fbpx

Rogaliki z miodem

Składniki

:
  • 250 g margaryny
  • 250 g sera białego
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki płynnego miodu  (np. wielokwiatowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • powidła, marmolada lub nadzienie różane

Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Następnie wykrawać kwadraty wielkości ok. 6 x 6 cm. Po nałożeniu nadzienia skleić dwa przeciwległe rogi kwadratów i uformować ciasteczka na kształt rogalików. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu nie pozostaje nic innego, jak zaprosić ulubionych gości na degustację!

Deser miodowy

Składniki:

  • 1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (250 g)
  • 2 łyżki pełnego mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu (wg uznania)
  • sok z 1 cytryny
  • odrobina cynamonu (1/4 łyżeczki)
  • rurki waflowe do dekoracji

Składniki połączyć i ubić na puszystą jednolitą masę. Następnie wstawić na 1 godz. do lodówki. Podawać tylko schłodzone. Przed podaniem udekorować rurkami.


 Abonament