NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Miody pitne niesycone – docenione

Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa jest organizatorem corocznych konkursów winiarskich. XIX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich odbył się 24-27 maja. Winiarzy i miodosytników jako gospodarz tegorocznej edycji konkursu do Torunia zaprosiła firma Vinpol Sp. z o.o. Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


fot. Janusz Luty

Zawody wpisane zostały na oficjalną listę konkursów winiarskich w Unii Europejskiej. Do rywalizacji o medale przystąpiło 14 firm, zgłaszając do oceny 88 asortymentów win owocowych, win gronowych i miodów pitnych.

Do jury zaproszeni zostali eksperci niezależni, sommelierzy, pracownicy naukowi, technolodzy z zakresu winiarstwa i miodosytnictwa oraz przedstawiciele mediów, w sumie 12 osób.

Tak szeroki i zróżnicowany skład komisji zapewnia rzetelność i obiektywizm oceny. Piszący te słowa miał również zaszczyt znaleźć się w tym szacownym gronie.

Wyroby winiarskie oceniane były w skali 5-punktowej, stosując poziom jakości co 0,25 pkt. Ocenie poddawane były klarowność, barwa, zapach i smak zakodowanych próbek zgłoszonych do konkursu wyrobów winiarskich. Poszczególne cechy mają następujące współczynniki ważkości: klarowność – 1, barwa – 1, zapach – 2, smak – 6. Przy obliczaniu oceny ogólnej odrzuca się najwyższą i najniższą ocenę za poszczególne cechy, a z pozostałych oblicza się średnią ocenę ogólną.

W każdej grupie asortymentowej przyznawany jest:

  • medal złoty – pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej co najmniej 4,4 punktu,
  • medal srebrny – pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej co najmniej 4,2 punktu,
  • medal brązowy – pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej co najmniej 4,0 punktu.

Produkt, który uzyskał najwyższą ocenę w konkursie uzyskuje nagrodę Grand Prix.

Miody pitne zgłoszone do konkursu oceniane były w czterech grupach asortymentowych:

1. Miód pitny czwórniak:
Medal złoty – miód pitny czwórniak „Perła w Koronie” firmy TIM S.A., uzyskując 4,62 pkt.
Medal srebrny – miód pitny „Czwórniak Korzenny” firmy Spółdzielnia Pszczelarska Apis, uzyskując 4,55 pkt.
Medal brązowy – miód pitny czwórniak „Honey Wine” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,43 pkt.

2. Miód pitny trójniak:
Medal złoty – miód pitny „Trójniak Tradycyjny Staropolski” firmy Spółdzielnia Pszczelarska Apis, uzyskując 4,64 pkt.
Medal srebrny – miód pitny „Trójniak Mazurski” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,61 pkt.
Medal brązowy – miód pitny trójniak „Piwnica Klasztorna” firmy TIM S.A., uzyskując 4,51 pkt.

3. Miód pitny dwójniak:
Medal złoty – miód pitny „Dwójniak Grunwaldzki” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,75 pkt.
Medal srebrny – miód pitny „Dwójniak Kasztelański” firmy TIM S.A., uzyskując 4,62 pkt.
Medal brązowy – miód pitny „Dwójniak Dominikański” firmy Spółdzielnia Pszczelarska Apis, uzyskując 4,52 pkt.

4. Miód pitny półtorak:
Medal złoty – miód pitny „Półtorak piasecki” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,82 pkt.
Medal srebrny – miód pitny półtorak „Rex Honestus” firmy TIM S.A., uzyskując 4,75 pkt.
Medal brązowy – miód pitny „Półtorak Rodowy” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki, uzyskując 4,71 pkt.

W tegorocznym konkursie rywalizację wśród miodów pitnych zdominowały miody pitne naturalne (niesycone). Wszystkie zgłoszone przez Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki asortymenty należą do tej kategorii produktów. Również firma „Pasieka – Jaros Maciej” zgłosiła do konkursu miód pitny dwójniak niesycony. Miody pitne naturalne (niesycone) są rzadkością na polskim rynku.

Nie są one poddawane syceniu (gotowaniu w temp. ok. 100°C), dzięki czemu smakują i pachną wybornie i zachowują wartości odżywcze i zdrowotne miodu pszczelego. Różnią się wyraźnie aromatem i smakiem od miodów syconych i dopiero zdobywają sobie coraz liczniejsze grono wielbicieli. Docenili je jurorzy tegorocznego Konkursu Winiarskiego, o czym świadczą uzyskane przez nie oceny i zdobyte medale.

Nagrodę Grand Prix 2010 dla wyrobu, który uzyskał najwyższą ocenę wśród wszystkich zgłoszonych do konkursu asortymentów bez względu na kategorię otrzymał miód pitny niesycony „Półtorak Piasecki” firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki.

Janusz Luty


<?php $pas='2010nr5str4'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2010_5/Pasieka_2010nr05_[43].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1. Co osiągnęliśmy walcząc z warrozą głównie metodami...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

2. Konieczna zmiana strategii zwalczania pasożyta Powszechne występowanie warrozy oraz...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

3. Ruch Varroaresistenz 2033 Organizacje pszczelarskie oraz naukowcy z krajów...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025