fbpx

NEWS:

Wszystko o płku i jego pozyskiwaniu (K85)

Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu.
Przedmowa

Przez długie wieki jedynymi wytworami rodziny pszczelej pozyskiwanymi przez ludzi był miód i wosk. Wraz z doskonaleniem technik gospodarki pasiecznej i unowocześnianiem rolnictwa zmieniły się sposoby prowadzenia pasiek, rozszerzona też została gama produktów pasiecznych.

Obecnie najważniejszym kierunkiem gospodarczego użytkowania pszczół w większości krajów świata jest ich wykorzystanie do zapylania roślin uprawnych. Największą wartość spośród produktów wytwarzanych bezpośrednio przez rodzinę pszczelą ma miód, ale coraz większego znaczenia zaczyna nabierać produkcja pyłku w postaci obnóży i wytwarzanej przez pszczoły pierzgi. Właściwości dietetyczne i lecznicze tych produktów są bardzo duże, stąd rosnące zainteresowanie nimi na rynku.

Produkcji pyłku i pierzgi oraz postępowaniu z nimi poświęcona jest niniejsza pozycja. Redakcja czasopisma „Pasieka” wychodzi naprzeciw potrzebom wielu polskich pszczelarzy, poszukujących podręcznika który w sposób zrozumiały, praktyczny i jednocześnie plastyczny przedstawi wiedzę potrzebną w pasiece produkującej pyłek i pierzgę.

Mamy nadzieję, że oddawana w Państwa ręce pozycja pomoże nie tylko zwiększyć wydajność ekonomiczną Państwa pasiek, ale jeszcze lepiej poznać i zrozumieć urzekający świat pszczół.


Sławomir Trzybiński: Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu (K85)



Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

1.WYTWARZANIE I POZYSKIWANIE WOSKU PSZCZELEGO 1.1. Rola wosku w życiu pszczół Wosk pełni...

Wosk pszczeli. Ważny produkt pasieczny

Hołderna-Kędzia Elżbieta, 17-05-2024

2.CECHY ORGANOLEPTYCZNE I WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE WOSKU PSZCZELEGO 2.1. Charakterystyka sensoryczna wosku Wśród...

Wosk pszczeli. Ważny produkt pasieczny

Hołderna-Kędzia Elżbieta, 17-05-2024

3.SKŁAD CHEMICZNY 3.1. Główne składniki W wosku pszczelim wyróżniamy trzy główne grupy...

Wosk pszczeli. Ważny produkt pasieczny

Hołderna-Kędzia Elżbieta, 17-05-2024

4.ZANIECZYSZCZENIA 4.1. Potencjalne zanieczyszczenia wosku Zanieczyszczenia wosku dzielą się na: mechaniczne, koloidalno-chemiczne...

Wosk pszczeli. Ważny produkt pasieczny

Hołderna-Kędzia Elżbieta, 17-05-2024

5.ZAFAŁSZOWANIA Ze względu na to, że cena wosku pszczelego jest...

Wosk pszczeli. Ważny produkt pasieczny

Hołderna-Kędzia Elżbieta, 17-05-2024

6.WYMAGANIA JAKOŚCIOWE Wymagania jakościowe dla wosku pszczelego reguluje w kraju...

Wosk pszczeli. Ważny produkt pasieczny

Hołderna-Kędzia Elżbieta, 17-05-2024

7.ELIMINACJA DROBNOUSTROJÓW Wosk pszczeli po wytopieniu z surowca woskowego może...

Wosk pszczeli. Ważny produkt pasieczny

Hołderna-Kędzia Elżbieta, 17-05-2024

8.WOSK ZASKLEPOWY Dojrzały miód w komórkach plastra wkrótce zasklepiany jest...

Wosk pszczeli. Ważny produkt pasieczny

Hołderna-Kędzia Elżbieta, 17-05-2024

9.WOSK PROPOLISOWY Materiałem roślinnym, z którego powstaje propolis, są żywice...

Wosk pszczeli. Ważny produkt pasieczny

Hołderna-Kędzia Elżbieta, 17-05-2024