Rozdział 7. Świece w pojemnikach
Świecie w pojemnikach to jeden z pierwszych rodzajów świec, jaki tworzyła ludzkość, ponieważ jest najłatwiejszy w produkcji – po prostu wlewano wosk do glinianego lub metalowego naczynia, zalewając sznurek.
Fot. Pixabay: Lolame
Przygotowując świecę, używamy pojemnika o wysokości nie większej niż 12 cm – w przeciwnym wypadku podczas palenia się świeca może zgasnąć.
Wybierając naczynie, należy zwrócić uwagę:
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Potrzebujemy:
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
- By ocenić, jaka objętość wosku mieści się w naczyniu, nalewamy do niego wody na pożądaną wysokość, a później przelewamy płyn do miarki. Dzięki temu wiadomo, jaką ilość wosku roztopić.
- Przywiązujemy knot do wykałaczki (powinien być o 2,5 cm dłuższy niż wysokość pojemnika), którą oprzemy na brzegach naczynia. Z drugiej strony sznurek musi być obciążony np. nakrętką żeby się napiął i sięgał dna. W sklepach można kupić blaszki do przyczepiania na końcu knota.
- Nastawiamy wosk do roztapiania i w tym samym czasie rozgrzewamy formy – w przeciwnym wypadku wosk szybko się skurczy i odklei od ścianek. Możemy je rozgrzać poprzez wsadzenie do piekarnika o temperaturze 65°C. Jeśli zamierzamy wlać wosk do szklanych naczyń, to podgrzewamy je powoli i nie przekraczamy temperatury 65°C.
- Gdy wosk się roztopi (najlepiej, gdy osiągnie ok. 65°C), wlewamy go ostrożnie do naczynia docelowego, tak by powierzchnia znajdowała się centymetr poniżej krawędzi. Czekamy, aż wosk zastygnie.
Przycinamy knot, by wystawał na ok. 1 cm. Gdy świeca zastygnie, zanurzamy jego końcówkę w płynnym wosku.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów