fbpx

NEWS:

Czerwiec

To początek lata. Dni są bardzo długie, rozwój rodzin pszczelich u szczytu możliwości. To okres wychodzenia rojów, więc należy zachować czujność i przedsięwziąć środki w celu niwelacji nastrojów rojowych.

Kolejne elementy przeciwdziałania nastrojom rojowym

Okres do końca drugiej dekady czerwca, a czasem nawet cały miesiąc, to wciąż czas parcia rodzin pszczelich do rójki. Ponieważ w czerwcu zdarzają się upały, bardzo ważne staje się zapewnienie pszczołom wydajnej wentylacji, co w pewnej mierze także jest w stanie zapobiec wyrojeniom.



zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów



Dennice osiatkowane w ulach powinny pozostawać otwarte aż do pierwszych dni marca.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Drugie miodobranie

Na czerwiec przypada też zazwyczaj drugie miodobranie w sezonie. Na ogół jest ono bardziej obfite niż pierwsze, jako że wszystkie rodziny (o ile ich siła nie była wyrównywana) osiągnęły już zdolność produkcyjną pozwalającą na zgromadzenie pewnych ilości miodu towarowego.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów



Lubiany przez dzieci, podobnie jak miód akacjowy. Lubiany i poszukiwany przez konsumentów, choć nie tak często się o nim słyszy. Szybko krystalizuje. Zawiera dużo olejków eterycznych. Polecany jest do kąpieli na urodę i miękką skórę.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Polecany jest również przy niedokrwistości.

Miód wielokwiatowy letni

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów



Miód wielokwiatowy letni wolniej krystalizuje niż wiosenny. Zawiera również więcej fruktozy, olejków eterycznych, enzymów, biopierwiastków i innych cennych związków chemicznych. Dodatkowym ciekawym składnikiem letniego miodu wielokwiatowego może być domieszka spadzi z drzew liściastych lub iglastych.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Miód akacjowy

Barwa:

w stanie płynnym zielonkawa, jasnosłomkowa lub jasnobursztynowa, niekiedy bezbarwna. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtawego.

Smak:

delikatny, słodki.

Zapach:

kwiatów akacji.



Bardzo wolno krystalizuje, nawet po upływie roku.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Znajduje również zastosowanie w schorzeniach przewodu pokarmowego, między innymi w zaburzeniach trawiennych, stanach skurczowych i zapalnych żołądka i jelit, w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Miód akacjowy ceniony jest również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego.

Zalecany jest również w chorobach z przeziębienia.

Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków.

Gromadzenie mleczka pszczelego

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów



Pszczoły wytwarzają duże ilości mleczka pszczelego pożądanego przez człowieka, gdy w ulu znajduje się dużo mateczników, a do ula napływają duże ilości pyłku. Mleczko odbiera się z mateczników trzydniowych po usunięciu z nich larwy.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Działania marketingowe i promocyjne

Jeśli głównym produktem pozyskiwanym w pasiece jest miód, to czerwiec jest odpowiednim miesiącem na rozpoczęcie działań wspierających jego sprzedaż. Odbywa się sporo różnego rodzaju imprez, gdzie można promować swój produkt i budować świadomość marki pasieki w lokalnej społeczności.



zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Pszczelarze majsterkowicze mogą pokusić się o oświetlenie szyldu w porze nocnej ledowymi lampkami ładowanymi energią słoneczną, włączanymi automatycznie fotokomórką po zmroku. Jest to rozwiązanie w pełni ekologiczne, korzystanie z niego nic nie kosztuje, a sam koszt zakupu odpowiedniego sprzętu nie powinien przekroczyć kilkudziesięciu złotych.

Michał Piątek

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest złożoną substancją wytwarzaną przez młode pszczoły. Jest to płynna gęsta substancja barwy kremowej lub niebieskoszarej do brudnoszarej. Ma kwaśny zapach oraz lekko kwaśny, ostry i cierpki smak. Białko mleczka jest wysokowartościowe, ze względu na zawartość aminokwasów, z czego 10% występuje w stanie wolnym i jest łatwo przyswajane przez nasz organizm.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów



Usprawnia przemianę białkową, podwyższa poziom hemoglobiny oraz liczbę czerwonych krwinek dzięki jonom żelaza i cynku znajdującymi się w mleczku pszczelim. W badaniach na zwierzętach wykazano, że mleczko przyspiesza dojrzewanie płciowe i wzmaga aktywność rozrodczą oraz przedłuża życie o około 30% w porównaniu z grupami kontrolnymi.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Wykazuje działanie wzmacniające, podwyższa efektywność pracy i powoduje przypływ sił życiowych, usuwa zmęczenie. Polepsza samopoczucie, koncentrację uwagi oraz przywraca równowagę psychiczną, wzmaga działanie kory mózgowej.

Z tego względu, mleczko pszczele należy stosować w celu przyspieszenia procesów myślowych, w stanach wyczerpania, osłabienia i napięcia mięśni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsenności. Posiada działanie przeciwcukrzycowe i ochraniające tkankę wątrobową przed zatruciami substancjami toksycznymi.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Te właściwości pozwalają zaliczyć je do środków geriatrycznych. Ten cenny produkt pszczeli ma zastosowanie zarówno w okresie terapii, jak i rekonwalescencji.

Mleczko pszczele wykorzystuje się do leczenia schorzeń dermatologicznych, reumatycznych i okulistycznych, w leczeniu trudno gojących ran, odleżyn i oparzeń. Odżywcze, odnawiające, normalizujące i ogólnie wzmacniające właściwości mleczka pszczelego wskazują na wykorzystanie go w żywieniu i dietetyce ludzi w każdym wieku.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Celina Habryka


Porady Pasieczne