fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Ptysie, Sernik z pianką

Ptysie

Ciasteczka:
1 szkl wody
1 kostki margaryny
1 szkl mąki
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę zagotować z mąką i margaryną. Do wystudzonej masy dodać 4 jajka i proszek do pieczenia.
Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na posmarowanej tłuszczem blaszce w odległości ok. 5 cm od siebie. Piec do zrumienienia ok. 20 minut w temp. 200°C.
Po ostudzeniu przekroić każde ciastko i wypełnić kremem. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Krem:
1 l mleka
5 dkg miodu
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka mąki kartoflanki
1 kostka margaryny

Z 1 mleka ugotować budyń: odlać 3 łyżki, dodać mąki, dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować 5 min. Następnie utrzeć margarynę, dodać miód. Do utartej masy dodawać po 1 łyżce zimny budyń nadal ucierając.

Sernik z pianką

Ciasto:
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dkg miodu
2 żółtka (surowe)
10 dkg margaryny
2 łyżeczki czubate smalcu
Połączyć wszystko razem, zagnieść ciasto i wylepić posmarowaną tłuszczem blachę.
Ciasto serowe:
1 kg sera
1 szkl cukru
3 szkl mleka
1 szkl oleju
1 budyń śmietankowy
2 całe jaja
4 żółtka
5 brzoskwiń z puszki
2 całe jajka i 4 żółtka ubić z cukrem. Następnie na przemian dodawać ser, olej, budyń (w proszku) i mleko. Na końcu połączyć z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Starannie wymieszać, wlać na surowe ciasto i piec ok. 1 godz. w temp. 180°C.

Gdy ciasto zaczyna się rumienić, ubić pianę z 6 białek z 1 szkl cukru na sztywno. Całość wylać na zapieczony ser, po czym włożyć do pieca na ok. 20 min (można użyć tylko górnej grzałki).


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"