NEWS:
NEWS:
Sławomir Trzybiński
Produkcji pyłku i pierzgi oraz postępowaniu z nimi poświęcona jest niniejsza pozycja. Redakcja czasopisma „Pasieka” wychodzi naprzeciw potrzebom wielu polskich pszczelarzy poszukujących podręcznika, który w sposób zrozumiały, praktyczny i jednocześnie plastyczny przedstawi wiedzę potrzebną w pasiece produkującej pyłek i pierzgę.
Mamy nadzieję, że oddawana w Państwa ręce pozycja pomoże nie tylko zwiększyć wydajność ekonomiczną Państwa pasiek, ale jeszcze lepiej poznać i zrozumieć urzekający świat pszczół.
Obecnie najważniejszym kierunkiem gospodarczego użytkowania pszczół w większości krajów świata jest ich wykorzystanie do zapylania roślin uprawnych.
Największą wartość spośród produktów wytwarzanych bezpośrednio przez rodzinę pszczelą ma miód, ale coraz większego znaczenia zaczyna nabierać produkcja pyłku w postaci obnóży i wytwarzanej przez pszczoły pierzgi. Właściwości dietetyczne i lecznicze tych produktów są bardzo duże, stąd rosnące zainteresowanie nimi na rynku.
Przez długie wieki jedynymi wytworami rodziny pszczelej pozyskiwanymi przez ludzi był miód i wosk. Wraz z doskonaleniem technik gospodarki pasiecznej i unowocześnianiem rolnictwa zmieniły się sposoby prowadzenia pasiek, rozszerzona też została gama produktów pasiecznych.
K85 - Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu - sprawdź dostępność książki w sklepie Pasieki
EBOOKK85 - Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu - sprawdź dostępność e-booka w sklepie Pasieki
EPK85 - Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu- kup e-Prenumeratę na 30 dni z książką na zawsze w aplikacji mobilnej