fbpx

NEWS:

Szaszłyk z grilla

Składniki na szaszłyki:

fot. © Teresa Kobiałka
•    0,5 kg boczku wędzonego
•    0,5 kg mięsa wieprzowego
•    8 małych cebul (w tym 4 czerwone)

Składniki na sos do szaszłyków:
•    0,25 szkl. oliwy z oliwek lub oleju
•    3 łyżeczki musztardy
•    1 łyżka miodu
•    przyprawa do grilla

Mięso wieprzowe pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju z odrobiną soli i ostudzić. Boczek pokroić na grubsze plastry, cebulę w talarki. Następnie nabijać składniki na patyczki do szaszłyków na przemian (mięso – cebula – boczek – cebula – mięso itd.).

Składniki na sos połączyć i polać nim szaszłyki. Danie wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem posypać przyprawą do grilla.


Lody śmietankowo-miodowe


fot. Teresa Kobiałka
Składniki:
•    200 ml mleka (najlepiej 3,2% tł.)
•    1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub 200 ml śmietany kremówki
•    3 duże łyżki miodu (np. spadziowego)

Śmietanę ubić na puszystą masę, następnie dodać miód i wstawić do zamrażalnika. Lody są gotowe do spożycia po około 4 godzinach. Przepis można dowolnie modyfikować, np. dodać kakao, kawę lub zmiksowane owoce.


oprac. Teresa Kobiałka


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Bombowe pszczoły Zdjęcie: Facebook Girl Next Door Honey. Pszczoły potrafią zawiązać...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 28-07-2021

Pszczoły na orbitę! Zdjęcie: Pixabay. Grafikę przygotował Grzegorz Kosek. Pszczoły pierwszy...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 27-07-2021

Harmonogram Dni Otwartych w Zgorzelcu 2021! Zdjęcie: Freepik. Już dziś zapraszamy...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 27-07-2021

Skansen miodem i ziołami pachnący Zdjęcie: Mariusz Chojnacki. Za nami „Słodka...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-07-2021

Wadowice Miodem Płynące Zdjęcia: Apikultura. Wadowice Miodem Płynące – impreza plenerowa...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 21-07-2021

Historia na skale, czyli wizerunek pierwszego pszczelarza Zdjęcie: European Association of...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-07-2021

Pszczelarstwo Meksyku w 2020 Zdjęcie: Pszczoła na aksamitce, która jest...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-07-2021

Słodka sobota w Skansenie Rzeki Pilicy Zdjęcie: Skansen Rzeki Pilicy. Degustacja...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 14-07-2021

Przepis na Amlou – pyszną, marokańską pastę! Amlou to marokańska...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-07-2021