Lipiec–sierpień

Niedawno jeszcze cieszyliśmy się z widoku pszczół noszących pierwszy w tym roku pyłek, a już musimy myśleć o ich zimowli. Mawia się, że pszczelarz rozpoczyna kolejny sezon od sierpnia, ponieważ wtedy odbywają się zabiegi, które mają przygotować rodziny do dobrego przezimowania.

Pasieka nr 90
fot. Weronika Czech

Wykonanie wszystkich prac na czas i w zgodzie z naturalną biologią pszczół jest bardzo istotne i może zaowocować w przyszłym roku lepszą kondycją owadów, co przekłada się z kolei na produkcję, która jest dla pszczelarzy niezmiernie ważna.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Nie jest oczywiście w 100% niezawodny, ale na pewno zwiększa szansę zaakceptowania królowej.

Ze względu na brak pożytku, z którego możemy uzyskać miód, koniec lipca to również odpowiedni czas na rozpoczęcie leczenia warrozy. Najczęściej w pasiekach stosowane jest odymianie Apivarolem lub podawanie pasków nasączonych substancją czynną, działającą kontaktowo podczas przechodzenia pszczół w ich pobliżu.

Liczba wieszanych pasków zależy od siły rodziny, ale zazwyczaj używa się dwóch pasków na ul, gdy substancją czynną jest amitraza. Paski nasączone innymi związkami chemicznymi powinny być stosowane zgodnie z zaleceniami producenta.

Każdy z opisanych sposobów jest skuteczny. Pamiętajmy, że zabiegi musimy powtórzyć kilka razy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że pszczoły przezimują w maksymalnie dobrym stanie. Na początku sierpnia dobrze jest również zrobić przegląd gniazd pod kątem przygotowania rodzin do intensywnego wychowywania czerwiu.

Możemy podkarmić rodziny małymi dawkami syropu cukrowego celem zwiększenia tempa składania jajeczek przez królową. Zostawiamy w gnieździe większość ramek, które będą nadawały się również na zimę, dlatego istotne jest wstępne ułożenie gniazda.

Pamiętajmy, że pszczoły wygryzające się w końcówce lipca i początkach sierpnia najdłużej będą wchodziły w skład kłębu zimowego i to one mają największej szanse przetrwać zimę. Dla porównania podaję daty wygryzania się pszczół i żywotność robotnic zimowych według dr Wandy Ostrowskiej:

  • do 26 lipca – zimę przeżyje 39%
  • od 27 lipca do 26 sierpnia – 82%
  • od 27 sierpnia do 7 września – 88%
  • od 8 września do 18 września – 70%
  • od 19 września do 27 września – 41%
  • od 28 września do 8 października – 30%

Podczas przeglądu nie usuwamy ramek z zapasami pierzgi, ponieważ są one cennym pokarmem białkowym w okresie zimy. Zwracamy też szczególną uwagę na ogólny wygląd pszczół, obecność ewentualnych chorób itp.

Sierpień z kolei jest najważniejszym miesiącem w sezonie pszczelarskim, uważanym, jak wspominałem, nawet za jego początek. Od sposobu wejścia w „nowy rok” zależy, jakie będą zbiory wiosną oraz czy uda nam się zazimować jak najsilniejsze rodziny.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

SyropStosunek wagowy cukru do wodyIlość cukru w 1 litrze syropu
Rzadki1:2 40 g
Średni1:162 g
Półgęsty2:377 g
Gęsty2:1 90 g
Stosunek wagowy cukru do wody w zależności od gęstości syropu.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Na zakończenie malutkie podsumowanie. Wiemy, że pszczoły potrzebują naszej pomocy, by przygotować się do zimy. Dlatego chciałbym, abyśmy poświęcili trochę czasu na prawidłowe i terminowe wykonanie poszczególnych prac, ponieważ od tych dwóch miesięcy między innymi zależy nadchodzący rok i sezon.

Piotr Szyszko
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Powiązane artykuły


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »