Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu.
Część 2. Produkujmy pyłek
Niejeden pszczelarz głowi się, jak zwiększyć dochodowość swojej pasieki. Sposobem na to może być poszerzenie asortymentu produktów pszczelich, które można pozyskiwać bez konieczności zmieniania warunków zewnętrznych. Produktem, który można pozyskiwać w prawie każdej pasiece jest pyłek kwiatowy w postaci obnóży. Warunkiem jest tylko obecność kilku dobrych pożytków pyłkowych.
Pyłek można też sprzedawać przy okazji sprzedaży miodu, a jego odbiorcami mogą być nasi dotychczasowi klienci. Należy tylko ich poinformować o jego właściwościach zdrowotnych i żywieniowych, by w dobie mody na zdrowy styl życia wprowadzili do swojego stałego menu właśnie pyłek.
Pozyskiwanie pyłku nie wymaga przebudowy pasieki i wielkich inwestycji. Jedynym kosztem będzie zakup lub wykonanie poławiaczy oraz sprzętu do dosuszania pyłku. Sprzęt ten nie zużywa się tak szybko jak na przykład ule, jest to więc inwestycja na całe życie.
Możliwości produkcyjne rodziny pszczelej
Wydawać by się mogło, że pozbawienie rodziny pszczelej części pyłku wpłynie negatywnie na jej rozwój i spowoduje spadek produkcji miodu. Tak jednak nie jest. Otóż w silnych rodzinach, w których odławiamy pyłek, czerwienie matek jest na ogół bardziej intensywne niż w tych, gdzie obnóży się nie pozyskuje.
Jest to efektem zwiększenia aktywności lotnej pszczół. Zbieraczki z rodzin, którym założono poławiacze pracują intensywniej, by nadrobić straty pyłku odłowionego. Nie dochodzi wtedy do obniżenia produkcji miodu lub jest ono niewielkie.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Pszczoły lubią zbierać pyłek
Rodzina silna, zdrowa i mająca dużo młodego czerwia przynosi pokaźne ilości pyłku. Jednak intensywny pożytek nektarowy może zmniejszyć wziątek pyłkowy. Pszczoły bowiem zbierają pyłek wtedy, gdy zapas pierzgi w gnieździe jest niewystarczający.
Natomiast nektar przynoszony jest bez ograniczeń, a o wielkości jego zbioru decyduje intensywność pożytku, siła rodzin i miejsce na jego składowanie w ulu. Jedynym okresem, w którym silna rodzina ogranicza przynoszenie nektaru mimo dobrego pożytku, jest nastrój rojowy, czyli sytuacja, do której pszczelarz nie powinien dopuścić.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Pyłek na rynku
Najważniejszą jednak sprawą przed podjęciem decyzji o pozyskiwaniu pyłku jest upewnienie się o możliwości jego zbytu. Pyłek należy przechowywać w odpowiednich warunkach, gdyż po dłuższym okresie przechowywania traci on większość swoich właściwości biologicznych, a także dietetycznych. Nie ma więc sensu produkcja pyłku „w ciemno”.
Pamiętajmy, że tylko niespełna 10% naszego społeczeństwa spożywa miód, o innych produktach nie wspominając. Mimo postępującej mody na zdrowe odżywanie się, prawie wszystkim naszym rodakom pszczoły kojarzą się z żądleniem, zaś o pyłku słyszeli tylko nieliczni, najczęściej w kontekście alergii.
Nie znaczy to, że należy zaraz załamać ręce i nic nie robić. Do nas pszczelarzy należy misja edukowania społeczeństwa o cudownej roli produktów pszczelich w żywieniu i medycynie. Dobrze jest wydrukować ulotki informujące o właściwościach odżywczych i leczniczych pyłku oraz na jakie choroby pomoże kuracja pyłkowa.
Ulotki także rozdajemy sąsiadom, kolegom w pracy, klientom kupującym u nas miód itd. Jeżeli możliwości produkcji pyłku w naszej pasiece są duże, postarajmy się dotrzeć do sklepów ze zdrową żywnością.
Pamiętajmy jednak, że tak jak miód można zepsuć, mimo że jest doskonale zakonserwowany już na etapie wytwarzania go przez pszczoły, tak pyłek ...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów