Stupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1374
Anna Gajda, Ewa Mazur
Cum se transmit bolile albinelor. Partea 1. Agentii patogeni ai albinelor pot fi transmisi pe doua cai principale: verticala (de la matca la ou) si o...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1558
Surowiec Marian
Controlul cu ultrasunete al Varroadestructor folosind un emițător sonic Ideea de a folosi ultrasunetele pentru a controla varooza în coloniile de ...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1235
Piątek Michał
Turnarea mai rapidă și mai convenabilă a mierii, partea 2. În secțiunea anterioară a acestui articol, am descris o masă cu decantor gravitați...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1878
Amor Rafał
Cum să protejezi o stupină împotriva distrugerii și a furtului? Partea. 2. În numărul 3/2021 din „STUPINA24” am descris posibilități...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1545
Janicka Maria
Grădina de vară cu stupină, in pădure Pădure de stejar secular– numele reflectă în mod miraculos atmosfera acestui tip de pădure. Stejari v...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1445
Woyke Jerzy
Comparația dintre biologia albinei Apis mellifera și a albinei gigantice Apis dorsata, partea a 3-a. A doua parte a articolului prezintă diferen...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1293
Jaroński Jakub
“Plastic”, albine și viespi Plasticul, adică materialele plastice din polimeri naturali, sintetici sau modificați, cu proprietăți pe care le...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:5088
Sidor Ewelina
Proprietăți pro-sănătate ale puietului de trantor Omogenatul de puiet de trantor (cunoscut sub denumirea de apilarnil sau mai puțin frecvent api...
Read moreStupina 1/2022 (7) 08-03-2022 Hits:1144
Jaroński Jakub
Revista presei mondiale „American Bee Journal” 3/2021 Ce au în comun virusurile albinelor și albinele? În numărul din martie al America...
Read moreSławomir Trzybiński
Produkcji pyłku i pierzgi oraz postępowaniu z nimi poświęcona jest niniejsza pozycja. Redakcja czasopisma „Pasieka” wychodzi naprzeciw potrzebom wielu polskich pszczelarzy poszukujących podręcznika, który w sposób zrozumiały, praktyczny i jednocześnie plastyczny przedstawi wiedzę potrzebną w pasiece produkującej pyłek i pierzgę.
Mamy nadzieję, że oddawana w Państwa ręce pozycja pomoże nie tylko zwiększyć wydajność ekonomiczną Państwa pasiek, ale jeszcze lepiej poznać i zrozumieć urzekający świat pszczół.
Obecnie najważniejszym kierunkiem gospodarczego użytkowania pszczół w większości krajów świata jest ich wykorzystanie do zapylania roślin uprawnych.
Największą wartość spośród produktów wytwarzanych bezpośrednio przez rodzinę pszczelą ma miód, ale coraz większego znaczenia zaczyna nabierać produkcja pyłku w postaci obnóży i wytwarzanej przez pszczoły pierzgi. Właściwości dietetyczne i lecznicze tych produktów są bardzo duże, stąd rosnące zainteresowanie nimi na rynku.
Przez długie wieki jedynymi wytworami rodziny pszczelej pozyskiwanymi przez ludzi był miód i wosk. Wraz z doskonaleniem technik gospodarki pasiecznej i unowocześnianiem rolnictwa zmieniły się sposoby prowadzenia pasiek, rozszerzona też została gama produktów pasiecznych.
K85 - Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu - sprawdź dostępność książki w sklepie Pasieki
EBOOKK85 - Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu - sprawdź dostępność e-booka w sklepie Pasieki
EPK85 - Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu- kup e-Prenumeratę na 30 dni z książką na zawsze w aplikacji mobilnej