiosennych pastwiskach pożytkowych.

Wczesnowiosenne zabiegi pasieczne

Z rodzinami pszczelimi pracę zaczynamy już w lutym. Podmieniamy wtedy dennice, pobieżnie oceniamy zapasy, jakie jeszcze zostały rodzinom pszczelim. Mamy wtedy też czas na właściwe docieplenie uli i podanie ciasta cukrowo-miodowo-pyłkowego, które wspaniale stymuluje rozwój wiosenny rodzin pszczelich, nawet mimo tego, iż mają jeszcze dość zapasów.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów



Mając ule o dennicach odejmowanych, niezależnie czy osiatkowanych, czy też pełnych, najlepszą opcją byłaby ich podmiana na inne, nowe przyniesione z pracowni. Mało kto jednak ma do każdego z uli dodatkową dennicę, zwłaszcza, jeśli dopiero co zaczął pszczelarzenie.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów



Jeśli stosujemy dennice osiatkowane wsuwamy w nie wkładki dennicowe. Wszystko to należy wykonać szybko i sprawnie, by zbytnio nie niepokoić pszczół, które są przecież jeszcze przed pełnym oblotem. Niezależnie od ilości uli najpierw wymieniamy lub oczyszczamy dennice we wszystkich ulach.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

W powałce eliminujemy jeden z pajączków (ten nad kłębem lub w jego jak najbliższej odległości) i kładziemy dwukilogramowy gruby na 5-10 cm placek ciasta cukrowo-miodowo-pyłkowego.

Ciasto cukrowo-miodowo-pyłkowe

  • 120 dag cukru pudru,
  • 40 dag płynnego miodu,
  • 40 dag zmielonego pyłku.

Zmielony pyłek mieszamy dokładnie z miodem, po czym sukcesywnie dosypujemy cukier puder cały czas ugniatając powstającą masę. Uzyskane ciasto powinno mieć plastyczną, ale jednocześnie dość sztywną konsystencję. Nie może ono się przelewać przez palce a zachowywać się ma jak wyjęta z lodówki plastelina.

Gdyby po całkowitym połączeniu wszystkich składników ciasto okazało się zbyt miękkie, dodajemy więcej cukru pudru, jeśli za sztywne – odrobinę miodu.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Przemysław Grobelny


 Porady pasieczne Przemysława Grobelnego K183


 AbonamentГодовая
подписка
Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Error: No articles to display