NEWS:


Murzynek

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
4 jajka
1,5 szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 kostka margaryny
4 łyżki mleka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
wiórki kokosowe do posypania (1 łyżka)
Sposób przygotowania:

Rozpuścić margarynę w garnku, dodać kakao, cukier i mleko. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 1 żółtko, wymieszać i odlać 0,5 szklanki (na polewę).
Do rozpuszczonych składników dodać 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, przyprawę do piernika i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić 4 białka i połączyć je z resztą ciasta (wymieszać delikatnie łyżką). Piec w temp.180°C przez 40 min. (lub w temp. 160°C z termoobiegiem).
Po ostudzeniu udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.



Wątróbka z jabłkiem

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
75 dag ziemniaków
25 dag marchewki
50 dag wątróbki drobiowej
3 łyżki mąki
3 cebule
2 jabłka
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki miodu
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Wątróbkę obtoczyć w mące, jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Wątróbkę smażyć z każdej strony po około 2 minuty, posolić. Na oddzielnej patelni dusić pokrojoną cebulę z jabłkami, następnie dodać miód.
Ziemniaki z marchewką odcedzić i przecisnąć przez praskę (można też użyć tłuczka do ziemniaków).
Jabłka z cebulą układać na wątróbce i oprószyć tymiankiem.


<?php $pas='2009nr5str33'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2009_5/Pasieka_2009nr05_[37].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat Zdjęcie...

ze świata

Kobiałka Teresa , 26-03-2025

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025