Z pasieki do kuchni
Pierniczki z żytniej mąki
Składniki:
- 40 dag żytniej mąki
- 2 szklanki miodu
- 2 łyżki czystej wódki
- mąka ziemniaczana (do posypania stolnicy)
- masło (do formy)
Sposób przygotowania;
Przesianą mąkę wymieszać z przyprawą piernikową. Miód zagotować i stopniowo wlewać do mąki, stale ucierając. Ciasto ucierać ok. 30-40 minut, po czym wlać wódkę i ponownie dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć je i wstawić na kilka godzin do lodówki. Stolnicę lekko posypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć schłodzone ciasto, rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka, układać w wysmarowanej masłem formie, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na jasnozłoty kolor. Udekorować według uznania.
Makowiec
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej + odrobinę do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny (roztopionej i schłodzonej)
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy)
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki wódki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ponadto:
- lukier
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 15 min. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na kształt prostokąta, nałożyć na nie masę makową i zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków). Uwaga! Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180-190°C przez około 30-40 minut.
Ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Masa makowa:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 3 łyżki miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). Można również użyć gotowej masy makowej (wtedy również należy do niej dodać ubite białka).
Teresa Kobiałka