NEWS:

Z pasieki do kuchni

Sernik na zimno

Składniki:

  • 1 galaretka
  • 1 kg sera białego
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 30 dkg biszkoptów okrągłych
  • 2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną lub masłem. Ser zmielić i połączyć z masą. Białka ubić, dodać do masy razem z miodem i delikatnie wymieszać.

Na dnie tortownicy lub blachy poukładać biszkopty i wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki a po stężeniu wylać na wierzch galaretkę i znów wstawić do lodówki.


Placek ze śliwkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • wypestkowane śliwki (najlepiej węgierki) – w ilości wg uznania


Sposób przygotowania:
Roztopione masło odstawiamy do przechłodzenia. Rozkruszone drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru, odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn połączyć z żółtkami, skórką cytryny, cukrem pudrem i solą. Gdy składniki dobrze się połączą dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto.

Następnie dodać letni tłuszcz oraz miód i jeszcze przez chwilę wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Średniej wielkości formę smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej wyrośnięte ciasto, wykładamy na nie śliwki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160°C przez 45-50 min.


Opracowała:
Teresa Kobiałka


Powiązane artykuły

  1. Mazurek miodowy, TK ("Pasieka" nr 5/2007, str. 30) 
  2. Papryka w occie z miodem, TK ("Pasieka" nr 5/2007, str. 30) 
  3. Świąteczna miodówka, TK ("Pasieka" nr 6/2007, str. 35) 
  4. Wigilijne pierniczki miodowe, TK ("Pasieka" nr 6/2007, str. 35) 
  5. Skrzydełka w polewie miodowej. Grzaniec rodem z pasieki, TK ("Pasieka" nr 1/2008, str. 33) 
  6. Ciasto o smaku cappucino. Orzechowiec., TK ("Pasieka" nr 2/2008, str. 46) 
  7. Rogaliki z miodem, deser miodowy, TK ("Pasieka" nr 3/2008, str. 58) 
  8. Szaszłyk z grila, Lody miodowe, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 4/2008, str. 50) 
  9. Ryż z sosem miodowo-musztardowym, Omlet babuni, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 5/2008, str. 55) 
  10. Kutia. Piernik., Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 6/2008, str. 52) 
  11. Pieczeń karkowa na miodzie, Cebularze, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 1/2009, str. 46) 
  12. Ciasto miodowe z jabłkami i cynamonem, Nalewka kawowo-miodowa, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 2/2009, str. 47) 
  13. Murzynek, Wątróbka z jabłkiem, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 5/2009, str. 33) 
  14. Ptysie, Sernik z pianką, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 1/2010, str. 51) 
  15. Placek czeski z miodem, Sernik z pianką, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 2/2010, str. 50) 
  16. Sernik wiedeński. Surówka z kapusty pekińskiej z miodem , Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 4/2010, str. 50) 
  17. Sernik na zimno. Placek ze śliwkami , Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 5/2010, str. 52) 
  18. Pierniczki z żytniej mąki, Makowiec, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 6/2010, str. 50) 

Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Prenumerata

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Jak nasze pszczoły powitały Nowy Rok? W miastach coraz częściej...

Pasieka - avatar Pasieka 18-01-2019 Wiadomości z Polski

Kalendarz biodynamiczny 2019 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP...

Pasieka - avatar Pasieka 04-01-2019 Wiadomości z Polski

Pasieka - avatar Pasieka 21-12-2018 STRONA STARTOWA

WYNIKI KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO 2018 DLA PRENUMERATORÓW PASIEKI Z przyjemnością ogłaszamy wyniki...

Pasieka - avatar Pasieka 20-12-2018 Wiadomości z Polski

Literatura Al Aattal, Y., Rosenkranz, P., Zebitz, C.P.W., 2006. Reproduction...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

8. Metody biotechniczne w zwalczaniu warrozy Ramka pracy Metody biotechniczne, czasami...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

7. Dlaczego warroza ­potrafi zniszczyć rodzinę pszczelą mimo jej...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

6. Leki stosowane w naszym kraju Apiwarol Apiwarol jest preparatem najdłużej...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

5. Zwalczanie inwazji Varroa destructor Dotychczas zwyczajową praktyką zwalczania inwazji...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III