fbpx

NEWS:


Murzynek

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
4 jajka
1,5 szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 kostka margaryny
4 łyżki mleka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
wiórki kokosowe do posypania (1 łyżka)
Sposób przygotowania:

Rozpuścić margarynę w garnku, dodać kakao, cukier i mleko. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 1 żółtko, wymieszać i odlać 0,5 szklanki (na polewę).
Do rozpuszczonych składników dodać 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, przyprawę do piernika i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić 4 białka i połączyć je z resztą ciasta (wymieszać delikatnie łyżką). Piec w temp.180°C przez 40 min. (lub w temp. 160°C z termoobiegiem).
Po ostudzeniu udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.



Wątróbka z jabłkiem

Składniki:


fot. Teresa Kobiałka
75 dag ziemniaków
25 dag marchewki
50 dag wątróbki drobiowej
3 łyżki mąki
3 cebule
2 jabłka
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki miodu
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Wątróbkę obtoczyć w mące, jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Wątróbkę smażyć z każdej strony po około 2 minuty, posolić. Na oddzielnej patelni dusić pokrojoną cebulę z jabłkami, następnie dodać miód.
Ziemniaki z marchewką odcedzić i przecisnąć przez praskę (można też użyć tłuczka do ziemniaków).
Jabłka z cebulą układać na wątróbce i oprószyć tymiankiem.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Pszczoły zamieszkały w ścisłym centrum Rzeszowa. Powstała #PASIEKAwSercuMiasta! Zdjecie: Paulina...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-08-2020

Miód nektarowo-spadziowy Zdrowy miks – czyli miód nektarowo-spadziowy. Miód ten...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 04-08-2020

Piękna akcja rosyjskich pszczelarzy Zdjęcie: user15145147, freepik. Miód dla weterana to...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 04-08-2020

Apilandia zaprasza na Wielki Dzień Pszczół! Zdjęcie: Apilandia. Interaktywne Centrum Pszczelarskie...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 03-08-2020

Mniej miodu – wyższa cena Zdjęcie: newfabrika. Mogliśmy się tego spodziewać...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 03-08-2020

Pyłek pszczeli Zdjęcie: Pyłek kwiatowy. Wydawnictwo Pasieka. Wszystkie prawa zastrzeżone. Z...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 31-07-2020

Miód nawłociowy Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka. Najpóźniejszy z miodów. Jego pozyskanie wymaga...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 31-07-2020

Miód gryczany Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka. Jest świetnym dodatkiem do pierni­ków i...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 31-07-2020

Miód akacjowy Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka W przeciwieństwie do miodu rzepakowego krystalizuje...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 31-07-2020