fbpx

NEWS:

webinar

Placek czeski z miodem, Sernik z pianką

Placek czeski z miodem

Ciasto:
80 dag mąki
250 dkg margaryny

3 jajka
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody
5 łyżek miodu
1 słoik powideł
1 łyżeczka kakao

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jajka, miód, mąkę i sodę. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 dodać kakao), rozwałkować i upiec oddzielnie przez 10-15 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu posmarować powidłami i przełożyć masą grysikową. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ciasto przygotować dzień przed podaniem.

Masa:
750 ml mleka
7 łyżek kaszy manny
20 dag cukru pudru
olejek cytrynowy
250 dkg margaryny

Ugotować grysik na mleku. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i olejkiem a następnie dodawać grysik małymi porcjami.


Placek kokosowy

Ciasto:
6 jaj

1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
12 łyżek oliwy lub oleju

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao
Całe jajka ubić z cukrem. Następnie wlać oliwę ciągle mieszając. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) ok. 40 min. w temp. 180°C.

Masa:
8 łyżek kokosu
3 łyżki mąki krupczatki
0,5 l mleka
1 margaryna
1 żółtko
0,25 szkl. cukru pudru
4 łyżki miodu
Dekoracja:
10 dkg kokosu
2 łyżki masła
Masło stopić na patelni, następnie wsypać kokos i prażyć 5 minut ciągle mieszając. Ostudzić.

Kokos i krupczatkę zalać połową mleka. Resztę mleka zagotować, po czym wlać do niego moczony kokos z krupczatką i gotować 5 minut ciągle mieszając. Ostudzić.
Margarynę utrzeć z żółtkiem i cukrem. Do utartej margaryny stopniowo dodawać kokos i miód. Następnie przełożyć placek masą (zostawiając odrobinę na wierzch placka) i posypać prażonym kokosem.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

 Rosyjskie pszczelarstwo w 2020 roku Zdjęcie: Pixabay. Analiza rosyjskiego pszczelarstwa była...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 15-01-2021

Webinar – wielka powtórka przed sezonem! Czternastego lutego (niedziela) odbędzie...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 14-01-2021

Introwertyczne pszczoły Zdjęcie: Pixabay. W społeczeństwie osoby lubiące towarzystwo ceni się...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-01-2021

W Odessie pszczoły wyszły z uli Zdjęcie: Pixabay. Jak donosi portal...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-01-2021

Polska tuż za podium w produkcji miodu Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka. Jak...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-01-2021

Darmowe webinary Pasieki Michałów Zdjęcie: Pixabay. Centrum Pszelarskie Pasieki Michałów organizuje...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-01-2021

Nowa Zelandia – rząd opłaca kursy pszczelarskie Zdjęcie: Pixabay. „Chcesz coś...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 08-01-2021

Sylwestrowy huk fajerwerków – czy wpływa na pszczoły? Zdjęcie: Pixabay O...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 07-01-2021

Sprytne grzyby contra pszczoły Zdjęcie: Christoph Rupprecht, flickr. Przetrwalniki grzybów mogą utrzymywać...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 07-01-2021