Z pasieki do kuchni
Sernik na zimno
Składniki:
- 1 galaretka
- 1 kg sera białego
- 1 kostka margaryny lub masła
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru pudru
- 30 dkg biszkoptów okrągłych
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną lub masłem. Ser zmielić i połączyć z masą. Białka ubić, dodać do masy razem z miodem i delikatnie wymieszać.
Na dnie tortownicy lub blachy poukładać biszkopty i wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki a po stężeniu wylać na wierzch galaretkę i znów wstawić do lodówki.
Placek ze śliwkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- szklanka mleka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 3 żółtka
- 5 dag drożdży
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- wypestkowane śliwki (najlepiej węgierki) – w ilości wg uznania
Sposób przygotowania:
Roztopione masło odstawiamy do przechłodzenia. Rozkruszone drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru, odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn połączyć z żółtkami, skórką cytryny, cukrem pudrem i solą. Gdy składniki dobrze się połączą dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto.
Następnie dodać letni tłuszcz oraz miód i jeszcze przez chwilę wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Średniej wielkości formę smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej wyrośnięte ciasto, wykładamy na nie śliwki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160°C przez 45-50 min.
Opracowała:
Teresa Kobiałka