NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Placek czeski z miodem, Sernik z pianką

Placek czeski z miodem

Ciasto:
80 dag mąki
250 dkg margaryny

3 jajka
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody
5 łyżek miodu
1 słoik powideł
1 łyżeczka kakao

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jajka, miód, mąkę i sodę. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 dodać kakao), rozwałkować i upiec oddzielnie przez 10-15 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu posmarować powidłami i przełożyć masą grysikową. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ciasto przygotować dzień przed podaniem.

Masa:
750 ml mleka
7 łyżek kaszy manny
20 dag cukru pudru
olejek cytrynowy
250 dkg margaryny

Ugotować grysik na mleku. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i olejkiem a następnie dodawać grysik małymi porcjami.


Placek kokosowy

Ciasto:
6 jaj

1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
12 łyżek oliwy lub oleju

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao
Całe jajka ubić z cukrem. Następnie wlać oliwę ciągle mieszając. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) ok. 40 min. w temp. 180°C.

Masa:
8 łyżek kokosu
3 łyżki mąki krupczatki
0,5 l mleka
1 margaryna
1 żółtko
0,25 szkl. cukru pudru
4 łyżki miodu
Dekoracja:
10 dkg kokosu
2 łyżki masła
Masło stopić na patelni, następnie wsypać kokos i prażyć 5 minut ciągle mieszając. Ostudzić.

Kokos i krupczatkę zalać połową mleka. Resztę mleka zagotować, po czym wlać do niego moczony kokos z krupczatką i gotować 5 minut ciągle mieszając. Ostudzić.
Margarynę utrzeć z żółtkiem i cukrem. Do utartej margaryny stopniowo dodawać kokos i miód. Następnie przełożyć placek masą (zostawiając odrobinę na wierzch placka) i posypać prażonym kokosem.


<?php $pas='2010nr2str50'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2010_2/Pasieka_2010nr02_[40].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

7 aspektów, które powinna zawierać etykieta na miód Ten...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

Jakie są najlepsze praktyki w promocji lokalnych produktów pszczelich? Profesjonalna...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Polska Zespół realizujący projekt B-THENET finansowany z programu...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11–12 marca...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: w jaki sposób ocenia...

Pasieka 3/2025

Kołtowski Zbigniew , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie czynniki wpływają na...

Pasieka 3/2025

Burzyńska Marta, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie warunki trzeba spełnić...

Pasieka 3/2025

mgr Magdalena Wilde, dr inż. Jacek Jachuła, dr Aleksandra Splitt, 16-04-2025

Wykaz pasiek oferujących matki pszczele, pakiety, odkłady ...

Pasieka 3/2025

Administrator, 16-04-2025

Ogłoszenia drobne (maj-czerwiec 2025) Produkty pszczele Sprzedam miód spadziowy, woj...

Pasieka 3/2025

Wydawnictwo Pasieka, 16-04-2025