fbpx

NEWS:

Pozyskiwanie mleczka pszczelego

Przed laty produkcja i pozyskiwanie mleczka było traktowane przez pszczelarzy jako swojego rodzaju „wyższa szkoła jazdy”, praktyka wymagająca szczególnych kwalifikacji, umiejętności i wiedzy. Do tego stopnia, że producenci mleczka, podobnie jak hodowcy matek, byli postrzegani jako „arystokracja” wśród pszczelarzy.

Obecnie na zagadnienie wprowadzania nowych technologii w pasiece można spojrzeć inaczej, z perspektywy wielu niekorzystnych uwarunkowań dla pszczelarstwa, o których pszczelarze przed półwiekiem nawet nie myśleli.

Nowe choroby, chemia, niekorzystne warunki ekonomiczne – to wszystko stawia przed nami o wiele większe wyzwania niż te związane z rozpoczęciem wytwarzania nowego produktu. Nawet prowadzenie małej amatorskiej pasieki bywa zajęciem trudnym, kosztownym i obarczonym dużym ryzykiem niepowodzenia.

Wiedza „zwykłego” pszczelarza musi być znacznie większa niż przed laty hodowcy czy wytwórcy bardziej wyrafinowanych produktów. Wiedzę należy poszerzać na bieżąco, będąc na czasie z wciąż pojawiającymi się nowymi zagrożeniami i przeciwnościami.

W tym kontekście opanowanie technologii pozyskiwania nowego produktu pasiecznego nie wydaje się niczym trudnym. Dotyczyć to też będzie produkcji mleczka pszczelego, które warto obecnie pozyskiwać nie tyle z myślą o zawojowaniu nim rynku, co dla potrzeb swoich, swojej rodziny i kręgu naszych stałych miodowych klientów.


fot.©Rafał Krawczyk

Jak to się robi?

Produkcja mleczka polega na zmuszeniu pszczół do zakładania dużej liczby mateczników, z których odbiera się mleczko po uprzednim usunięciu larw. Mleczko pszczele pozyskuje się, odbierając je z mateczników 3-dniowych.

Wtedy mleczka w mateczniku jest najwięcej, średnio 235 mg, a larwa mateczna dosłownie pływa w mleczku. Później larwa staje się coraz większa i spożywa coraz więcej mleczka, przez co jego ilość gwałtownie spada.

Po usunięciu larwy mleczko pobiera się za pomocą urządzenia zasysającego do jałowych, hermetycznie zamykanych pojemników, które od razu należy umieścić w niskiej temperaturze (lodówce).

Przyczyny zmuszające pszczoły do zakładania dużej liczby mateczników, z których pozyskane będzie mleczko są takie same, jak bodźce stosowane przy wychowie matek, a więc bezmateczność lub sztucznie wywołany nastrój rojowy.

Rodziny, które mają produkować mleczko muszą być bardzo silne, ponieważ od tego zależy liczba odbudowywanych mateczników oraz ilość mleczka w nich. Równie ważna jest obecność zapasów w gnieździe oraz stały dopływ nektaru.

W czasie braku pożytku rodziny trzeba karmić. Ilość mleczka w matecznikach zależy też od wielkości zapasów pierzgi, a od jej składu botanicznego zawartość w mleczku składników mineralnych.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Bezmateczne rodziny produkujące mleczko będą wtedy słabnąć i w efekcie będą przyjmować mniej larw, zmniejszy się też ilość mleczka w matecznikach. Omówiona metoda może być stosowana we wszystkich rodzajach uli. Cdn.

Sławomir Trzybiński
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Zmiany w projekcie ustawy o sprzedaży bezpośredniej Zdjęcie: freepik. Komisja Rolnictwa...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2021

Starożytna biżuteria pszczelarska Zdjęcie: © Ministerstwo Kultury i Sportu, Grecja. Ludzie od...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2021

Wojakowa z ogrodem miododajnym Zdjęcie: Katarzyna Dzięgiel – Urząd Gminy...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2021

Ubogo, tłusto, mącznie… czyli dieta po stracie pszczół   Zdjęcie: Freepik.  Wszyscy...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-10-2021

Pszczela przestrzeń w Szczepanowicach Zdjęcie: Łukasz Jaje. W Szczepanowicach (gm. Pleśna...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-10-2021

Pszczelarstwo Mołdawii – tendencje rozwoju Źródło: Freepik Mołdawia, którą zamieszkuje 2,6...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 08-10-2021

W telegraficznym skrócie Barciany, woj. podlaskie Między ulami należącymi...

Pasieka 6/2021

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 06-10-2021

Jak przenoszą się choroby pszczół, cz. 2. W poprzedniej części...

Pasieka 6/2021

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 06-10-2021

Miód faceliowy pod lupą Miód faceliowy staje się coraz popularniejszą...

Pasieka 6/2021

Burzyńska Marta - avatar Burzyńska Marta, 06-10-2021