fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Z pasieki do kuchni

Sernik na zimno

Składniki:

  • 1 galaretka
  • 1 kg sera białego
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 30 dkg biszkoptów okrągłych
  • 2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną lub masłem. Ser zmielić i połączyć z masą. Białka ubić, dodać do masy razem z miodem i delikatnie wymieszać.

Na dnie tortownicy lub blachy poukładać biszkopty i wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki a po stężeniu wylać na wierzch galaretkę i znów wstawić do lodówki.


Placek ze śliwkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • wypestkowane śliwki (najlepiej węgierki) – w ilości wg uznania


Sposób przygotowania:
Roztopione masło odstawiamy do przechłodzenia. Rozkruszone drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru, odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn połączyć z żółtkami, skórką cytryny, cukrem pudrem i solą. Gdy składniki dobrze się połączą dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto.

Następnie dodać letni tłuszcz oraz miód i jeszcze przez chwilę wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Średniej wielkości formę smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej wyrośnięte ciasto, wykładamy na nie śliwki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160°C przez 45-50 min.


Opracowała:
Teresa Kobiałka


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"