Szaszłyk z grilla
Składniki na szaszłyki:
fot. © Teresa Kobiałka • 0,5 kg boczku wędzonego
• 0,5 kg mięsa wieprzowego
• 8 małych cebul (w tym 4 czerwone)
Składniki na sos do szaszłyków:
• 0,25 szkl. oliwy z oliwek lub oleju
• 3 łyżeczki musztardy
• 1 łyżka miodu
• przyprawa do grilla
Mięso wieprzowe pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju z odrobiną soli i ostudzić. Boczek pokroić na grubsze plastry, cebulę w talarki. Następnie nabijać składniki na patyczki do szaszłyków na przemian (mięso – cebula – boczek – cebula – mięso itd.).
Składniki na sos połączyć i polać nim szaszłyki. Danie wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem posypać przyprawą do grilla.
Lody śmietankowo-miodowe
fot. Teresa Kobiałka Składniki:
• 200 ml mleka (najlepiej 3,2% tł.)
• 1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub 200 ml śmietany kremówki
• 3 duże łyżki miodu (np. spadziowego)
Śmietanę ubić na puszystą masę, następnie dodać miód i wstawić do zamrażalnika. Lody są gotowe do spożycia po około 4 godzinach. Przepis można dowolnie modyfikować, np. dodać kakao, kawę lub zmiksowane owoce.
oprac. Teresa Kobiałka