Listopad
Listopadowa aura, często występujące silne zachmurzenie i spore ilości chłodnego dżdżu zdecydowanie nie zachęcają do prac na zewnątrz. To żadna strata, bo jest kilka zadań do zrealizowania także pod dachem.
Przetapianie i klarowanie wosku
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Drugie z wymienionych urządzeń może być stosowane także i w sezonie miodobrań do nagrzewania noża do odsklepiania nakładanego na stół. Wosk pozyskany tą metodą jest dobrej jakości, a ramki nadają się do ponownego użycia. Praca jest wydajna, a zużycie energii elektrycznej wobec rosnących ostatnio dynamicznie cen wosku nie jest kosztem nie do przyjęcia.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Na rynku dostępne są dziesiątki, jeśli nie setki sylikonowych form, dzięki którym powstają świece o bardzo wymyślnych kształtach. Taka mała świeca to także idealny prezent dla klienta, który kupuje u nas duże ilości miodu.
Wręczając mu ten niewielki podarunek wzbudzamy radość inwestując przy okazji w pomyślną współpracę w przyszłości.
Michał Piątek
Wosk pszczeli
Wosk pszczeli to wydzielina gruczołów woskowych pszczół robotnic woszczarek. Służy do budowy plastrów, do zasklepiania komórek z miodem i czerwiem oraz do uszczelniania gniazd. Oczyszczony wosk posiada konsystencję stałą i miodowy aromat.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Właściwości te przypisuje się karotenoidom i nienasyconym kwasom tłuszczowym. Wosk znalazł zastosowanie w leczeniu kataru siennego, szeregu chorób skóry, wrzodów, czyraków, skaleczeń, ran, artretyzmu, dny, schorzeń reumatycznych, również jako środek ochronny skóry.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Woskowe świece ujemnie jonizują powietrze, powinny się więc palić przynajmniej przez 5 minut dziennie w pomieszczeniach, gdzie działa telewizor. Dzięki zawartości propolisu i oleju bursztynowego działają adaptogennie na organizm człowieka.
Celina Habryka
Podsumowanie i analiza sezonu
W listopadzie zazwyczaj jest więcej czasu na spokojne przemyślenia tego wszystkiego, co zaszło w pasiece w okresie sezonu wegetacyjnego. Warto przejrzeć notatki i zapiski. Umiejętność właściwego wyciągania wniosków pozwoli na udoskonalenie indywidualnego sposobu prowadzenia gospodarki pasiecznej.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Wreszcie warto zastanowić się nad tym, jak owoce naszej ciężkiej pracy możliwie najlepiej spieniężyć. Dowiedziałem się niedawno, że jeden z pszczelarzy sprzedaje miód u mnie na wsi w cenie o 10 zł niższej za 0,9 l słoik ode mnie.
Mimo to, sam nie mam kłopotów ze zbytem miodu; jeszcze nigdy się nie zdarzyło, że jakieś zapasy pozostały na magazynie do pierwszego miodobrania w kolejnym sezonie. Wspomniana osoba bardzo szybko wyprzedaje swe zapasy, jako że produkowany w jej pasiece miód jest wysokiej jakości.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Jestem przekonany, że możliwości jest wiele i każdy odkryje tę dogodną dla siebie. Apeluję jednak o zaprzestanie prowadzenia wojny cenowej, która wyniszcza ekonomicznie całe nasze środowisko i hamuje rozwój rodzimych pasiek, pszczelarstwa i pszczelnictwa.
Michał Piątek