NEWS:


Murzynek

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
4 jajka
1,5 szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 kostka margaryny
4 łyżki mleka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
wiórki kokosowe do posypania (1 łyżka)
Sposób przygotowania:

Rozpuścić margarynę w garnku, dodać kakao, cukier i mleko. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 1 żółtko, wymieszać i odlać 0,5 szklanki (na polewę).
Do rozpuszczonych składników dodać 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, przyprawę do piernika i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić 4 białka i połączyć je z resztą ciasta (wymieszać delikatnie łyżką). Piec w temp.180°C przez 40 min. (lub w temp. 160°C z termoobiegiem).
Po ostudzeniu udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.



Wątróbka z jabłkiem

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
75 dag ziemniaków
25 dag marchewki
50 dag wątróbki drobiowej
3 łyżki mąki
3 cebule
2 jabłka
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki miodu
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Wątróbkę obtoczyć w mące, jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Wątróbkę smażyć z każdej strony po około 2 minuty, posolić. Na oddzielnej patelni dusić pokrojoną cebulę z jabłkami, następnie dodać miód.
Ziemniaki z marchewką odcedzić i przecisnąć przez praskę (można też użyć tłuczka do ziemniaków).
Jabłka z cebulą układać na wątróbce i oprószyć tymiankiem.


<?php $pas='2009nr5str33'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2009_5/Pasieka_2009nr05_[37].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

7 aspektów, które powinna zawierać etykieta na miód Ten...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

Jakie są najlepsze praktyki w promocji lokalnych produktów pszczelich? Profesjonalna...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Polska Zespół realizujący projekt B-THENET finansowany z programu...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11–12 marca...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: w jaki sposób ocenia...

Pasieka 3/2025

Kołtowski Zbigniew , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie czynniki wpływają na...

Pasieka 3/2025

Burzyńska Marta, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie warunki trzeba spełnić...

Pasieka 3/2025

mgr Magdalena Wilde, dr inż. Jacek Jachuła, dr Aleksandra Splitt, 16-04-2025

Wykaz pasiek oferujących matki pszczele, pakiety, odkłady ...

Pasieka 3/2025

Administrator, 16-04-2025

Ogłoszenia drobne (maj-czerwiec 2025) Produkty pszczele Sprzedam miód spadziowy, woj...

Pasieka 3/2025

Wydawnictwo Pasieka, 16-04-2025