Ryż z sosem miodowo-musztardowym
fot. © Teresa Kobiałka
Składniki na sos:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 duże cebule
- 200 ml śmietany
- 15 dag pieczarek
- 3 łyżeczki łagodnej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, bazylia, papryka czerwona mielona.
Mięso pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni. Pokrojoną cebulę udusić z pieczarkami i dodać do piersi z kurczaka.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub drobno pokroić i dusić razem z kurczakiem, cebulą i pieczarkami przez 20 min. Następnie dodać śmietanę, musztardę, miód i przyprawy i gotować jeszcze przez 5 min.
Podawać na gorąco z ryżem.
Omlet babuni
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki „zwykłej”
- 2 łyżki płynnego miodu
- dżem lub powidła do posmarowania
- olej do smażenia
Ubić białka, następnie dodać żółtka i miód i ubijać jeszcze przez chwilę. Na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Podawać na gorąco z dżemem lub powidłami.