fbpx

NEWS:

Ptysie, Sernik z pianką

Ptysie

Ciasteczka:
1 szkl wody
1 kostki margaryny
1 szkl mąki
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę zagotować z mąką i margaryną. Do wystudzonej masy dodać 4 jajka i proszek do pieczenia.
Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na posmarowanej tłuszczem blaszce w odległości ok. 5 cm od siebie. Piec do zrumienienia ok. 20 minut w temp. 200°C.
Po ostudzeniu przekroić każde ciastko i wypełnić kremem. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Krem:
1 l mleka
5 dkg miodu
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka mąki kartoflanki
1 kostka margaryny

Z 1 mleka ugotować budyń: odlać 3 łyżki, dodać mąki, dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować 5 min. Następnie utrzeć margarynę, dodać miód. Do utartej masy dodawać po 1 łyżce zimny budyń nadal ucierając.

Sernik z pianką

Ciasto:
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dkg miodu
2 żółtka (surowe)
10 dkg margaryny
2 łyżeczki czubate smalcu
Połączyć wszystko razem, zagnieść ciasto i wylepić posmarowaną tłuszczem blachę.
Ciasto serowe:
1 kg sera
1 szkl cukru
3 szkl mleka
1 szkl oleju
1 budyń śmietankowy
2 całe jaja
4 żółtka
5 brzoskwiń z puszki
2 całe jajka i 4 żółtka ubić z cukrem. Następnie na przemian dodawać ser, olej, budyń (w proszku) i mleko. Na końcu połączyć z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Starannie wymieszać, wlać na surowe ciasto i piec ok. 1 godz. w temp. 180°C.

Gdy ciasto zaczyna się rumienić, ubić pianę z 6 białek z 1 szkl cukru na sztywno. Całość wylać na zapieczony ser, po czym włożyć do pieca na ok. 20 min (można użyć tylko górnej grzałki).


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Miód stwardniał – co się stało? Zdjęcie: Miód skrystalizowany ma...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Jak powstaje miód? Zdjęcie: kukota, freepik. Miód powstaje z nektaru kwiatów...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła? Zdjęcie: freepik. Oczywiście pszczelarz nie...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Organizatorzy zapraszają na: Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska w Bałtowie w ramach XIII...

z Polski

DR - avatar DR, 13-08-2020

W telegraficznym skrócie Polska Pszczelarstwo w mieście » W Rzeszowie i Gdańsku...

Pasieka 5/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Innowacje sprzętowe w służbie aktywizacji osób z niepełnosprawnościami Firma Łysoń...

Pasieka 5/2020

Cinal Jakub - avatar Cinal Jakub, 11-08-2020

Zła macocha czy niewdzięczne pasierbice? Przed nami koniec sezonu pszczelarskiego...

Pasieka 5/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 11-08-2020

Poznań po raz kolejny działa dla pszczół Zdjęcie: MPK Poznan...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Upały i patogeny. Wpływ zmiany klimatu na dobrostan pszczół Klimat...

Pasieka 5/2020

Sierpińska Anna - avatar Sierpińska Anna, 11-08-2020