Wrzesień
Pszczoły są częścią natury, więc nie może dziwić zmiana ich zachowania podyktowana jesiennym terminem. Dni, a więc ich czas pracy są znacznie krótsze. Mniejsza bywa też dostępność nektaru i pyłku. Owady przeczuwające rychłe nadejście jesiennych i zimowych chłodów zazdrośnie strzegą swych zapasów, gdyż to one właśnie dają nadzieję na dotrwanie do wiosny. Większa jest więc agresja pszczół, pojawiają się rabunki. Pszczoły inaczej zarządzają przestrzenią w ulu.
Ostatnie miodobranie
Zazwyczaj jest to podbieranie miodu nawłociowego lub wrzosowego. W okolicach, gdzie dominują intensywnie prowadzone sady towarowe występuje powszechnie późna gryka wysiewana w międzyplonie, która także daje niekiedy pożytek towarowy.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Miód nawłociowy
Barwa:
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Miód nawłociowy jest głownie polecany dla osób z nadciśnieniem oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody. Jego gorzkawy posmak może również wzbogacić aromatem potrawę. Polecany jest ogólnie przy schorzeniach układu krążenia, prewencji przed miażdżycą.
Pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu.
Miód wrzosowy
Odznacza się silnie galaretowatą konsystencją i wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Cenną grupę związków biologicznie aktywnych stanowią flawonoidy. Miód wrzosowy jest bogatym źródłem witamin (A, B2, B6, C i PP)i biopierwiastków. Ceniony jest ze względu na dużą zawartość żelaza w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Łączenie rodzin
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Wszystkie rodziny w mojej pasiece hodowane są w ulach korpusowych. Obecnie trwa wymiana uli klepkowych 12-ramkowych na 10-ramkowe korpusy z tworzyw sztucznych, co nieco komplikuje łączenie rodzin moją ulubioną metodą, czyli „na gazetę”.
Polega ona na tym, że jedną rodzinę ustawiamy na drugiej, ale przedzielamy je gazetą o miękkim papierze. Delikatnie spryskujemy je wodą z dodatkiem silnego aromatu, na przykład kropel żołądkowych, w celu wyrównania zapachu rodzin, a gazetę nakłuwamy w kilku miejscach dłutem pasiecznym.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Zakarmianie zimowe
Wykonuje się je po przystosowaniu wielkości gniazda do rodziny. Standardowo należy dążyć do tego, aby zimować roje na 2 pełnych korpusach 10-ramkowych. Pszczoły i tak same doskonale wiedzą jak rozmieścić zapasy, a wiosną zwalnia nas to z konieczności terminowego poszerzania gniazda.
Jeśli jednak rodzina nie jest na tyle silna, aby zimować na pełnym gnieździe, to trzeba je zawęzić i ograniczyć zatworem. Pszczoły powinny się „wylewać” z gniazda, sprawiać wrażenie, że nijak nie pomieszczą się na tych pozostawionych 4-6 ramkach.
W rzeczywistości, gdy nastaną mrozy kłąb mocno się zbije, a niewielka przestrzeń pomoże mu utrzymać odpowiednią termikę. Pszczoły polecam karmić gotowymi produktami. Są one nieco droższe, ale mają ustalony skład chemiczny, właściwy dla owadów.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Leczenie
Temat ten właściwie został wyczerpany podczas omawiania zabiegów sierpniowych w rodzinach, które nie pozyskują miodu towarowego po miodobraniu lipcowym. We wrześniu, już po karmieniu zimowym, należy jednak przeprowadzić odymienie kontrolne.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Rodziny produkcyjne powracające z późnych pastwisk przeznaczone do zimowania, czy łączenia z odkładami czasowymi także bezwzględnie wymagają natychmiastowego leczenia.
Michał Piątek
Jad pszczeli
Jad pszczeli powstaje wskutek połączenia się w zbiorniczku jadowym wydzielin dwóch gruczołów jadowych: zasadowego i kwaśnego, znajdujących się na odwłoku pszczoły. Jest to bezbarwna kwaśna ciecz o słabym, charakterystycznym zapachu.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Chcąc się uwolnić, wyrywa sobie żądło i kaleczy odwłok, rana jest śmiertelna. Najlepszym jednak sposobem, aby nie zaszkodzić pszczole jest żądlenie przez specjalną stalową, miedzianą lub inną metalową siateczkę. Siateczka uniemożliwia pozostawienie żądła w skórze pacjenta.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Ze względu na reagowanie ludzkiego organizmu z jadem pszczelim uważa się, że niektóre jego składniki mają tendencję do zrównoważonego wpływania na autoregulację naszego organizmu. Przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu jadu pszczelego w leczeniu należy pamiętać, że jest to środek silnie i szybko działający, a u osób nadwrażliwych działający gwałtownie, prowadzący nawet do stanu zagrożenia życia.
Tabela 1. Oddziaływanie składników jadu pszczelego.Składnik jadu pszczelego | Oddziaływanie na organizm |
---|
Dlatego istnieją przeciwwskazania do stosowania go w niektórych przypadkach m.in.: uczulenia na jad, choroby psychiczne, zaawansowane choroby serca, cukrzyca, choroby krwi, ostre choroby zakaźne, nowotwory złośliwe, dzieci do lat 5 i dorośli powyżej 70 lat, ciąża.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Jad pszczeli może również stanowić składnik gotowych preparatów, np. maści, roztworów do iniekcji czy elektroforezy (niestety w Polsce dotychczas nie zarejestrowano leków, które zawierałyby jad pszczeli, są dostępne na rynku światowym i europejskim).
Celina Habryka