NEWS:

Rozdział 7. Świece w pojemnikach

Świecie w pojemnikach to jeden z pierwszych rodzajów świec, jaki tworzyła ludzkość, ponieważ jest najłatwiejszy w produkcji – po prostu wlewano wosk do glinianego lub metalowego naczynia, zalewając sznurek.

Krótki poradnik o produkcji świec z wosku pszczelego  (22_3413350)
Fot. Pixabay: Lolame

Przygotowując świecę, używamy pojemnika o wysokości nie większej niż 12 cm – w przeciwnym wypadku podczas palenia się świeca może zgasnąć.

Wybierając naczynie, należy zwrócić uwagę:

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Potrzebujemy:

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
  1. By ocenić, jaka objętość wosku mieści się w naczyniu, nalewamy do niego wody na pożądaną wysokość, a później przelewamy płyn do miarki. Dzięki temu wiadomo, jaką ilość wosku roztopić.
  2. Przywiązujemy knot do wykałaczki (powinien być o 2,5 cm dłuższy niż wysokość pojemnika), którą oprzemy na brzegach naczynia. Z drugiej strony sznurek musi być obciążony np. nakrętką żeby się napiął i sięgał dna. W sklepach można kupić blaszki do przyczepiania na końcu knota.
  3. Nastawiamy wosk do roztapiania i w tym samym czasie rozgrzewamy formy – w przeciwnym wypadku wosk szybko się skurczy i odklei od ścianek. Możemy je rozgrzać poprzez wsadzenie do piekarnika o temperaturze 65°C. Jeśli zamierzamy wlać wosk do szklanych naczyń, to podgrzewamy je powoli i nie przekraczamy temperatury 65°C.
  4. Gdy wosk się roztopi (najlepiej, gdy osiągnie ok. 65°C), wlewamy go ostrożnie do naczynia docelowego, tak by powierzchnia znajdowała się centymetr poniżej krawędzi. Czekamy, aż wosk zastygnie.

Przycinamy knot, by wystawał na ok. 1 cm. Gdy świeca zastygnie, zanurzamy jego końcówkę w płynnym wosku.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

 \"WydanieZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Kolejny gatunek obcego szerszenia dotarł do Hiszpanii Fot. Thai National...

ze świata

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1. Co osiągnęliśmy walcząc z warrozą głównie metodami...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

2. Konieczna zmiana strategii zwalczania pasożyta Powszechne występowanie warrozy oraz...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025