Apiturystyka terenowa - ścieżka poświęcona pszczołom i pszczelarstwu w Harrachovie
Obiekty apiturystyczne to nie tylko pasieki i gospodarstwa pszczelarskie. Informacje o pszczołach i pszczelarstwie mogą być prezentowane w ogólnodostępnej przestrzeni i stanowić odrębną atrakcję turystyczną.
Przykładem takiego obiektu jest ścieżka pszczelarska (Včelí naučná stezka Jana hraběte Harracha) w Harrachovie (Czechy).
Fot.1.Pierwsze stanowisko ścieżki pszczelarskiej w Harrachowie.
fot.© Barbara Woś
Zadaniem tej ścieżki jest edukacja w zakresie bioróżnorodności, w tym także dotycząca życia i znaczenia pszczół i trzmieli. Na przestrzeni ponad 3,5 km ustawiono 11 różnorodnych stacji omawiających zagadnienia związane z pszczelarstwem i rolą owadów zapylających w ekosystemie (Fot. 1.).
Ścieżka nosi imię „Hrabiego Jana Harracha” (postaci niezwykle istotnej dla czeskiego pszczelarstwa, a także historii miasta i regionu). Powstała w 2012 r. dzięki pomysłowi i zaangażowaniu lokalnej społeczności. Ścieżka rozpoczyna się nieopodal dworca autobusowego w Harrachovie i podąża doliną Ryžoviště wzdłuż Ryzíego potoku (Fot. 1.).
Ścieżka przeznaczona jest dla szerokiej rzeszy odbiorców – począwszy od grup szkolnych, a na turystach indywidualnych w różnym wieku skończywszy.
Fot.2. Przykładowa tablica edukacyjna - ścieżka pszczelarska w Harrachovie.
fot.© Barbara Woś
Celem utworzenia ścieżki było zachęcenie do poznawania przyrody, jej piękna i skomplikowanych relacji występujących między organizmami w niej funkcjonującymi. Głównym tematem prezentacji są pszczoły – specyfika ich pracy i życia. (Fot. 2.)
Na kolejnych stacjach zapoznać się można z informacjami dotyczącymi funkcjonowania rodziny pszczelej, obserwować pszczoły żyjące w ulach rozstawionych wzdłuż ścieżki (charakterem nawiązujących do historii pszczelarstwa).
Można podglądać pracujące owady w przeszklonych ulach demonstracyjnych (Fot. 3.), a także zakupić miód u lokalnego pszczelarza. Przy ścieżce utworzono hotel dla owadów, co umożliwia obserwację innych gatunków zapylających (Fot. 4.).
Fot.4.Hotel dla owadów - ścieżka pszczelarska w Harrachovie.
fot.© Barbara Woś
Ciekawym elementem znajdującym się na jednej ze stacji jest „centrum zapachu” (Aromacentrum) (Fot. 5.), w którym można bezpośrednio doświadczyć kontaktu z pszczołami poprzez wdychanie aromatów z ula i wsłuchanie się w pracujących pszczół.
Na tej stacji turysta wchodzi do niewielkiego drewnianego pomieszczenia, w którym ustawione są ule zasiedlone przez pszczoły. Dzięki specjalnej izolacji pszczoły nie przedostają się do wnętrza pomieszczenia, zaś gość „aromacentrum” może słuchać i czuć, co dzieje się w ulach.
Fot.5.Wnętrze „Aromacentrum” ścieżka pszczelarska w Harrachovie.
fot.© Barbara Woś
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Barbara Woś
Instytut Turystyki i Rekreacji Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii Politechnika Opolska
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.