fbpx

NEWS:

Miód faceliowy i inne miody, cz. 2.

W poprzedniej części artykułu przypomniano najważniejsze wiadomości o facelii: jej pochodzenie, wygląd, kwitnienie, nektarowanie, wydajność miodową i uprawę. Autor zaczerpnął wiele cennych informacji z „Kalendarza Pszczelarza” z 1956 roku oraz zestawił je ze współczesnymi metodami uprawy facelii błękitnej. Poniżej dalsza część artykułu, w której opisano właściwości i zastosowanie miodu faceliowego

Miód – czy na pewno faceliowy?

Mimo dużej wydajności miodowej nie zawsze udaje się pozyskać czysty miód faceliowy. Jej wydajność miodowa jest duża, ale tylko na lepszych glebach. Pszczelarze facelię specjalnie dla pszczół sieją najczęściej na glebach słabych, gdyż te lepsze zajęte są przez inne, bardziej popularne rośliny rolnicze.

W czasie kwitnienia facelii pszczoły pracują intensywnie i przynoszą dużo nektaru, zdarza się jednak, że udział nektaru faceliowego w ogólnym wziątku jest niewielki. W tym samym czasie kwitną inne rośliny, które na słabszych glebach nektarują znacznie lepiej niż facelia: najczęściej są to chabry bławatki, ale zdarzają się też ognichy, łopuchy i rumianki.

To dlatego miód odebrany z pasieki korzystającej z facelii uprawianej na słabej, suchej i piaszczystej glebie ma ciemniejszą barwę i kwalifikuje się jako aromatyczny, doskonały wielokwiat. Natomiast czysty miód faceliowy, jak wcześniej wspomniano, jest jasny lub zielonkawy, więc ten ciemniejszy musi pochodzić z chabrów.

Za to niebieskiej pierzgi w pasiece stojącej blisko pola facelii jest zawsze dużo. Roślina ta bowiem wydziela zawsze dużo pyłku, zarówno na lepszych, jaki i gorszych glebach, tak w lata wilgotne, jak i suche.


fot.©Robert Kuczara

Na co dobry miód z facelii?

Jasnożółty do zielonkawego miód z facelii przypomina miód akacjowy. Ma przyjemny, delikatny smak, jest jednak od niego bardziej aromatyczny i posiada lekko kwaskowaty posmak. Krystalizuje na jasnokremowo lub prawie biało. Może być stosowany tak jak każdy inny miód w codziennym żywieniu.

Doskonale wzmacnia organizm. W zapobieganiu przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych i zwalczaniu ich może być stosowany z równym skutkiem jak miód rzepakowy.

Oprócz tego należy go spożywać po ciężkiej pracy fizycznej i wzmożonym wysiłku intelektualnym. Jak najbardziej się nadaje do wspomagania leczenia chorób układu pokarmowego: nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym.

Podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym. Pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej. Ze względu na łagodny smak i aromat można go stosować zamiast cukru do słodzenia wszelkich napojów i potraw.

Należy pamiętać, że lekko kwaskowaty smak ma też „miód” pozyskany przez nieuczciwego pszczelarza z podanego pszczołom syropu cukrowego. Taki produkt nie ma jednak żadnego zapachu i nie krystalizuje.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Sławomir Trzybiński
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Zmarł Profesor Jarosław Prabucki Chyba nie ma pszczelarza, który nie...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 19-10-2021

Zmiany w projekcie ustawy o sprzedaży bezpośredniej Zdjęcie: freepik. Komisja Rolnictwa...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2021

Starożytna biżuteria pszczelarska Zdjęcie: © Ministerstwo Kultury i Sportu, Grecja. Ludzie od...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2021

Wojakowa z ogrodem miododajnym Zdjęcie: Katarzyna Dzięgiel – Urząd Gminy...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2021

Ubogo, tłusto, mącznie… czyli dieta po stracie pszczół   Zdjęcie: Freepik.  Wszyscy...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-10-2021

Pszczela przestrzeń w Szczepanowicach Zdjęcie: Łukasz Jaje. W Szczepanowicach (gm. Pleśna...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-10-2021

Pszczelarstwo Mołdawii – tendencje rozwoju Źródło: Freepik Mołdawia, którą zamieszkuje 2,6...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 08-10-2021

W telegraficznym skrócie Barciany, woj. podlaskie Między ulami należącymi...

Pasieka 6/2021

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 06-10-2021

Jak przenoszą się choroby pszczół, cz. 2. W poprzedniej części...

Pasieka 6/2021

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 06-10-2021