NEWS:


Murzynek

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
4 jajka
1,5 szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 kostka margaryny
4 łyżki mleka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
wiórki kokosowe do posypania (1 łyżka)
Sposób przygotowania:

Rozpuścić margarynę w garnku, dodać kakao, cukier i mleko. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 1 żółtko, wymieszać i odlać 0,5 szklanki (na polewę).
Do rozpuszczonych składników dodać 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, przyprawę do piernika i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić 4 białka i połączyć je z resztą ciasta (wymieszać delikatnie łyżką). Piec w temp.180°C przez 40 min. (lub w temp. 160°C z termoobiegiem).
Po ostudzeniu udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.



Wątróbka z jabłkiem

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
75 dag ziemniaków
25 dag marchewki
50 dag wątróbki drobiowej
3 łyżki mąki
3 cebule
2 jabłka
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki miodu
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Wątróbkę obtoczyć w mące, jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Wątróbkę smażyć z każdej strony po około 2 minuty, posolić. Na oddzielnej patelni dusić pokrojoną cebulę z jabłkami, następnie dodać miód.
Ziemniaki z marchewką odcedzić i przecisnąć przez praskę (można też użyć tłuczka do ziemniaków).
Jabłka z cebulą układać na wątróbce i oprószyć tymiankiem.


<?php $pas='2009nr5str33'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2009_5/Pasieka_2009nr05_[37].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Rośliny „słyszą” pszczoły – lwie paszcze zwiększają produkcję nektaru...

ze świata

Kobiałka Teresa , 17-06-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Dolny Śląsk Podczas ubiegłorocznej powodzi na Dolnym Śląsku...

Pasieka 4/2025

Kobiałka Teresa , 12-06-2025

Nadzieja dla polskich i europejskich pszczelarzy Do czerwca 2026 państwa...

Pasieka 4/2025

Wydawnictwo Pasieka, 12-06-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: że starzenie się robotnic...

Pasieka 4/2025

Burzyńska Marta, 12-06-2025

Pasieka 4/2025

Wydawnictwo Pasieka, 12-06-2025

Ogłoszenia drobne (lipiec-sierpień 2025) Produkty pszczele Sprzedam miód spadziowy, woj...

Pasieka 4/2025

Wydawnictwo Pasieka, 12-06-2025

Średnie ceny miodów oferowanych w polskich sklepach internetowych Średnie ceny...

Pasieka 4/2025

Wydawnictwo Pasieka, 12-06-2025

Czy można wysyłać matki pszczele kurierem lub do paczkomatu? ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 12-06-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: dlaczego zarządzanie roztoczami Varroa...

Pasieka 4/2025

Martin Gabel (Niemcy), Aleksandar Uzunov (Macedonia), Ralph Büchler (Niemcy), 12-06-2025